fredag 12 februari 2010

Just nu mår en av mina vänner dåligt det beror på mobbning...

Uppdatering: Politikerbloggent  Niklas Svensson, numera på Expressen ar genast chansen att försöka göra lite småskandal av detta. Ja jag säger då det. Nu ska här grottas. Men den som läser ser att det är en allmänt hållen artikel om mobbning och motsättningar.. Det uppstår i politiken liksom i alla andra organisationer. I varje parti till och med. Man ser det hela tiden, i synnerhet nu i valtider.. Jag är som bekant beteendevetare och intresserad av detta fenomen som jag vill ska diskuteras och göras något åt. Jag hjälper många personer som hamnar i konflikter och försöker få till stånd kommunikation. Så den som behöver sådan hjälp kan höra av sig.

Mobbning är alltid oacceptabelt. Överallt... Vi ska var justa mot varandra.

Har du bett om tillstånd att använda min bild Niklas frågar jag ;-).

_______________________
Så här i valtider är det full rulle och aktivitet i lokalföreningarna. Där finns många gånger de största syndarna vad gäller att vara tarvliga mot andra. Makt gör något med människor, inte alltid på något vackert sätt. Tyvärr. När den egna makten hotas så kommer mobbartrynet fram i all sin nakenhet.  Det är för jävligt att se och vara i närheten av detta. När man då ser politiker i sin närhet bete sig så urbota trist mot sina kolleger så blir man bekymrad och funderar på om det verkligen ska vara så här. Hur ska vi vinna val och väljarnas förtroende om vi inte kan stötta varandra? För närvarande ser jag detta i flera föreningar. Jag coachar en kvinnlig ordförande i en stor förening och just nu pågår det en omfattande kampanj där hon misskrediteras och hennes möjlighet att ta ansvar undergrävs mest hela tiden. Det handlar om makt och det är mycket mycket smutsigt. Hon är vänlig, rak och ärlig och vinner förmodligen i längden, om hon orkar. Vem stöttar henne? Många tycker nog men dessvärre har många inställningen att de inte vill bli inblandade. Det är synd, för hur ska vi komma åt den som mobbar. Ska det bara få hålla på?

Många kvinnor med stark röst och mycket energi som ser till att det händer saker ställer krav på omgivningen. Det blir besvärligt för andra. De hänger inte med. Kanske att den energiske får mer uppmärksamhet och det gillas förstås inte heller. Man bestämmer sig för att vilja ha bort vederbörande. Ofta utmynnar sånt här i ett slags tyst maktkrig. Det tystnar, man ser sig omsprungen och informationen uteblir.

Beslut fattas över ens huvud, även såna som man själv borde ta i egenskap av sin position. Plötsligt så sitter man där, det har hänt - man har blivit utfrysen från en gemenskap man trodde att man hörde till. Sånt sätter djupa spår. Man kan tro att det är barn som håller på så här för det vet inte bättre. Men tyvärr så är många vuxna ännu värre, de borde veta vad de gör.

För mig är detta beteende värre när det sker i en politisk förening eftersom det är människor som vi väljer att företräda oss som sysslar med sånt här. En politiker måste vara empatisk och ha ett grundläggande intresse för människor runt omkring. En värdegrund som säger att man ska behandla människor väl. Annars blir det väldigt tokigt. Det spär på politikerföraktet. Det är olyckligt.

Ska vi få bort mobbning på agendan så måste vi vuxna börja med oss själva. Det är oacceptabelt att vuxna inte kan diskutera med varandra utan tar till subtila trick bara för att bli av med andra personer. Man behöver inte vara likadana. Det är mångfalden av personligheter som ger krydda åt tillvaron.


Om mobbning i en annan slags förening, det förekommer tyvärr överallt. Även på företag, det finns många berättelser (modeord) från människor som får sina liv förstörda på grund av mobbning från andra. Det går inte över det sitter i som en tagg resten av livet.

Hur kan mobbare få hålla på? Vi andra måste sätta stopp för det här. Det är möjligt att det kostar men det är värt det för att vi ska få en bättre och mer mänsklig värld.

Uppdatering: Det som slår mig är att det finns flera sidor av olika saker. Det kan bero på att man har helt olika ingångsvärldar och därför inte förstår varandra. Det behövs fler beteendevetare även i poliitken. Mitt favvocitat återkommer ständigt: I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey). Mobbningssituationer kan uppstå ur något väldigt litet egentligen. Omgivningen är inte alltid medveten det som sker eftersom man upplever olika saker. Hur saker tolkas beror heöt på vad man själv har överst på hyllan.
PS. Nogsamt vill jag poängtera att detta inte handlar om min egen förening, även om det finns saker att önska där också. Det finns det överallt. Tyvärr. DS

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Mobbning är alltid oacceptabelt. Överallt... Vi ska var justa mot varandra."

Tycker att du skall vidarebefordra det till en viss Herr Reinfeldt!

Mary sa...

Att man blir förbannad ibland kan väl alla bli. Det betyder inte att man är en mobbare rakt igenom. Kom ihåg det. En konflikt är inte alltid en mobbningssituation.

Anonym sa...

Jag tror att Karl Sigfrid är av en annan åsikt!

Mary sa...

Anonym - jag känner Karl Sigfrid skapligt bra... HAn är min vän.

Anonym sa...

Jaa, jag syftar inte på att du på något sätt skulle ha mobbat honom - självklart inte!
Syftar på Statsministerns exempellösa behandling av Karl i gruppmötet vid FRA-omröstningen.
Men det tror jag att du förstod.

Sånt glömmer man inte!!

Mary sa...

Jo då anonym jag förstod vad du menade. Jag pratar med Karl Sigfrid ganska ofta och han har nog kommit över det där nu. Det var en väldigt speciell situation.

Anonym sa...

Det var en speciell situation ja, men skall jag tolka ditt svar så att det är OK med mobbing i (m)bara det är en speciell situation?
Eller är Fredrik undantagen?

Mary sa...

Att fråga om jag är för mobbning är tämligen korkat om man läser min blogg, men det kanske du inte gör?

Nej ingen ska mobba någon. Just i det här fallet så kan jag faktiskt inte bedöma om det handlade om att bli förbannad vid enskilt tillfälle, jag har inte uppfattat som att det fortgår.

Mobbning föregår under längre tid och är en återupprepad handling.

Anonym sa...

Att fråga om jag läser din blogg är tämligen korkat - jag är ju här och skriver!

Jag läser din blogg oftare än du förmodligen tror.

Vad jag menar är att du skriver med STORA BOKSTÄVER om mobbing när vissa gör det det, men inte ett pip när din partiledare gör det.

Har jag fel så visa gärna den bloggpost där du kritiserar Reinfeldt för hanteringen av Karl Sigfrid.

Att KS har lagt det bakom sig tycker jag faktiskt inte spelar så stor roll. Reinfeldt har visat vad han är kapabel till. Efter det är hans anseende i min bok lika med noll och intet!

Mary sa...

Förlåt anonym. Jag är glad att du läser här och att du kommenterar.

Jag tycker att det är förkastligt att bära sig åt som det beskrivs att FR har gjort mot Karl Sigfrid. Kanke ännu mer av de som bara hänger på och apar efter sen för edt var ju flera som gjorde sig "duktiga" den dagen.

Men jag försöker alltid förstå mekanismerna bakom oilka beteenden. Det är int elika med att jag tycker att allt är OK, nej.