fredag 27 november 2009

Öppna ACTA och rensa runt ut myndighetsregister...

Säga vad man vill, kanske valrörelse. Men nu börja det hända saker här. Åsa Torstensson åker till Washington och framför att hon vill ha ett öppet ACTA-dokument. Det är något som framförts på många bloggar inte minst har Karl Sigfrid drivit den frågan intensivt. Kanske att det kravet blir lite lättare att ställa nu när även amerikanska staten delar den uppfattningen.

Det andra som händer är att Henrik von Sydow och moderaterna vill rensa ut i myndighetsregistren. Vi finns med i många och ingen tycks veta hur många. Det är glädjande för oss som gillar frihet och personlig integritet. Det finns verkligen många som för register som inte borde. Exempelvis så har Arbetsförmedlingen ett inforegister som innehåller alltför många uppgifter om den arbetssökande. Men det finns många andra att fundera kring.

Henrik von Sydow säger att registren ska bli färre, mindre och mer rättssäkra. Nicklas Lundblad har funderat mycket kring dessa frågor och skrivit en rapport för Timbro där bland annat dessa frågor tas upp. Ratsit slår idag upp stort att över 7 miljoner deklarationer är klara och därmed erbjuds du att kunna använda helgen till att kolla vad grannar, arbetskamrater och andra har för inkomster. Hur bra är det på en skala egentligen? Jag tycker att det är hemskt. Uppgifter kommer i händer på människor som sitter och tolkar dem på egen hand, kopierar dem och lägger ut dem på bloggar. Datainspektionen har synpunkter. Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand har också uttryckt sin oro för hur offentlighetsprincipen används när det gäller personlig integritet.

Så nog har regeringen fått upp ögonen för en hel del vad gäller tossigheterna med den personliga integriteten. Det är i stort sett väldigt bra. Mer kommer nog framöver.


Karl Sigfrid Ledarbloggen, SvD


Kent Persson och Emma

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

rasmus sa...

Tyvärr, att någon moderat vill öppna upp ACTA hjälper inte. Att ett helt slutet, och som det verkar helt vansinnigt, ACTA är något vi svenskar över huvud taget behöver oroa oss över är helt och hållet Moderaternas fel.

Så om du vill kunna säga att moderaterna har gjort något bra så får du faktiskt vänta tills ACTA antingen är nedlagt eller helt offentligt. Och om offentligheten ska hjälpa så ska det vara offentligt i god tid innan någon överenskommelse är nådd.

Tills dess är en röst på något annat än Piratpartiet en bortkastad röst.

Tor sa...

rasmus,
jag förstår inte varför du är så överdrivet kritisk. På vilket sätt menar du att ACTA skulle vara moderaternas fel? Att det skulle förhålla sig så framstår som ganska långsökt tycker jag.

För övrigt tror jag att du får läsa på litet om Åsa Torstenssons partitillhörighet.