lördag 14 november 2009

Per Schlingmann uttalar sig om flyktingbarnen och situationen i Vellinge...

Den som trodde att den moderata ledningen skulle vara tysta och låta tossigheterna kring flyktingmottagandet i Vellinge stå oemotsagda fick fel. Här kommer ett helfärskt meddelande från partisekreteraren Per Schlingmann.

Ord och inga visor. Jag blev en nöjd moderat. Tack Per.


Till moderata kommunpolitiker

Hej,

De senaste dagarna har till stor del präglats av diskussionen om omhändertagande av ensamkommande barn och unga som söker asyl i Sverige. Reaktionerna på händelserna i Vellinge visar tydligt att det finns starka känslor och ett stort engagemang i Sverige.

Jag har i dag pratat med Lars-Ingvar Ljungman som är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Han har i detta samtal klargjort att han ställer sig bakom grunderna i moderaterna och regeringens integrations- och flyktingpolitik. Att han är kritisk till delar av flyktingmottagandet är känt sedan tidigare och han har tydliggjort att det är detta hans kritik handlar om, inte mot enskilda människor eller mot det faktum att människor med invandrarbakgrund berikar vårt land. I mitt samtal uppmanade jag också Vellinge att teckna avtal med Migrationsverket.

Under vårt samtal markerade jag också vikten av att vara aktsam med språket så att inte enskilda uttalanden riskerar att leda diskussionen fel. Jag tycker själv att flera uttalanden såsom de återgivits har varit olämpliga.

Lars-Ingvar har också tydliggjort att Vellinge nu agerar konstruktivt för att erbjuda de barn och unga som bor på transitboendet i Hököpinge bästa möjliga och trygga förutsättningar, vilket bland annat handlar om att erbjuda skolundervisning och en trygg närmiljö. Dessutom ska en dialog tas upp med de omkringboende för att lösa omhändertagandet på bästa möjliga sätt.
Det som nu sker är att antalet ensamkommande barn och unga som kommer till Europa och Sverige ökar dramatiskt. Varje vecka kommer det nästan 50 barn till Sverige utan sina föräldrar för att söka asyl. Det är en stor utmaning att ta hand om barn och unga som ofta kommer från svåra förhållanden.

Det är en utmaning och ett ansvar som Sverige som land och vi som parti måste ta oss an. Det handlar om alla vuxnas ansvar för barn och speciellt för ensamma barn utan föräldrar. Det är vår gemensamma uppgift att ge barnen goda förhållanden under tiden som deras asylansökan prövas.

Mottagandet av ensamkommande barn och unga är sedan 2006 en kommunal angelägenhet, men kommunerna ersätts för sina kostnader av staten. Det kommunala ansvaret är tydligt.

Samtidigt är det bara en tredjedel av Sveriges kommuner som har avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn. Ansvaret är och ska vara gemensamt för alla. Bristen på platser är akut och det är ytterst barnen som blir lidande.

I denna situation är det viktiga att se behoven hos barn och unga och därför måste fler kommuner ta ansvar. Det rör sig om nästan 200 kommuner som inte har avtal och det handlar om kommuner som leds av allt från socialdemokrater och vänsterpartister till moderater. S-ledda Bromölla, vänsterstyrda Fagersta och moderata Vellinge är tre exempel.

Jag vill därför rikta en tydlig uppmaning till alla moderater runt om i landets alla kommuner om att agera för att lösa problemet. Det är viktigt att se alla de goda exempel på moderatledda kommuner som tar ett stort ansvar som finns i exempelvis Uppsala, Solna, Stockholm och Ängelholm.

Ängelholms erfarenheter visar att tveksamheter och oro från kommunens invånare har bytts till engagemang för barnen och ett bra mottagande.

Att fler kommuner måste ta sitt ansvar handlar också om vi ska förmå bibehålla det kommunala självstyret. Om inte kommunerna själva nu visar en god vilja kommer landets kommuner att få se mer av statlig styrning.

Moderaterna och migrationsminister Tobias Billström har länge arbetat på att få fler kommuner att ta emot ensamkommande barn. Det är ett viktigt arbete men situationen för de barn och unga som behöver mottagande blir inte bättre förrän fler engagerar sig.

Per Schlingmann -
partisekreterare (m)

(SvD) (Aftonbladet) (Sydsvenskan)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , Kent Persson,

16 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Du verkar vara en av alla dom som ser sig själv som extra god och humanistisk. Det är enormt provocerade att se din nedlåtande attityd gentemot vellingemoderaterna bara för att dessa inte följer "partiets linje".
Majoriteten i Vellinge har mig veterligen inte något emot deras egna restriktiva hållning i denna fråga, bör deras åsikter respekteras eller köras över? Vidare kan man ju undra om nu flyktingmottagande innebar guld och gröna skogar varför det ser ut som det gör i vellinges motpol Malmö?
//Vellingebo

Mikael Persson sa...

Flyktingmottagande är givetvis inte "guld och gröna skogar"! Lika lite som det ligger någon direkt vinst i att vårda sjuka och gamla. Flyktingmottagande, precis som så mycket annat som kostar pengar för det allmänna, hör till det vi gör för att vi är människor. Ni förstår, det är just detta, våra humanistiska värderingar och vår förmåga att känna empati som gör oss till någonting annat än djur!

Själv är jag glad över att Schlingmann har tagit Ljungman i örat. Tyvärr känns inte Ljungmans svar som går att läsa i Sydsvenskan lika övertygande, och jag är inte så säker på att Ljungman kommer att följa Schlingmanns uppmaning att se till att Vellinge tecknar avtal med migrationsverket.

Dessutom har jag svårt att acceptera att Ljungmans andra positioner inom M inte verkar ifrågasättas mer. Hans makt sträcker sig långt utanför kommungränsen! Så länge han är kvar som ordförande för Skånemoderaterna och för den nationella valberedningen har jag svårt att rösta moderat. I Vellinge sitter han där han sitter eftersom kommunens trångsynta invånare har satt honom där, men på de andra posterna, hr har han hamnat där? Jo genom att moderater från övriga landet har gett honom sitt förtroende, och det är för mig obegripligt. Ljungmans motbjudande inställning till flyktingar är ingenting nytt.

Intill dess att Ljungman har avsatts från sina uppdrag utanför Vellinge kan i alla fall inte jag rösta på Moderaterna igen. Att det ska bli en riktig förändring i hans eget Vellinge kan vi bara hoppas på.

hälsningar

Mikael Persson

Anonym sa...

Hur kommer det sig att de flyktingfientliga ofta är så rysligt dåliga på att stava? Och dessutom är de ofta väldigt anonyma.

/Maj-Lis (som gärna skulle vara mindre anonym, men jag har ingen sådan där Google-identitet)

Anonym sa...

du Mikael Persson ska inte göra dig till talman för Vellinges folk
UTTALANDE AV PERSSON,
(I Vellinge han där han sitter eftersom kommunens trångsynta invånare har satt honom där) vad är detta för avarting som kan uttrycka sig på det viset.

Anonym sa...

Jaså du M Persson, om du står fast vid den hållningen så får svenska folket alltså godta nedskärningar inom välfärdsapparaten bara för att DU ska känna att du inte "är ett simpelt DJUR"...... Jag med många har i vart fall inga sådana föreställningar och propargerar således inte för denna vansinniga pengafördelning. Prova tänka rationellt för en stund och jämför för- och nackdelarna med eran förda politik....Vellingebo

Mary X Jensen sa...

Hej hopp - en del kommentarer har jag tagit bort enligt mina kommentarsregler:

Hej - jag gillar inte hets mot folkgrupp, rasistiska uttalanden eller andra dumheter - de kommer aldrig med som kommentarer... För övrigt är det högt i tak, man behöver inte tycka likadant, det blir för trist.

Mary X Jensen sa...

Anonym Vellingebo menar att jag ser mig som extra humanistisk. Det tror jag inte. Bara normalt. Att tänka på andra som har det svårt är självklart för mig. Inget konstigt alls.

Mary X Jensen sa...

Mikael. Vi har ingen aning om vad som sagts dememellan. Eller hur?

Thomas sa...

Kommunallagen är en av grundbultarna i svensk demokrati! Vänligen, "tafsa" inte på detta!
Dagens moderater är inte som "de gamla moderaterna", så varför rösta på ett parti vars ledare tycker, att "etniska svenskar är barbarer"?
Alliansens Sverige liknar mer och mer DDR, vad avser "oliktänkande"!

Mikael Persson sa...

Du har rätt i att vi inte vet vad som sagts mellan Ljungman och Schlingmann. Men det är tillräckligt med tid till nästa val för att jag ska hinna se om M har gjort sig av med Ljungman innan det är dags att gå och rösta!

Och vet ni vad alla ni anonyma Vellingebor - jag bor faktiskt i Vellinge (men har aldrig röstat moderat i kommunalvalet - så jag känner mig inte skyldig), jag vet att trångsyntheten och egocentrismen härskar här! Sorgligt men sant.

Jag har tidigare röstat moderat i andra val, eftersom jag får erkänna att jag var oinsatt nog att inte känna till att kommunens egen mörkerman betraktades som rumsrun nog att vara med och leka med partivännerna utanför kommungränsen.

Må så gott

/Mikael Persson

Den nakna framsidan sa...

Mary, är detta ett officiellt brev eller riktat till moderata kommunpolitiker?

Det tog 1 vecka att prestera det mailet,

Kommer det en officiell bulletin riktat den del av befolkningen som inte är moderata kommunpolitiker?

Mary X Jensen sa...

Peter Storbl - brevet är officiellt på sätt att vi har en viss transperens inom moderaterna och Per Schlingmanns brev till moderater ligger på webben. Tyckte att det var bra att lägga ut det här för att visa att det inte bara är jag och Kent Persson som inte ställer oss bakom många av de uttalanden som gjorts på sistone. Vi är många i moderaterna och vi har naturligtvis olika åsikter om saker och ting. Men ibland går det väl isär.

Leif Ekstedt sa...

Förmodligen har trycket blivit för hårt på en del vellingemoderater.
Per Schlingmann har ruskat om i pälsen. Svaret föreligger först år 2010 vad som ramlade bort.

Men jobbar man nära Statsministern
så är det självklart, att man stöttar partiet.

Ljungman har två ansikten det ena använder han hemma men det andra har han nog tappat.

Jojje sa...

Detta kommer bara leda till ännu mera politikerförakt.
Partipiskan viner och partitoppen talar om för kommunpolitikern vad han får lov att tycka.
Det politiska etablisimanget framstår mer och mer som en samling hycklare i svenska folkets ögon.
Politikerna talar sig varma för invandringspolitiken.
Men hur många av politikerna bor i invandrartäta områden?
Vem i riksdagen bor tex i Rinkeby eller Tensta?
Varför gör ni inte det om invandringen är så bra och spännande?
Nä, där vill ni inte bo, kanske för att det kan bli väl spännande? Men den stackare som inte har pengar att flytta därfrån och tycker att vi kanske borde minska invandringen den personen är ni snabba att fördömma och kalla rasist.
Varför lever ni inte som ni lär? Flytta till en hyrestrea i Rinkeby och upplev mångkulturen i sin fulla prakt.

Anonym sa...

Hej,

Jag tror detta kommer bli en stor sak för Skånemoderaterna. Detta kan innebära att många moderatväljare i Skåne väljer att hoppa över till SD i protest, tyvärr. Jag har nära vänner som just sagt att de är på väg att göra så. Som fd aktiv moderat känns detta skrämmande. Därför måste detta hanteras varsamt.

Mvh
Ricci