onsdag 9 september 2009

Vi höjer vi sänker - skatten alltså

När regeringen satsar rejält på kommuner och landsting säger oppositionen - men det där är ju vår politik. Hoppsan - snopet då att ni inte har regeringsmakten tänker jag. Eller så säger de - det är fel och för lite. Nåväl jag köper hellre än bil av Fredrik Reinfeldt än av Östros. Han skräms ju bara och talar om allt som är fel. Eller också säger de att de nog inte fått ut sitt budskap ordentligt. Det är kanske precis det de har fått säger min något cyniske make. De har fått ut budskapet och väljarna gillar det inte. Så kan man också se på saken.

Självklart så höjs nu rösterna mot regeringen för att de satsar och oppositionen säger - ni har ju sagt att det inte funnits några pengar förut. Bittert. Där ser man. Det finns nog många förklaringar till varför det inte runnit ur plånboken. En av dem tror jag är att regeringen inte bara har velat ösa ut pengar på precis alla projekt utan hållit igen och låtit omgivningen vara lite kreativa själva. Sen är det valår förstås och då är det inte så dumt att ha något att komma med. En kombination alltså...

Svårt att tro att Mona Sahlins traditionella skattehöjarlösning är den enda rätta. Att fler jobbar och betalar skatt ger samma effekt, ja en bättre sådan. För man ska komma ihåg med bidrag följer alltid krav och villkor. Jobbar man och betalar skatt kan man bestämma själv i högre grad. Många människor gillar det. Att bestämma själva över sitt liv.

När nu Mona Sahlin höjer rösten och glatt talar om att det är hög tid att klara välfärden med höjda skatter så undrar jag vad de som har fått skattesänkningar motsvarande en månadslön säger. De är ganska många och de är där pengana kommer att tas tillbaka. Tro inget annat. Den förre socialdemokratiske finansministern Bosse Ringholm sa att det för staten länar sig mer att ta ut en skattekrona extra från normalinkomsttagaren en från från höginkomsttagaren ty den förra gruppen är så många fler. Det är nå´t att tänka på när man vill dela in folk i grupper och ställa dem emot varandra. Att lyxiga hus ska beskattas högt gäller åter i (s)-land. Det är samma sak där. Hur många lyxiga hus finns det? I förhållande till radhus och normalvillan. Skatter som baseras på fiktiva värden ser kanske bra ut på papper men för den som ska betala dem är det mindre kul.

Användning av skattemedel

Tänk om regeringen bara gett efter för SAABs och Mona Sahlins idéer om att satsa skattepengar på bilindustrin. Rakt in i gapet på GM. Sen att man även stod emot Koenigseggs önskan om att ha staten som riskkapitalist för att kunna köpa SAAB ett tag till visar sig också det vara ett bra drag. Ty det tycks ha kommit fram flera idéer och andra möjliga konstruktioner ur det. Vi vet ännu inte hur det går, men hur som helst vi hade inte sett något utav detta om regeringen hade gått in som en hjälpande mamma vid först pipet. Ibland måste man ha is i magen. Nu vänder konjunkturen vad det verkar och då sansar sig säkert allt igen. Så som det brukar vara. Man blir lite luttrad av att ha varit igenom ett antal lågkonjunkturer.

Det är säkerligen bra för kommuner och landsting att de nu får ett tillfälligt rejält tillskott till kassan. Stockholms läns landsting får 645 miljoner kronor i tillskott redan nästa år. Vilket får finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd att pusta ut förstås. Det är också bra att det är tillfälligt så att våra lokalpolitiker förstår att de måste anstränga sig ändå och att det inte är några självklarheter att det fortgår så att man kan fortsätta att slösa. I de flesta borgerliga kommuner så tror jag att man håller igen. Det verkar så i min egen i alla fall, vi har ett erfaret kommunalråd här i Österåker - Ingela Gardner Sundström, hon vet att hålla i kommuninnevånarnas slantar. Det är bra. Det gäller att ha en helhetssyn och det gäller att vara kreativ och se samband. Hon ser ofta sådana som inte många andra ser.

Inte nog med att kommuner och landsting får extra stöd nu får även polisen nya pengar vilket gör att det kanske blir 20.000 nya poliser som önskats tidigare. Det är nödvändigt att det kommer fler poliser ut på gator och torg enligt min mening. Det är inte acceptabelt att det finns så få poliser i tjänst att det kan ske bankrån i samma kvarter som en halvöppen polisstation ligger, eller narkotikalangning heller för den delen. Vilket också sker - på torget, inför öppen ridå. Det är inte klokt att det kastas stenar på poliser och deras bilar och hundar bara för att man är förbannad på samhället. Poliser kanske inte löser alla ordningsproblem men nog kommer man åt en hel del i alla fall. Den som nu skriker "polisstat" kan ju åka till Gottsunda och prata lite lugnt med vildbasarna där och se om det hjälper. Tyvärr så gör det nog inte det. Det finns naturligtvis många åtgärder att vidta, ingen kvickfix för de där områdena - här krävs mer omfattande insatser. Vare sig våld eller daltande är den enda lösningen. Det krävs punktinsatser och många vuxna. Närvarande poliser kan vara en bra början.

Höj skatterna och låt socialdemokraterna fördela pengarna eller sänk skatterna och låt den enskilde få bestämma själv över sina egna hopkämpade slantar är frågan. Jag tror på det senare alternativet förstås. Skatter ska inte höjas, däremot ska skattemedelsanvändningen kontrolleras bättre. Det är inte bara att fylla på kassan om det rinner ut i ett svart hål i botten på säcken. Hålet måste lagas.

Svensk politik idag står mot två alternativ. Det ena är att låta människor få erkänslan att de är kapabla att göra egna val och styra sina liv och det andra handlar om att låta staten och socialdemokraterna ta över ansvaret genom att bestämma och intervenera i den enskildes liv. Målet försöker man nå genom att skuldbelägga den som lyckats. Det är bättre att lära folk fiska än att ge dem fisk lyder ett gammalt ordspråk. För mig är det en självklarhet. Liksom att den som verkligen behöver hjälp från samhället av olika anledningar ska ha det. Välfärd går att bygga genom att många betalar in skatt men kanske inte så hög. Nå´t att tänka på.


(DN) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: