onsdag 27 maj 2009

Jäkligt jobbigt med internet - för vissa...

Politik är en åsiktsbransch och det märker man inte minst på internet där många får komma till tals. Där uppstår förstås vissa komplikationer, det är inte självklart att partilinjer följs (de kanske ska ändras om de inte gillas) och man kan inte dölja att det finns olika inriktningar. Per Schlingmann med flera är medvetna om detta och ser som en av de stora utmaningarna framöver att lätta på partiernas önskan om tolkningsföreträdet. Det handlar om inlärning från båda sidorna så att säga.

Waldemar Ingdahl och jag kom att språka om det här igår. Vem företräder egentligen moderaterna och partiet framöver och hur ska man lösa den knuten nu när många kan ge sig ut och framföra sin åsikt. Det finns all anledning att diskutera det. Tolkningsföreträden kommer att förskjutas framöver. Kanske att vi får se direktdemokrati över nätet inom kort? Kommer man att våga släppa taget om valrörelser funderar Waldemar kring i en krönika. Det finns mycket att fundera runt här i allt det nya.

Att dra igång utan tillåtelse
Som själv varande en typisk nätmedborgare är det självklart att dra igång saker. Häromdagen tyckte jag nog att det behövdes mer fart på valrörelsen här i min kommun. Det var mest gnäll och missnöje om hur många som inte ställde upp, så som den vane kommunikatören jag är så drog jag igång en mycket enkel valdagbok, först via mail men efter intresse från andra föreningar så skapade jag en mycket enkel blogg i stället. Marysvaldagbokeu09 . Jag ville ha igång en dialog och lite hjälpte det.

Det finns ett problem här som jag kan se. Det är inte självklart att den här bloggen kommer att användas. Den kommer nämligen inte från rätt håll och då måste den först bekräftas och tillåtas. Det är vanligare att man frågar vem som har sagt något än att man frågar om varför något ska göras. Känner ni igen hierarkierna? Not invented here. Det finns överallt. På alla nivåer, dessvärre, så bromsar det mycket av utvecklingen. Hur som helst så gillar kommunikationschefen Henriksson mitt initiativ. Det är bra det. Tackar.

Nåväl alltid inspirerar det väl kanske någon. Att ha ett eget rum på internet där man dels kan visa andra vad man gör genom att vara transparent och ge möjligheter för öppna samtal kommer att vara nödvändigt, så den som inte hänger med här får finna sig i att bli förbisprungen. Det går fort på internet. Det gäller att se fördelarna av det. det är mer av godo än av ondo.

Nätpartiet
Den mobilisering av individer man snabbt kan göra med hjälp av internet har inte minst visat sig genom Piratpartiets framgångar just som ett nätparti. Det måste bara vara så att detta tas tillvara nu. De har just nu 46948 medlemmar registrerade! Är det ingen som tycker att det har betydelse och tror att frågan om integritet på internet är viktig? I stället försöker flera partier smutskasta dem och framställa dem som tjuvar och banditer, det håller inte i längden. Det är märkligt, ta frågan och den försvinner. Så enkelt är det och det säger piratpartiet själva. Vi behövs inte om integritetsaspekterna tas på allvar menar många av dess förespråkare. Många namnkunniga personer har också ställt sig bakom piratpartiets tankar och de visar det öppet.

Lars Gustafsson
Nu har också den store författaren Lars Gustafsson gått ut med att han tänker rösta på Piratpartiet, just på grund av integritetsfrågorna. Han skriver i Expressen och på sin blogg varför:

"Det väsentliga intresset för konstnärer och författare som tar sin verksamhet på intellektuellt och moraliskt allvar måste naturligtvis vara att bli lästa, att göra sig hörda i sin generation. Hur man blir läst, d.v.s. hur man når läsarna, är i detta perspektiv sekundärt. Det växande försvar av nätets utvidgade yttrandefrihet, alltså av de immateriella medborgarrätterna som vi nu ser i land efter land, är början till, en precis som förra gången på sjuttonhundratalet, teknikburen, och därför befriad , liberalism." (Lars Gustafssons blogg -läs hela denna post)

Vidga synfälten
Min önskan är att politiker nu anstränger sig lite och försöker förstå internets möjligheter och vikten av den personliga integriteten här som annorstädes. Jag kan hålla med Beatrice Ask och Hans Wallmark, det är ingen annan heller som säger emot er. Men det är metoderna att blanda in samtliga -skyldiga eller ej som tar emot.

Knark, brottslighet vill väl ingen ha. Men att tro att brottslingar ska använda nätet om det är övervakat som av en annan babysitter är väl att vara godtrogen i överkant. Priset för den övervakningen måste alla andra medborgare betala genom att finna sig i att vara avlyssnade i hemlighet av vem vet man inte. Tolkningar av vårt beteende och digitala liv ska göras av tredje person. Det är rent obehagligt. Fick jag önska så skulle beslutsfattare vara förbjudna att ha tillgång till databaser, det finns inga gränser för vilka påhitt som kan komma fram. Att polisen kan får fram uppgifter kring såna som kan behöva kontrolleras närmare är en sak. Men uppgifter om allas vår digitala komunikation ska inte lagras för att man kanske kan komma fram till något skumt. Det är det inte värt.

Så nog har internet för- och nackdelar. Men lagar mot skumma beteenden finns redan. Internet ska inte särbehandlas i den frågan. IMHO.

Uppdatering: Varför satsas det inte resurser på Plattan - Hötorget. Där säljs narkotika, vapen och annat inför öppen ridå?

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Mary. Apropå Lars Gustafsson i Expr idag. Förstår du nu min förvirring för ett antal månader sedan, då du skrev om att en Lars Gustafsson agerade för IPRED, dvs en medialobbylakej. Jag trodde (el undrade om) det var författaren som blivit skvatt galen.
Men det var det ju inte, utan en helt annan liten figur.
Och den "riktige" Lars G har fortfarande sitt förstånd i behåll. Som en gedigen liberal.

Anonym sa...

Rubriken på Bea & Hans artikel är "Möjligheter och problem med nätet".
Är det inte tämligen avslöjande att artikeln i sig sedan bara radar upp problem... Visionslöst är bara förnamnet.