Äntligen börjar det hända saker vad gäller upphovsrätten. Den är en bromsande faktor på många sätt som den ser ut idag. Den gäller 70 år efter upphovsrättsmannens död. Ofta har upphovsrätten övergått i annans ägo dessutom. Till underhållningsindustrin som därmed är rättighetsinehavare och därmed också till en part som har muskler nog att driva lobbyverksamhet för sin sak. Ipredlagen är ett sådant exempel. En lag som drivits fram med moral och ömmande över upphovsrättsmannens rättigheter som sköld när det egentligen handlat om företag som känner sig missgynnade för att de själva inte hängt med i utvecklingen och erbjuder sina kunder de produkter de vill ha.
Nu ser det dock ut som om den lagen har spelat ut sin roll innan den ens fått riktigt fäste. Det finns alltid möjlighet att riva upp lagar. Beatrice Ask var tydlig med detta i samband med att lagen trädde i kraft. Vi får se om hon står fast vid detta framöver. Argumentet var att den inte kom till för att öka underhållningsindustrins intäkter utan att det var för att skydda upphovsrättsinnehavaren. Musiker och skapare skulle kunna tjäna på sina jobb enkelt uttryckt. Ett för moderaterna viktigt ställningstagande har alltid varit att äganderätten ska vara tydlig. Där har vi nog också konflikten i det hela. Problemet belystes egentligen bara ur en synvinkel. Hänsyn till ägande- och upphovsrättigheten allt annat oförändrat... Frågan har hittills inte problematiserats överhuvudtaget utan det har bara varit ett svart/vitt ställningstagande. Nils Holmlöv anser att man borde börjat med att ta bort Ipred. Man vet ju aldrig tänker jag. Skulle den lagen rivas upp så blev det tyst på alla förmodligen.
Piratkopiering
Piratkopieringen som nog från början mest var en lek och test av teknikens möjligheter och sedan krav att få tillgång till, fick nya dimensioner genom Ipred-lagen och den ursprungliga tanken var (tror jag) att lagen skulle gälla de riktigt fula fiskarna som kopierade mängder med material och inte den som kopierade ner en och annan låt eller film för eget bruk kom snabbt på fall då Ifpi började tala om att jaga enskilda tonåringar som laddade ner bara för att det gick att göra. Husrannskan är möjlig att beställa, känns lite "overkill".
Vi har också sett att det inte verkar gå någon större nöd på artisterna på grund av möjligheten att fansen fått smakprov genom att kolla och lyssna på verk i förväg. Mycket påvisar detta. En studie från KTH visar att det går bättre än någonsin för musiker kan man läsa hos Karl Sigfrid liksom att biograferna tjänar mer pengar än någonsin och de som stäms för upphovsrättsintrång är skivindustrin själva. Times on Line visar siffrorna som visar att det inte är artisterna som lider av piratkopieringen. Andra tjänster som Spotify och Voddler har bland annat visat vägen för alternativ till "piratkopiering". Bloggen TordJ berättar om att det finns 27.000 album som går att ladda ner gratis på Jamendo. Creative Commons Licenser som många av oss beskrivit under lång tid ger upphovsrättsinnehavaren möjligheter att själv styra över sin upphovsrätt. Så det finns många parallella rörelser vad gäller distributionen av både musik och film idag. Man kan dock inte helt bortse från att det också finns en annan värld, den som är omgärdad av lagstiftning och hänsyn till olika rättigheter. Man måste köra på flera spår just nu. Det finns flera verkligheter.
Kunskapsarbete
Under hösten har det pågått ett omfattande kunskapsarbete i den av moderaternas partistyrelse tillsatta referensgruppen om det digitala samhällets möjligheter. Jag och är mycket glad och nöjd för att ha varit en del av denna grupp tillsammans med bland annat moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid och Vaxholms kommunalråd Per Mosseby . Vi är alla djupt intresserade av den nya teknikens möjligheter i ett modernt samhälle och samtidigt kritiker till mycket av det som skett i form av lagstiftningen kring internet på senare tid. Referensgruppsarbetet har varit en nyttig period för oss alla med otaliga seminarier med intressanta och kunniga personer. Inte minst Nicklas Lundblad som är väl känd för oss alla inom internetsvängen kom med bra idéer och reformförslag kring bland annat registerförfarande, vi är alla med i fler myndighetsregsiter än vi kan ana. Han har också talat mycket om och påvisat idéer och problem med upphovsrättsfrågor som sedan också bearbetats av gruppen. Det känns som om moderaterna verkligen har öppnat ögonen och haft en ärlig vilja att sätta sig in i de olika problem som finns när nytt ska möta gammalt. Det gör förstås mig som moderat väldigt glad eftersom det mellan varven varit som att stå och stampa i dy.
Referensgruppen har tagit starkt intryck av vad som sagts på olika seminarier, inte minst av Nicklas Lundblad som ofta har en mycket tydlig och övergripande syn på hur saker fungerar på internet. Han har inspirerat mycket. Mårten Schultz visar på sin blogg uppskattning för att det äntligen kommer en kursändring för moderaterna i denna så infekterade fråga. Det gläder mig särskilt eftersom jag har stor respekt för honom som jurist, han benar upp det juridiska på ett bra och tydligt sett. Även folkpartisten och juristen Mark Klamberg ser positivt på moderaternas inspel.
Vi hade också besök av Professor Lawrence Lessig som är en känd förespråkare för en friare upphovsrätt. Han är bland annat en av grundarna till Creative Common License. Många tycker att moderaterna inte är tillräckligt kritiska mot underhållningsbranschen. Jag har en känsla av att det inte behövs. Det kommer att lösa sig, marknaden reglerar det här nu. Och branschen kommer int elängre att knna gömma sig bakom upphovsrätten på samma sätt so idag. Den som inga kunder har får stå med byxan bar brukar det väl heta, ungefär.
Idag presenterar referensgruppens ordförande Henrik von Sydow och partisekreterare Per Schlingmann reformförslag för upphovsrätten i en DN-artikel. Där presenteras tre förslag:
– Genom att låta upphovsmän frivilligt begränsa eller korta sin upphovsrätt öppnas möjligheter till en ny balans inom ramen för den existerande upphovsrätten.
– I de fall där det är oklart vem som är upphovsman och rättighetsinnehavare kan vi tala om så kallade föräldralösa verk. I dessa fall skulle staten kunna införa ett nätbaserat standardförfarande som måste genomgås för att man skall få använda dessa verk. Det underlättar för skapande och ökad användning av material som upphovsrätten i dag förhindrar.
– Vi ska verka för att en ursprungslandsprincip för rättighetsklarering införs. Har rättigheter klarerats i ett land ska tjänsten också kunna erbjudas i alla andra medlemsstater.
Nicklas Lundblad har skrivit om saken på sin blogg. Läsvärt i sin helhet. Som han säger, det är ändå det största allianspartiet som nu öppnar dörren. Och du har i hög grad varit delaktig i tankarna Nicklas säger jag.
Karl Sigfrid har gjort likadant, skrivit ett intressant inlägg. Läsvärt i sin helhet.
Mittisteget är misstänksam, tacka för det han är (s). Yttrandefrihetftw tycker att det skramlar. Falkvinge tycker att det är snömos (men Rick det kan du inte mena, detta är ett steg i rätt riktning). Många piratpartister protesterar mot moderaternas inspel idag. Kanske för att det berör deras egna hjärtefrågor, men ändå inte når ända fram. Jag tycker att Piratpartiet ska vara nöjda ändå för utan er och en del av oss andra hade vi nog inte kommit så här långt, det är ett stort steg på väg. Hade Alliansfritt Sverige tyckt att det här var ett bra utspel från moderaterna så hade jag ritat kors i taket. Min socialdemokratiske bloggarkompis Peter skriver inget om moderaternas nya inställning till internet idag, det kanske inte intresserar för det verkar kännas vikitagre att mjölka ur sjukförsäkringsfrågan. Men dock tror jag att denna öppning till att lossa på tidigare fast åskådning vad gäller upphovsrätt med mera kommer att bli en intressant valfråga. Internet som det kallas är på tapeten vare sig man vill eller ej.
Nöjda alliansledamöter finns det också förstås. För detta är en fråga som bekymrat många som varit svartvita i sin syn på hur internet fungerar. Anders S Lindbäck är nöjd och tycker att vi skulle gjort detta för länge sen. På Moderata Perspektiv skriver Kent att det är viktigt att jobba för en dynamisk upphovsrätt. Visst är det och nu har vi kommit en bit på väg. Det känns bra att ha fått vara ned och påverka det här.
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, upphovsrätt, internet, moderaterna, henrik von sydow, regeringen
5 kommentarer:
"rita kors i taket". ah, du känner mig alltför väl Mary
Det är all denna transperens vet du Björn. Den går väl iofs åt båda hållen ;-)
Bra att du är därinne i gröten och puttar kolossen åt rätt håll Mary. Tröttna inte, du spelar roll!
Varför ska upphovsrätten för en bok eller ett musikstycke vara så mycket längre än upphovsrätten för en praktisk idé eller en uppfinning?
Varför inte ha samma regler?
Upphovsrätten gäller i max tjugo år.
Varje år ska det betalas en ökande registeravgift.
Därefter upphör rätten.
Dessutomt ska det räcka med att registrera rätten på ett ställe.
el persson
Lessen Mary...
Det moderaterna kommit ut med nu ÄR faktiskt snömos...
Läs på lite mer om att Moderaterna återigen vill ge makten till mellanhänderna samtidigt som dom vill uppfinna CC som funnits i många år...
Alltså inga nyheter överhuvudtaget förutom att moderaterna återigen berättar att dom....vill ha det som det redan är...
Eller oxå är det faktiskt bara så att dom som skrivit artikeln helt enkelt inte vet vad dom pratar om, (vilket är det mest troliga om du själv kollar Mary!).
Ganska så många har redan bloggat om detta ickenya från moderaterna...
Iom att du tom hänvisar till Falkvinge...LÄS vad han säger om snömoset oxå...*ler*..
(Eller läs även Rosettasten eller Opassandes kommentaren till detta misstag från moderaterna återigen)..
Som tom du sagt så finns inget större förtroende om dessa saker när det gäller moderaterna o detta är ju smöret på pannkakan om det...
O jag är ganska så säker på att du läser alla jag nämnde så jag är bara fundersam på hur du fortfarande kan påstå att artikeln ifråga på nåt sätt var varken NY eller insatt Mary?
Ha det
Jan
Skicka en kommentar