lördag 6 juni 2009

Demokrati och rakryggade politiker...

Dagens snackis lär nog bli att Benny Andersson skänkt en miljon till Gudrun Schymans valkampanj för att komma in i EU-parlamentet. Förvisso så fastställer man att det handlar om demokratifrågan att det ska finnas möjlighet att rösta på det parti man vill även om det saknas valsedlar i lokalen. Men visst gillar Benny Andersson Gudrun Schymans kamp för jämlikhet och berömmer henne för att vara en rakryggad politiker.

Just det där med rakryggade politiker tycker jag är extra viktigt. Det måste finnas utrymme för fler. De politiska partierna börjar bli som stora förvaltningar där det är viktigast vem som har sagt något än varför det uttrycks. Politiska vogoner behöver vi inte ha. Så ibland kan jag tycka att det är synd att inte Gudrun Schymans politikerstil kunde klonas till lite fler, synd att hon inte är moderat. Hennes åsikter, i synnerhet som gammal vänsterledare kan jag vara utan. Men hennes personlighet går igenom rutan och det är det viktigaste för en politiker. När det gäller hennes kamp för jämlikhet är det lättare att ställa sig bakom, även om hon i likhet med Ulvskog ibland tar i rejält med exemplen. Fast det kanske är nödvändigt för att folk ska haja till.

Benny Andersson har möjligheter att lägga någon miljon på det han vill. Snyggt att han gör det också. Det är också bra att han tar upp vikten av rakryggade politiker. Vi behöver såna. Många många fler. Politik är en åsiktsbransch och en politiker måste arbeta utifrån sitt hjärta och inte bara snacka en massa Corporate Bullshit. Till nästa val - 2010 hoppas jag att vi får se fler såna - rakryggade politiker alltså. Förvisso kan man sälja även politik enligt devisen - "att sälja konserverad gröt med mördande reklam"- men det håller inte i längden. Politik bygger på ideologi, känslor, raka ryggar, övertygelser och starka enskilda politiker. Leif GW Persson och Ian Wachtmeister stöttar mig i den uppfattningen på millan idag. De förordar Alf Svensson och menar att partibeteckning är oviktig. Jag stöttar moderaternas Gunnar Hökmark för att han är en bra politiker med egen röst. Benny Andersson tycker uppenbarligen att Gudrun Schyman är en politiker som gör skillnad. Det är såna politiker vi behöver.

En fråga som uppstår är förstås om det verkligen är riktigt att enskilda ska kunna ge bidrag till politiker. Varför inte? Vad är skillnaden mot att ge av offentliga medel? Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tycker att det vore bra med privata medel, i synnerhet för icke etablerade partier. Fler såna kommer vi förmodligen att få se framöver. Människor samlas kring enskilda frågor tvärs igenom partigränserna idag. Inte minst är Piratpartiet ett exempel på detta. De har idag samlat 48314 medlemmar som samlas kring frågan om personlig integritet. Dess medlemmar kommer från alla politiska inriktningar. Höger eller vänster det spelar ingen roll. Partisystemet behöver ruskas om och det kommer att bli smärtsamt för den som vill behålla ordningen. Men ordningen som finns idag gör politiken så trist och förutsägbar att den går många helt förbi. Man tappar intresset.

Enligt Synnovate så vet en av fyra inte när valet är. Men som Sanna Rayman säger, man kan vara lite optimistisk ändå för engagemanget verkar ha ökat och det är Piratpartiet som gjort skillnad.


Vi får för allt i världen hoppas att vi inte här hamnar i samma situation som i Frankrike där en bloggare blir kallad till polisstationen för att hon uttryckt sin negativa åsikt om en minister. Det kan hända i Sverige också. Fast nog är det för de flesta självklart att man försöker skilja på sak och person när man kritiserar och problematiserar olika frågor.


(intressant)

(SvD) (AB) (Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

Hans J sa...

@Mary:

Du skriver:

"Människor samlas kring enskilda frågor tvärs igenom partigränserna idag. Inte minst är Piratpartiet ett exempel på detta. De har idag samlat 48314 medlemmar som samlas kring frågan om personlig integritet. Dess medlemmar kommer från alla politiska inriktningar. Höger eller vänster det spelar ingen roll. Partisystemet behöver ruskas om och det kommer att bli smärtsamt för den som vill behålla ordningen."

Ja, men hjälp då till för sjutton!

Låt oss skaka om politikerna på ett sätt som de sent ska glömma!

Jag röstar på Piratpartiet !

Mary X Jensen sa...

Jag hjälper till på mitt sätt Hans. Piratpartiet skakar om, det skakas i andra partier också även om det verkar som om de flesta befinenr sig i någon slags förnekelsefas jsut nu.

Jag röstar därför där jag tror att det är lättare att påverka.

Jag tror Piratpartiet kommer in i EU men jag tror också att det är mer vinnande att satsa på någon som har möjlighet att göra nytta och påverka än ett parti som kommer att försvinna som en liten flugskit i EU-administrationen. Det är mitt ställningstagande.

Dock all respekt till Piratpartiet som lyft frågan, men det utgår jag ifrån är uppenbart.

Tyckaren sa...

Men vad vill man förändra genom att rösta på Hökmark? Moderaterna och deras partigrupp röstar för miljöfarliga kemikalier, för avlyssning, mot fildelning och för mer överstatlighet. Det är väl fint om man tycker så, men jag har inte tolkat det riktigt som din linje?

Sen håller jag helt med dig om att det behövs tuffa och rakryggade politiker, men Moderaterna är, för att uttrycka sig milt, inte de partiet som har flest av dem...

Jag såg nyligen en debatt mellan Gunnar Hökmark och Carl Schlyter där Hökmark debatterade för att det är viktigt med lobbying från olika företag...

Mary X Jensen sa...

Jag har den inställningen att manint ekan vara överens med alla om allt. Gunanr Hökmark har en tradition av frihetligt tänkande och det gillar jag. Jag gillar också marknadskrafter. Jag gillar inte avlysnning mm och är tydlig med det.

Jag jobbar framåt och tror att flera partier kommer att förändra sin inställning framöver. Det har inte varit så mycket fokus på denna fråga tidigare. Det ska vi tacka Piratpartiet för att det blivit nu.

Jag ser en framtid...

Tyckaren sa...

Mary:

Ok. Jag tyckte det lät lite väl mycket som att man väljer ett visst parti och en viss politiker av tradition snarast.

Men visst, om gillar marknadskrafter, vill ge marknaden mer makt och tycker att storleken på ens plånbok ska avgöra ens möjligheter och framtid så ska man så klart rösta på moderaterna.

Jag tycker mest bara det är synd att moderaterna inte säger samma sak i Sverige som de sen gör i Bryssel. I Sverige argumenterar de mot överstatlighet, för miljö, för kollektivavtal och fackliga rättigheter.

I Bryssel driver de en politik för ökad överstatlighet, mer frihet för marknaden, mot regleringar på miljöområdet och för en antifacklig politik.

Det är naturligtvis helt okej att tycka den politiken moderaterna för är bra, men det är inte särskilt rakryggat att säga en sak och göra en annan. Men det kanske går hem.

SBJ sa...

Det e synd att man inte kan rösta på flera partier, och välja ut vad från varje parti man tycker är bra.

Eller helt enkelt mer direkt demokrati, där varje riksdags-/regeringsplats röstas genom personval och helt avskaffa partipolitiken.

Problemet blir väl det administrativa då förståss.

Lars Holmgren sa...

SBJ inom politiken gäller det precis som i ett krig att kraftsamla där det man är som mest hotad.
Just nu är alla grundläggande demokratiska rättigheter hotade och då kan man inte splittra sig på alla möjliga frågor.

Tills dess att ordningen är återställd har jag inga som helst problem med att rösta på piratpartiet och låta de övriga frågorna vänta ett tag.

Ärligt talat har jag svårt att förstå vad som skulle vara viktigare.

Tyckaren sa...

Lars Holmgren:

Fackliga rättigheter t.ex.? Varför är rättigheter på internet viktigare än rättigheter på jobbet?

Det finns en domedagsretorik kring Piratpartiet om att det vi är inne i en tid då alla andra frågor helt plötsligt blivit oviktiga för Piratpartiets frågor. Men det är kanske den typen av retorik man måste köra med om man ska få människor att kasta bort sin röst i alla andra relevanta frågor.

Missförstå mig inte. Jag delar i stort sett Piratpartiets syn på de frågor partiet driver, men jag kan inte köpa resonemanget om att dessa frågor skulle vara så oerhört viktiga. Viktigare än fackliga rättigheter, viktigare än ekonomisk politik, viktigare än bistånd, viktigare än miljöpolitik osv. Och därtill dessutom viktigare än dessa frågor tillsammans.

Jag köper inte det tramset.

Hans J sa...

"Försvinna som en flugskit?"

Det är väl mer moderater som försvinner i någon anonym massa. Vad påverkar den enskilde M-ledamoten? Troligen mycket mindre än en piratpartist. Det bara ser ut som någonting annat när flugsvärmen närmar sig.

Anonym sa...

Jag lägger min röst på Schyman - hon är klockren för mig..men råkade hitta alla bra värderingar på youtube- hon har ju fått med ALLT som ligger en som mig varmt om hjärtat!
Så många lurar en att tro att det handla om "rödstrumpa"- men har förstått efter att ha kollat fakta att dessa bara ljuger
- förmodligen för att förnedra- som vissa satt i system på nätet---de vill väl ha makt själva förståss.
Hoppas verkligen att Schyman kommer med nu- hon har skinn på näsan och förmågan att tas med sådana som vanligtvis bara kör över även den påläste i EU parlamentet.....
Kan nog vara bra för andra svenskar oxå om Gudrun är med- tror de kan lära sig en del just i det rakryggade särtt damen har!
Ett plus är ju att hon vill samarbeta med de flesta utomsd och moderaterna...det är vad lilla sverige behöver- en gemensamm STARK opposition med spjutspets i inbyggd klack......
Skulle vilja lyssna när det om fred och stärkt arbetsrätt tas up- oxå mänskliga rättigheter- och hela den humanism som genomsyrar Schymans tänk...på tamesjutton alla plan! Även vår gemensamma jord!

Spännande! Hoppas de bässta kommer med nu...från varje parti- Vi behöver det bland Bryssels envåldshärskare och extremister...
Hålla tummen!