Ajajaj tänker man när bilden på de uppklippta kalsongerna fyllda med sprängmedel för att förstöra ett flygplan med passagerare i USA. Aftonbladets kreativa redigerare använder begreppet Kalsongbombaren. Ja ni hör själva. Kan man ta det på allvar? Kalsongbombaren? Otroligt.
Händelsen är desto mer allvarlig. Att terrorister finns här och där det vet vi. De var en av anledningarna eller i alla fall argumenten för den omstridda FRA-lagen som många av oss är mer än skeptiska till. Signalspaning i all ära, men att det omfattar oss alla vad gäller ett totalt inflöde till FRA av våra internetvanor, e-post, telefonsamtal och fax är mindre skoj. Det verkar inte heller tas några terrorister i den organisationen. EN av anledningarna är att terrorister alltid ligger ett steg före säger USAs säkerhetsexpert Bruce Schneier som vi ofta hänvisar till. Här senast i ett aktuellt klipp där han påpekar att det inte spelar någon som helst roll vilka säkerhetsåtgärder vi tar till eftersom terrorister alltid överlistar dem och ligger före. Denna gång hade terroristen blivit anmäld av sin egen pappa och man kan tycka att just det borde föranleda lite fler direkta reaktioner från berörda myndigheter. Han borde aldrig ens ha kommit ombord.
Att vi alla finns med i en stor kontrollström är ingen trygghet det heller. Nålarna försvinner i höstacken har Bruce Schneier påvisat tidigare. Hans resonemang är viktiga i en tid då vi tar till teknik för att försöka lösa alla problem
Om alla säkerhetsåtgärder kring flygandet får oss att avstå från att flyga blir fel det också. Slutar vi flyga och börjar åka tåg så kommer terroristerna att flytta sin verksamhet dit. De vill skrämmas, till varje pris. Flyg, tåg, tunnelbana, varhus eller vad. Spelar ingen roll. Sprida skräck är syftet. USAs president Obama kritiserar systemet som inte, trots kunskap, kunde skydda från terrordådet. Risken finns att reglerna blir strängare för alla och främst för de som inte är inblandade i terrrorism överhuvudtaget. Det verkar dock som om generella säkerhetsåtgärder inte har så stor betydelse när det kommer till kritan. Vi hör sällan talas om att terrorister stoppats innan något har hänt. Det talas mest om att man redan visste en hel del innan utan att vidta åtgärder.
Det finns en risk i att det skapas samhällen med så stor misstänksamhet att demokratier faller inifrån, det godas syfte får inte bli det det godas fiende skriver Kent Persson.
Jag hoppas att 2010 blir året då vi diskuterar personlig integritet på allvar. Statsministern tog upp det i sitt jultal och man kan bara hoppas på att det även inbegriper det som sker via FRA-lagen. Masskollen utan någon rimlig anledning. Man kan alltid önska.
Ordet Kalsongbombaren kommer jag att ha på näthinnan ett bra tag framöver...
The Economist
Läsvärt: Några artiklar jag fick via min alltid uppdaterade vän Jan Sandred.
TSA Measures After Pants Bomber Defy Logic
(Må tro att Kalsongbombaren kom från rubriken ovan, men byxbombaren låter det bättre?)
Bruce Schneier on TSA Absurdity and the Need for Resilience
Bruce Schneiers blogg ska man alltid hålla ett öga på.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, säkerhet, terrrorister, FRA, TSA, kalsongbombaren, personlig integritet
3 kommentarer:
Ja på något sätt var incidenten bra (låter hemskt men jag ärgivetvis glad att det misslyckades) Men det blåser liv i integritetsdebatten på många olika sätt.
Låt oss nu hoppas att Politiker oavsett politisk grammatik tar en synvända till, och granskar sina ibland falska och och mycket luddiga argument ang FRAlags-kramningen.
Det pågår för mycket distorsion och bias. Dags att släppa det som Wittgenstein kallar sematiska häxkonster och gå framåt in i framtiden med mer klartext. Tror att framtiden skulle må bra av det.
Vi som hållit på ett tag och synat argumenten, systemfail, metodfail och känner till strukturer och kulturer som skapar negativ groupthink. Vi vet att det finns stora inslag fenomenet i det svenska beslutsfattandet ang FRAlags-lapptäcket.
Och vill man uppdatera sig är det bara att loda i cubakrisen och de där dagarna då Kennedy hade en del problem som han försökte att avstyra.
På närmare håll har vi Tsunamihändelserna samt Estonia
Gott slut Mary + läsare och tack för alla dina/era insikter. Vi hoppas på ett år och nytt decennium med transparens, ökad politisk och social accountability ihop med digital personlig integritet.
jag avslutar med ett citat:
"Hemligheterna undantas; de drivs snarare än de reds ut
(källa: Offentlig skrift om det hemliga"
Maria Johnsson logos no 4 pathos glänta produktion)
Hmmmmm.... svälja dom i kondomer, tidsinställda?
KRAXPELAX
- Peter Ingestad, Solna
Det är uppenbart att det amerikanska underrättelseväsendet inte förmått att lägga pussel med färdiga bitar på bordet. Aministrationen under Obama upprepar genant nog misstagen under Bush. Det är samma problem som med Katrina, där myndigheterna fördröjde räddningsaktionen på grund av det "systemfel" som Obama talar om nu. Sen hjälper det inte situationen att myndigheten TSA, som ska utföra besluten från departementet Homeland Security, inte har någon chef, en tillsättning som förhalats av politiska skäl...
Skicka en kommentar