söndag 5 april 2009

Så gick hon då - lojal in i det sista...

Förvisso lämnar Wanja Lundby-Wedin nu vissa styrelseuppdrag för att blidka omgivningen. Å andra sidan så var det bara en vecka sen som hon sa att det skulle vara fegt att lämna nu bara för att det blåser. Grejen är den att det inte är man själv som bestämmer när man ska gå. Det gör andra. När möjligheterna nu finns för en öppning till andra villiga att ta över hennes position så kommer de att ta chansen att slita henne i stycken, gärna för chansen att själva komma fram.

Hon medger att hon är förvånad över att Mona Sahlin lagt sig i och haft synpunkter på hennes arbetsuppgifter. Det har ingen betydelse säger hon lojalt. Men det är klart att det har haft det. Vore konstigt annars. De är gamla kompisar. I och med att Mona Sahlin drar undan stödet så blir det som sagt fritt fram för alla andra. De kommer att ta chansen. Sanna mina ord.

Men det vore också konstigt nu om det bara ska vara Wanja som blir syndabocken i den här historien, hon satt inte ensam i AMF:s styrelse. Det borde diskuteras mer om styrelseledamöters ansvarstagande för sina beslut. Det handlar om det till syvende och sist trots allt. Krohniskt tycker att hon betalar ett högt pris. Han har också funderat kring vilka krafter som vill att Wanja ska avgå.

Det politiska spelet är högt, nästa vecka är det någon ny som får stå vid skampålen. Hela arbetarrörelsen är skadeskjuten menar Jonas Morian och undrar vem som nu ska tala på Första maj, vilket också Ulf Bjereld gör.

Min egen syn på det hela är att det är synd och rent ynkligt att en sakfråga hamnar i knät på en enda ensam person som får ta hela smällen. Möjligen att hon som den duktiga flicka hon är också tog ansvaret, det finns andra som är bättre på att skylla ifrån sig och smita undan när det stormar lite. Det gör inte Wanja L-W.

Jag är ingen fan av vare sig LO eller socialdemokration av naturliga skäl, men ogillar i hög grad när man inte kan sköta "affärer" lite snyggare. Skriver detta medveten om att det sker i alla organisationer, ingen nämnd och ingen glömd. Men visst engagerar det. Visst inser man att det behövs folk som är bevandrade i hur man hanterar andra på ett bra sätt även i krissituationer. Sammanfattar detta som trist historia. Tror inte en sekund att detta komemr att bättra på socialdemokraternas opinionsiffror. Det finns fortfarande chans att Wanja L-W är den som går segrande ur det här. Det kan ta vilken väg som helst.

Uppdat: Ser nu i Aftonbladet att Wanja får stort stöd av distrikten. Som sagt, det kan sluta hur som helst det här. Tänk om hon är populärast av de två?

(Aftonbladet) (DN)

(intressant)

, , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Pelle sa...

Finns en riktigt rolig, kort och träffsäker YouTube-film om Wanja som jag rekommenderar!

Spana in http://www.youtube.com/watch?v=XOCMQ6o80bk

Kanske värt ett kort inlägg i sig bara? =)

Pelle sa...

OJ! Skickade helt fel länk. Så här ska det se ut (ta bort det gamla).

Finns en riktigt rolig, kort och träffsäker YouTube-film om Wanja som jag rekommenderar!

Spana in http://www.youtube.com/watch?v=dnFk7xH1KJU

Kanske värt ett kort inlägg i sig bara? =)