tisdag 21 april 2009

Att man kan rösta flera gånger i Melodifestivalen bryr sig ingen om...

Kanske att det är lite långsökt att jämföra Melodifestivalens röstantal med de symaptiserande siffror som nu i rask takt byggs upp hos Piratpartiet. Många försöker sig på att spräcka och förringa de här siffrorna och menar att man inte kan räkna medlemmar på det här sättet. Det är ju gratis och det är på det ena och på det andra sättet. Det finns dubbla medlemmar med och kanske en och annan hund också (har jag hört talas om, hehe). Att det är många som röstar flera gånger på melodierna till melodifestivalen tycks ingen ha problem med - det är underligt.

Tycker dock att man fastnar rejält om man bara funderar i hur man på traditionellt sätt räknar medlemmar till ett politiskt parti. Det är själva fasen om man inte kan tänka ett steg längre och börja fundera över engagemanget i stället. Att ta steget och uttrycka sin politiska åsikt är inte självklart, men många gör det nu och de tar parti för Piraterna på grund av deras engagemang i internetfrågor.

Förvisso är Piratpartiet ett enfrågeparti och det är en av anledningarna till att jag själv står kvar i min fålla, även om jag råmar högt hela tiden när det gäller integritetsfrågor. För jag tror att ett etablerat parti kan tillföra mer och har mer erfarenhet av hur slipstenar ska dras i stora administrationer. Viktigt om man inte ska hamna helt i händerna på tjänstemän och andra. JAg tror på erfarenhet.

Det är viktigare nu att analysera själva frågan istället för att hänga upp sig på antalet medlemmar som Piratpartiet får i rask takt (i skrivande stund är det drygt 35.000), kalla dem sympatsörer i stället, blir det bättre då? För anledningen till att de blir många är vare sig att de får gratis T-shirt eller nyckelring utan att de engagerar sig för internetfrågorna. Egentligen är det att förenkla att kalla internet för bara en fråga, ty det finns många vinklar, perspektiv och aspekter på det. Internet griper in överallt numera som den infrastruktur det vuxit fram till. Piratpartiet lever och verkar genom internet - ett sätt som som jag själv och många andra mycket sympatiserar med och som samhällets unga absolut gör.

När SvDs Per Gudmundsson raljerar och kallar Piratpartiets Christian Engström för programmerare tycker jag att det är ett billigt trick, det kanske inte är meningen och jag kanske övertolkar, men vad spelar det för roll om man är undersköterska, banktjänsteman eller programmerare, Egentligen? Christian har en akademisk examen i matematik och datavetenskap så helt bara så där är han inte, (vi som inte är så slängda i matte blev journalister, jurister och beteendevetare) även om jag nu inte tycker att det är fel att vara programmere förstås, det är ofta mycket kloka människor. Det är tonen i Gudmundsson skrivning jag vänder mig emot. Min moderate kollega Hans Wallmark tycker att det är svårt att mäta engagemanget hos Piratpartiet. Min uppfattning är att det absolut inte är något fel på detta engagemang alls. däremot kanske det inte kan jämföras på traditionellt sätt, för så här har vi aldrig sett politiskt engagemang förr. Det finns inget att jämföra med. Nu sker det politiska engagemanget direkt på internet, den traditionelle politikern som begriper det har mycket att vinna på att vara med här. IMHO.

Det hela är oerhört intressant. Det vore både spännande och intressant om politiska partier skulle våga sig på att frångå de traditionella lokalföreningarna och också satsa på en virtuell parallellorganisation. Jag skulle gå med direkt. Jag hårdrar resonemanget i en gammal post här och här där jag funderar kring hur dagens politiska frågor ofta drar tvärs igenom de gamla partistrukturerna.

Emma har intressanta länkar på sin blogg och tankar med för den delen. Liksom Anna Troberg, läs dem. Hon gillar inte att kallas kriminell pöbel, nej tacka för det. Finns heller ingen anledning till det. Däremot finns det anledning för alla att engagera sig i internetfrågorna. Inte bara rent tekniskt utan också filosofiskt, beteendevetenskapliga perspektiv är viktiga. Vad innebär internet för oss som människor. Ganska mycket är min uppfattning och många fler med mig som studerat det hela lite närmare. Vi är numera cyberborgare.

PS1. Farmor Gun meddelar att det inte verkar bli någon omröstning om internet i EU ikväll. Regeringen borde lyssna på Hökmark menar Karl Sigfrid, modern cyberborgare även han. Vi är några stycken ;-)

PS2. Gunnar Hökmark säger på Twitter "@ghokmark Blev ja till 46/138, plus liberaliseringar"

(intressant)

(SvD) Bloggar: Kent P , Stenudd, Widham, Departementsbloggen - vad säger de där egentligen? För eller emot? Dagensnyheter.ws, Satmaran, Oscar S i lite mer kampaktig ton, men läs vad han skriver. Lakes lakonismer funderar också kring hur det räknas. Lena Ek

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Robban sa...

Ja, arbetet måste ske även i de etablerade partierna för även om många ansluter sig till oss, Piratpartiet, nu så finns det också många som vill vara kvar i "sina" partier MEN är starkt övertygade i integritetsfrågorna. Bra bloggat!

Matthias sa...

Det finns bra och dåliga blogginlägg och detta är ett mycket bra och seriöst blogginlägg. Jag delar inte samma politiska parti som dig men det spelar ingen roll, man ska kunna diskutera och framföra sina tankar på ett respektfullt sätt ändå.

Hade fler kunnat göra det så hade vi sluppit all denna oseriösa pajkastning och osaklighet som svämmar över i både TV, tidningar, radio och Internet.

En fjäder i hatten till dig!

Grå sa...

Gamla partier vet alltid bäst och man bör alltid verka genom dem? ok? Röstar du på Mössorna eller på Hattarna?
Skämt åsido så har alla partier börjat som "enfrågepartier" och präglas än idag av detta.
Jag tycker det är lite trist att det inte lyfts fram bättre, men en gryende ideologi har börjat formas i piratrörelsen, som vill bygga kunskapssamhället, sprida kultur och information, säkra demokratins grundvalar och värna om den personliga integriteten.

Tiltan sa...

Läste bara fram till att det nämdes att det finns dubbla medlemmar o falska namn, till och med hundar.

Måste faktiskt försvara hundarna här då även hundar kan åka dit.
bevis

Magnus Carlbring sa...

herregudrun man bli lite lite orolig

är det här den nya politiska medvetenheten: ena dagen rösta på melodifestivalen

andar dagen bli medlem i piratpartiet

skönt att folket i stort och gemene man bibehåller en mer adekvat politisk hållning och samhälleligt intresse

dn idag "Få svenskar läser bloggar dagligen":

"SOM-insitutets mätningar visar också att svenska folket inte ser frågor om FRA, avlyssning eller fildelning som någon av de viktiga samhällsfrågorna i dag.

Sjukvård, sysselsättning, utbildning och miljö är i topp när de intervjuade får ange tre viktiga frågor. Kärnkraft och EU ligger sist på 20-i-topplistan."

http://www.dn.se/nyheter/politik/fa-svenskar-laser-bloggar-dagligen-1.849446

Mary X Jensen sa...

röstade du i melodifestivalen embryo? jag gjorde det inte ;-)

Mankan ju strunta i rösterna och fundera kring frågan istället. Att den är ointressant i DN säger inte mig så mycket. Du och jag läser bloggar - det räcker bra det.

Jan Andersen sa...

> (...) en av anledningarna till att jag själv står kvar i min fålla, (...) För jag tror att ett etablerat parti kan tillföra mer

I bland är man nödd till att rösta taktisk. Det kan våra att rösta Juni-listan om man tycker att "moderpartiet" skall skakas om, det kan våra att rösta SD, eller det kan våra att rösta PP.

I mitt fall blir det PP (om jag får lov att rösta).

Mattias Eriksson sa...

Jag stod länge i samma fålla som du... sen kom FRA omrösningen. Då fick man se hur befintliga partier fungerar, partipiskan viner och intigrigetsivrarna viker för trycket. Om jag inte minns helt fel så kvittade Karl Sigfrid ut sig medan Fredrik Federlay gick ett steg längre, bytte riktning 180 grader och röstade ja till FRA lagen.

Då klev jag ut ur fållan... numera med i piratpartiet då jag vet att de inte kommer att vika ner sig i dessa frågor.

Magnus Carlbring sa...

självklart röstade vi vi var själva festivalen överallt: http://yoembryo.blogspot.com/search?q=melodifestivalen

*

nu refererar ju dn till som-undersökningen: här kan man läsa presentationen med snygga grafer:

http://yoembryo.blogspot.com/search?q=melodifestivalen