tisdag 19 maj 2009

Skivbolagen går bananas...

(DN)

"Skivbolagen anser även att det är så bråttom att tingsrätten ska ta beslut utan att Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Peter Sunde Kolmisoppi ska få chans att yttra sig. "

Detta kan man läsa med anledning av att skivbolagen till Stockholms tingsrätt skriver och hotar de fyra runt TPB igen. Om inte verksamheten upphör så blir det vite. Nu hänvisas till över 450 olika album som finns tillgängliga på TPB. En fråga som ställs är om dessa album finns att få tag på i butik?

Och hur var det nu, är inte bara TPB en vägvisare till andra platser på internet? Missades detta vid den omsusade rättegången eller vad? Att TPB skulle lägga ner verksamheten.? Det blir liksom bara värre och värre det här. Har särintressena tappat fartkontrollen? Enligt Bahnhofs VD Jon Karlung så kommer Ipred att bli helt verkningslös framöver eftersom dels så sparar inte operatörerna sina användrauppgifter idag, det behöver de inte enligt lag och enligt nya datalagringsförslaget så är det bara polis och åklagare som ska få ut uppgifter för att klara ut riktigt allvarliga brott. Regeringen har gjort en tavla tror Karlung. Man vet inte det, kan vara medvetet också. Samtidigt, även om det liknar en såpopera alltihop så kan man inte löjliggöra isg över den juridiska processen som Krohnis säger. Den har haft sin gång och det sista ordet är inte sagt ännu. Men skivbolagen som i alla tider har gjort vad de kunnat för att stoppa teknisk utveckling kan man ha synpunkter på. De är bakåtsträvare och har alltid varit det.

Samtidigt som skivbolagen kämpar emot utvecklingen så växer en annan typ av distribution upp på internet. Förhoppningsvis så är det så här det blir i fortsättningen. Skivbolagen kanske har spelat ut sin roll trots allt? Coldplay släpper hela sitt nya live-album för gratis nedladdning. Det enda som krävs är att man registrerar sig och sen är det bara att köra. Värt all respekt och massor av länkkärlek tycker Nikke.

Eva Franchell tycker att någon av de unga medarbetarna kring Reinfeldt och Sahlin borde kunna hjälpa dem med grunderna i fildelningsteknik. Verkligen. Håller med. Mantrat kulturarbetarna måste få betalt håller, ingen säger emot det heller. Det handlar snarare om modellen för hur de ska ha betalt numera, särskilt med tanke på hur mycket billigare deras distribution har blivit tack vare internet, hur mycket miljövänligare det är att inte trycka plastbitar och köra runt dem med bensinslukande fordon av olika slag. Upphovsrätten behöver moderniseras. På olika sätt.

Franchell skriver att den digitala makten har en enorm sprängkraft och är liksom jag förvånad att ingen av de stora partierna har hakat på den. Hon säger "Det handlar om rätten att få röra sig fritt över nationsgränserna, om möjligheterna att få ta del av kultur, vetenskap, religion och nyheter utan att bli övervakad och granskad i varje steg man tar. " Det är just det, den där känslan av att någon bevakar om man tar några felsteg. sådant som kan få en att inte ta några steg alls faktiskt. Obehagligt.

Har länge undrat varför inget etablerat parti tar internetfrågan på allvar utan papegojaktigt talar om kulturarbetarnas rätt att få betalt. Men hos uppmärksamme Peter J Olsson kommer det fram att Socialdemokraterna i Europaparlamentet idag lägger en rapport om integritetsfrågor. Peter kommenterar, glatt överraskad. Smart av dem säger jag. Det har fattat en del. Även om de dock ligger bakom en del av tokigheterna själva, så är det egentligen ointressant idag, för det gäller att handla nu.

Hur upp och ner är inte den politiska världen just nu när till och med den gamle vänsterfantasten Jinge funderar på att rösta på Piratpartiet. Ja, internet engagerar i valrörelsen menar Farmor Gun som i sig har givit protesterarna ett ansikte. Vi är inte killar med fjun på näsan utan rösträtt som hon skrev igår med anledning av det porträtt som gavs av henne i DN. Vi är i alla åldrar. Vi kommer från alla möjliga håll. Och vi är lite smått skitförbannade.

Partierna har gett sin syn på det hela i en DN-enkät. Intressant läsning för nog kan man se en uppluckring i den tidigare strutssynen på det hela. Moderaterna säger till och med att fildelning i grunden är bra! (Oh yes säger jag, trägen vinner)- Kanske att debatten fått fäste säger Magnus Andersson (cuf) - man vet aldrig.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , annarkia,


(intressant)

5 kommentarer:

Hans J sa...

Kan man få en lista på de 467 album som inte får laddas ned... ;-)

Sedan kan ju ingenting överhuvudtaget (förutom små torrentfiler) laddas ned från TPB men de där "advokrakarna" hade väl underkänt i svenska och fuskade kursen i logik.

Även Rick Falkvinge och opassande skriver om frågan!

Tor sa...

Peter J Olsson skriver:
"Socialdemokraterna i Europaparlamentet lägger i dag en rapport om integritetsfrågorna främst på internet som faktiskt tyder på att de tar frågorna på allvar. Eller möjligen bara tar hotet från Piratpartiet på allvar."

Ganska träffande, inte sant?

Anonym sa...

Det är nästan så man tror att "branschen" vill se ett starkt PP.

Varje utspel av den här typen dom gör ger PP nya väljare.

Skivbolagen måste ha fått kollektiv härdsmälta. Måste vara en mardröm att vara en marknadsförare på t.ex. Warner idag. Snacka om att skjuta sitt eget varumärke i sank på rekordtid...

Anonym sa...

Onekligen trevligt att se att det börjar röra på sig politiskt. Nu är bara frågan, kan alliansen svälja förtretet och riva upp FRA och Ipred, eller ska de följa skutan ner?

/smen

Johan Carlsson sa...

Ha ha ha...

Snacka om att vända kappan efter vinden!!!

Rösta på Piratpartiet i EU valet