fredag 12 februari 2010

Är det inte immateriallagen som ska diskuteras...

Ipredlagen ställer verkligen saker på sin spets. Ungdomar jagas för olaglig fildelning i en utsträckning som man inte kan bli annat än förvånad över. Jag är faktiskt ganska övertygad om att många av dem inte har en susning om vad immaterialrätt är överhuvudtaget. Det är natuligt för dem att fildela, internet går ut på fildelning, det är en av grejorna med det hela. Den unga generationen bör påverka lagar i stället för att konservera dem.

Det som förvånar mig är att det inte är immaterialrätten - idén om upphovsrättens innehåll och innebörd som diskuteras. Det är underhållningsindustrins förbannade skyldighet att anpassa sitt utbud efter modern teknik. Det är inget nytt att de försöker komma undan det. Deras intressen har alltid sett lika ut. Stoppa tekniken. Videobandspelare vill de förbjuda. Vi fick en kassettskatt som finns kvar fastän knappt ingen använder dem längre. Vi kan gå än längre tillbaka.

Är det inte dags att höja skatten rejält för underhållningindustrin som distribuerar plastfodral världen runt  smutsar ner? Tvinga dem att anpassa sig till nätets möjligheter?

Min personliga uppfattning är naturligtvis att man inte tar andras grejor som de vill ha för sig själva är inte för olaglig piratkopiering alls, men tycker att man måste lyfta det hela till nya nivåer. Det handlar inte om underhållningsindustrins vinster. De kommer att tjäna pengar ändå och det har visat sig att de lyckas göra ganska goda vinster piratkopieringen till trots. De flesta köper musik sedan de lyssnat. Ljudet på nedladdad musik är inte mycket att hurra för, tycker den som vill ha lite kvalitet.

Nätet kräver andra affärsmodeller och det är det minsta man kan kräva att ifpi-gänget ska anpassa sig till. De kan inte stoppa upp hela utvecklingen. Själv är jag tillräckligt gammal för att ha upplevt stenkakor - 78-varvare för er som inte vet vad det är, och har sett utvecklingen ständigt gå framåt - till det bättre.

Antipiratbyrån har börjat blogga och tycks tro att det gynnar dem att kalla moderaten Karl Sigfrid socialist. Det är faktiskt patetiskt. Jag har TVÅ gånger frågat hur man kan kalla en moderat riskdagsman för socialist. Men min fråga har ej besvarats trots att jag som de skriver vågar tala om vem jag är vilket är ett krav för att få kommentera. Hur seriöst är det här egentligen. Man påstår att detta är en blogg för den som vill diskutera seriöst, men avgör själv vilka kommentarer som får komma fram. Det är jurister som skriver. Märkligt. Vill man kommentera inläggen kan man iofs. göra det på infallsvinkelbloggen.

Polisen har bildat en specialgrupp för att jaga fildelare. Och fler ska det bli. Det är intressant prioritering när man i princip dagligen läser om hur folk blir skjutna på gator och torg. Dit skulle resurserna gå om jag fick bestämma.

Ett företag som kämpar för att få rätsida på Ipred är Telia som orkar dra processen kring sina kunders integritet. Det är som bekant så att Telia med flera genom Ipredlagen kan tvingas ge ut information om sina kunder så att det kommer underhållningsindustrin till del. Man behöver inte ens vara särskilt smart för att ogilla det.

Det finns ändå hopp för inom moderaterna diskuteras en dynamisk upphovsrätt. Det är synd att lagarna krockar här. Men förmodligen rättar det ut sig i längden.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: