lördag 30 maj 2009

Här jobbar man och ligger i och så backar moderaterna...

När man lever mitt i en valrörelse så lever man politik och tycker att det är det enda som pågår. Alla håller på överallt på olika sätt. Men när man tittar sig omkring så upptäcker man att intresset från andra är begränsat. Människor känner inte till vilka kandidater som är aktuella och heller inte vilka frågor som är aktuella. De engagerade står på Torget, delar ut i brevlådor och förtroendevalda gör hembesök. Det är olika världar helt enkelt.


En och annan artikel om höga ersättningsnivåer dyker upp och upprör andra en stund. Men en fråga som i alla fall i det här valet är mer aktuell än andra är den om personlig integritet på internet. Småpartier som Piratpartiet har den som frontfråga. Folkpartiet, centern och miljöpartiet har börjat ta tag i den. Centerpartiets Lena Ek kräver Piratpartiet på besked och försäkrar att hon tar integriteten på allvar i sitt arbete i EU-parlamentet. Sen blandar hon ihop det lite grann tror jag , om att Piratpartiet vill ta bort patenträtten. Det har jag inte hört talas om. Men hon försöker i alla fall ta frågan. Centeruppropet.se har fått ny fart och där samlas integritetstänkande centerpartister. Hultin skriver både på Newsmill och sin egen blogg om saken. Tre centerpartistiska EU-parlamentariker har redan valt att integritetscertifiera sig.

Moderaterna håller å sin sida tyst. Nu backar de i valet sägs det i SvD. Detta trots alla intensiva insatser från mig och väldigt många andra moderater (suck/skämt). Jag tror faktiskt att det beror just på integritetsfrågan. Att man stoiskt håller sig fast och liksom inte låtsas om att det är viktigt med internet, utom när det gäller att bekämpa brottslighet och terrorism och att man dessutom i bästa storebrorstil håller sig fast vid den integritetskränkning på helt oskyldiga som flera av de nya lagarna innebär. Frågan måste vidgas till att ta ett större grepp på internetvärlden och framförallt ska den inte


Säger som tidigare - ta tag i frågan. Den del av folket som är intresserade är också de som går och röstar och de är emot dessa lagar. Hörde just berättas från en moderatkompis som varit på båtbryggan och där mött trogna moderater som på grund av FRA och annat inte tänkte rösta på moderaterna nu. Det var inte enstaka utan många. De som inte bryr sig frågan bryr sig heller inte om något annat och de kanske inte ens röstar överhuvudtaget. Kvällspostens politiske redaktör Peter J Olsson funderar kring opinionssiffrorna och undrar hur statsministern ska jobba med en sargad allians. Som uppstått i turbulensen kring bland annat FRA och IPRED.

Karl Sigfrid skriver om moderaten tillika EU-kandidaten Pia Kinhult som den EU-parlamentariker som har en sund syn på internetfrågorna. Hon har svarat på frågor från SAMI (Svenska Artisters & Musikers Intresseorganisation). Piratpartisten Emma tipsar rådvilla moderater om att kryssa på Pia som man kan lära känna närmare på hennes blogg. Även Fjellner räknas som ett bra alternativ för den som inte vill hoppa av moderaterna men ändå står och velar på grund av intergitetsfrågorna. Själv har jag kryssat på Gunnar Hökmark. Och så hoppas jag att de tar sig samman, struntar i regeringsduglighetsargumentet så att det inte slutar i ren oduglighet.

(intressant)


8 kommentarer:

Urban Koistinen sa...

Piratpartiet vill visst ta bort patenträttem och ersätta den med något bättre. Det är en av våra tre frågor.

Unknown sa...

Att Moderaterna evt. tappar väljare i
EU-valet och även garanterat i kommande riksdagsval beror till största delen av Fredrik "”Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration” Reinfeldt och kulturministern tant Lena som nyligen gladdes åt TPB-domen.
Jag är 51 år och har alltid röstat på Moderaterna.
Min röst 2006 var totalt bortkastad.
Vilka tryckte på JA-knappen när det röstades om FRA och IPRED?
Vilka kommer att trycka på JA-knappen när det kommer att röstas om IPRED-2 och ACTA?
Reinfeldt och övriga politiker tycks tro att vi väljare kommer att glömma sveket mot/med integritet och den enskildes rättsäkerhet.
Där ni politiker har stiftat lagar som ger Medialobbyns advokater större makt än Polisen.
Aldrig aldrig mer en röst på Moderaterna.

Mary X Jensen sa...

Oj då Urban - jag var dåligt påläst. Ursäkta Lena Ek. Fel av mig.

Jag har väl inte direkt blåläst PPs partiprogram. Vi är överens vad gäller personlig integritet i övrigt så är ju jag moderat.

Nåväl patenträtten varför ska den tas bort? Det undrar jag med. Upphovsrätten bör däremot moderniseras.


Thomas jag hör måmga säga som du numera.

Hans J sa...

Därför ska patenten bort!

Anonym sa...

Hurra!

Det kanske är Ask och Wallmarks nästan ofattbart illavarslande debattartikel som ger gehör i opinionsundersökningarna?

Det vore ju väldigt trevligt om folk började rösta med fötterna i internetfrågor. Det skulle ju underlätta väldigt för dig att förändra partiet inifrån. Så länge förbudsmentaliteten inte påverkar röstsiffrorna kommer vi ju inte se någon förändring.

Anonym sa...

Kanske kunde Reinfeldt göra en "Falkvinge", dvs ta till sig av kritiken, istället för att lägga huvudet på sne och tänka: Lalalalalalala.

/Smen

Hjuvik sa...

Jag kan bara hålla med Thomas ovan, det han skriver speglar exakt vad jag känner.

Jag är 53 år och har också alltid röstat på Moderaterna fram till nu.

Urban Koistinen sa...

@Mary den 30 maj 2009 22:36: Piratpartiets främsta argument för att ta bort patenten är att de hindrar innovation mer än de hjälper den. Jag tror det är lättast att se vad gäller datorprogram och kanske svårast för läkemedel.