onsdag 10 juni 2009

Äntligen krafttag - mat till äldre ska vara bra...

Måltider är viktiga när man blir äldre, ibland är det dagens höjdpunkt eftersom det inte finns så mycket annat att göra. Att det tas politiska nappatag med detta nu är positivt. Äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson med flera tar upp exempel i en artikel på Brännpunkt idag.

Med tanke på hur det är där min egen gamling bor så är detta glädjande,man kan hoppas att det går tillräckligt fort så att han hinner uppleva förbättringen. För som det ser ut nu vet ej sjutton. Maten serveras från plasttråg som kommer från storkök i annan kommun. Plasten smälter i ugnen och man kan undra på en skala hur nyttigt det kan vara. Efter påpekanden från mig och min syster fick vi veta att de saknade riktiga ugnsformar! Efter detta så inköptes ett par stycken men hur de används vet vi inte förstås. Maten kommer som de komrer och personalen ska hinna med mycket, allt för mycket för att hinna med. Allt för mycket.

Korv till lunch och korv till middag - ofta söndagsmiddag. Det är inte så muntert precis det här säger en av de boende till mig. Du ser hur det är. Det borde vara betydligt trevligare på ett sån´t här ställe sa hon.

Vi talar om Caremas äldreboende i Sundbyberg. Det finsn ett nybyggt kök i sjukhuset men det avänds inte av dem. Broschyrerna talar om den viktiga måltiden och dess betydelse. Själv vill man bara gråta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är stor skillnad på maten till de gamla mellan olika vårdhem/hemvård i en och samma kommun men ännu större mellan olika kommuner. Så är det ju.

Min egen mor, 93 år gammal, bor på ett privatadministrerat vårdhem i Linköping. Hon kan få frukost när hon vill från halv 8 till 11. Själv välja vad hon vill ha. Valmöjligheterna lika stora som när hon och pappa bodde hemma. Kaffe med kaka eller bulle följer sedan innan lunchen. Lunchen är god husmanskost. Till och med godare än de flesta dagens husmanskost serverade på restaurang. Potatisen kokas på avdelningen, färska grönsaker tvättas, skärs och läggs upp enligt den gamla/gamles eget val på vitt fint porslin. Det går att välja om man vill äta med de andra eller i sin egen lilla 1:a/2:a. Efterrätt för den som vill de flesta dagar följt av kaffe. Kaffe på eftermiddagen följt av god middag och sedan kaffe med något till, smörgås, kaka eller något personalen bakat någon timma senare. Läggdags när den gamla/gamle själv vill.

Tyvärr har inte alla så. När det gäller mat, är det viktigt att se att hela kedjan från produktion till bord sker på ett sätt som ger en stimulerande och god måltidsupplevelse. Färdigmat är för mig ett otyg som 'bara' bör finnas som nödlösning när någon inte kan/vill äta det som serveras.

För nog borde väl våra gamla få göra egen önskelista på mat precis som eleverna på skolorna. Det är de värda.

Leif Ekstedt sa...

Det vore väl inte så dumt om t.ex. Uppsala Landsting skulle utnyttja den transporterade maten från Västerås som sedan kunde värmas hos Landstingets kök. Går det på Akademiska går det väl på Landstinget.
Har man gjort kalkyler på vad det skulle kosta att laga maten på fler ställen-(närande mat tillagad nära) . Eller den investering i Ackis kök, som uteblev - hade det varit skadligt för ekonomin?

Anonym sa...

Det låter ju bra - kandidat på riktigt! Förnämligt vore om du kunde driva folkhälsofrågor, inte minst för de äldre på landets äldreboenden. Inspiration och kunskap kan inhämtas hos dr Andreas Eenfeldt och dr Annika Dahlqvist.

Länkar:
www.kostdoktorn.se
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

/Britt

Anonym sa...

Vi har ju fler som kämpar för bättre äldremat, nämligen f d vårdbiträdet Camilla Sparring i Dalarna.

Jag vädjar till dig och alla i ditt parti samt alla besökare på denna blogg att stödja hennes namninsamling.

www.camillasmatuppror.se

/Britt

Anonym sa...

Här är en annan namninsamling som förtjänar att uppmärksammas, om skolmaten!

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

/Britt

Anonym sa...

Vänligt men bestämt så tycker jag att vi skickar mail till Livsmedelsverket.

Se uppropet på Kostdoktorns blogg:
http://www.kostdoktorn.se/mailbomba-livsmedelsverket

/Britt