tisdag 16 februari 2010

Valet kommer att handla om människan om jag får bestämma...

Veckans Debatt

Hur kommer vi att vinna valet frågar Kent Persson i sin första bloggveckodebatt där han uppmanar oss andra borgerliga bloggare att komma med idéer...

Jag har ganska klart för mig att statsministern och finansministern och försvarsministern med flera kommer att klara av det instrumentella. Jobb, ekonomi och krig och grejor. De är bra på det. Själv längtar jag efter den inspirerande politiken som berör vårt inre. Det kan handla om flera saker.

Vi måste släppa fram det beteendevetenskapliga aspekterna i politiken och inte bara visa på tabeller. Det handlar om empati och förståelse för människan i samhället, inte bara för nationalekonomin som förvisso kan förstås i tabeller men inte når de in i själen.

Det här året måste bli det då vi talar om de som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.  ADHD, Aspergers, ADD, och många fler. Depressioner följer ofta med dessa personers livssituation och livet blir svårare än det behöver vara. Läs mer på Riksförbundet attentions hemsida. Läs mer på bloggen TankariLösVikt som på ett fritt sätt beskriver sin egen situation med tips om olika strategier för att underlätta livet. Mark Klamberg skriver idag på sin blogg om Vårdval Stockholm som blivit en succé och hjälpt många barn med läs- och skrivsvårigheter exempelvis. Detta vill de rödgröna ta bort sak man ha i åtanke. 

De är många och de behöver bli accepterade av fler än sina närmaste. De bemöts med fördomar och bristande respekt för att de kanske beter sig eller fungerar lite annorlunda. Ofta är de klyftigare än många av oss andra. Men det ser vi inte i vår strävan efter det vi tror är perfekt, det som inte finns. Dessa personer behöver få hjälp med skolan, de behöver ha jobb och de behöver bli accepterade som alla andra. Politiken måste driva detta. Psykiska hinder kan förstöra en människas liv, vi får inte låta det ske. Att gipsa ett ben är lätt, men att hantera en depression är inte alls enkelt. Det tar tid. Vi måste ge den tiden. Det får inte bara bli ännu en pdf. Moderaterna har skrivit följande i sitt politiska program.

Vi måste få en skola som är byggd för det samhälle vi vill ha, inte en som byggs på det som varit. Grundläggande läsa-räkna-skriva ger en botten för allt det andra sen. Datorer ska ses som läromedel inte som teknik, det är innehållet vi är ute efter. Datorer är vår tids papper, penna och bibliotek... Vår tids kommunikationscentral. Lärare måste börja jobba med varandra och lära ut till andra vad de kan.  Det ska bli kul att gå i skolan och lusten att lära ska lockas fram - då ska ni få se på prestationer... Skolan behöver komma in i samhället.

Jag vill inte säga att vi ska ha ett flumsamhälle utan krav, men vi ska se på människa som lever i det och visa att det finns empati även i politiken. Lyssnande i politiken är viktigt.

Mina valcent som komplement - för att alliansen ska vinna valet. Det kallas empati.
Jag är en obstinat empatisk moderat.


Andra som bloggat är Linuz Aggeborn, Tokmoderaten om att vinna val , Per Ankersjö om värderingsskiftet, Eva  Westerberg, Per Altenberg om köerna i vården, De tystas röst om förtroende. Kent funderar över vem som vill vara politiker i morgon. Det handlar om värderingar menar Mikael. Vem som vinner nästa val vet vi inte säger Monke, men nog tänker jag kämpa för en alliansseger till. Det gäller bara att hitta en plattform att jobba utifrån.

En (s)-bloggare som reagerat på Kents initiativ är Eva Hillén Ahlström. Hon gillar det- Kul. Vi också. Som bekant så har Kent och jag smabloggat ganska intensivt med andra s-bloggar ett tag. Det har vi alla uppskattat.

Uppgradering: Elmlund har skrivt en väldigt bra artikel om människan och människans rätt till ett privatliv. Jag kan inte mer än hålla med.

Moderata Perspektiv


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Mikael sa...

Hej Mary!

Du har så rätt. När jag läste din text så blev jag på gott humör.

Det som du skriver är så rätt och detta är något som hela alliansen borde gå vidare med.

Om du får som du vill så tror jag vi kan skapa ett bättre Sverige.

Tänk när alla som behöver bli sedda och accepterade får den möjligheten i skolan. Då blir det en riktigt bra skola för alla.

Just empati som du nämner är något som många tycker är viktigt.

Andra saker som blir viktiga är "Hur uppfattar människor den politiska retoriken?". Dvs, är retoriken formulerad på ett medmänskligt sätt eller finns det problem i retoriken som irriterar och förargar människor.

Politisk kommunikation är en av mina stora intresseområden sedan jag tog examen i statsvetenskap.

Har läst en del olika böcker inom politisk kommunikation på både svenska och engelska. Där finns lite att lära av olika ledare i olika länder.

Just nu håller jag på att läsa Ted Kennedys självbiografi som är mycket intressant.

Har också läst böckerna som Barack Obama skrivit och jag tycker det finns mycket att lära just kring kommunikationen. Det jag tänker på i första hand är det här med att om en sida kastar skit så skall man inte kasta tillbaka.

Något annat som var intressant i dessa böcker var när Barack Obama berättar om sin tid som Community Organizer och hur han kämpade för den lilla människan och de som förlorade sina jobb när ståindustrin slog igen i Chicago, och vad det var för frågor som människorna hade att brottas med. Det var väldigt gripande och man lärde sig en hel del, och vikten att förstå sig på den "lilla människans" frågor och oro.

Förutom detta så har jag läst en intressant bok skriven av Joe Biden. Han skrev mycket om det här med en tuff uppväxt därför han hade ett handikapp som hade med just läs och skrivsvårigheter. Han berättade hur han behandlades i skolan på grund av det här, det vi brukar kalla "mobbning" i Sverige.

Han skrev också en del om att ta motgångar, bland annat använda han uttrycket "When you get knocked down...get up".

Det jag inspirerats av från alla dessa ledare är förmågan att lyfta upp den lilla människans frågor och vad det är för saker som de oroas över och diskuterar över matbordet där hemma.

Så med dina tankar kring empati, och människan så är vi inne på helt rätt spår.

Mvh

Mikael

stensta sa...

Bra text som vanligt men ett önskemål Mary: ändra till Asperger utan "b". En liten detalj men ack så viktig i just det här sammanhanget - jag och flera med mig som finns någonstans i eller i närheten av autism/AS-spektret är rätt trötta på att det missas med detta.

Tack på förhand och fortsätt skriv, vi är många som uppskattar det.

Mary sa...

Tack Mikael för intressant kommentar. Och Stensta - jag har ändrat. Skriver alltid fel där. Sorry.

embryo sa...

"Jobb, ekonomi och krig och grejor."

Krig?

Vaddå för krig?

Vad är de bra på för krig?

Och vad betyder "instrumentellt" i sammanhanget?

Mary sa...

embryo - alla förstår inte vad du skriver heller. Gör ett nytt försök. Vid det här laget borde du veta att jag också har en egen skrivstil, liksom du...

embryo sa...

Nja, sirru: den gamla embryoanska ortografiska stilen var ju ett medvetet grepp för att både undersöka och synliggöra språket. Samt ett bevis för dess yppersta frihet.

Ett slags nätets vingbrus. Poesi.

Men om jag skriver ett viktigt politiskt inlägg och utger mig från att vara opinionsbildare och kommentator - och menar allvar med mitt värv - då kan jag inte skriva flyktigt och luddigt.

Så: vad är det för krig du menar att de är bra på?

Mig veterligen har Sverige inte varit i krig sedan 1800-talet.

Du kanske syftar på Afghanistan? Men det är ju inte en krigsinsats, utan en fredsinsats.

Eller?

inspirerar sa...

Äntligen ...en som förstår att människan finns och att detta val blir det den drabbade människan som avgör, Ska någon av dessa politiker få någon som helst röst bör det skapas möjligheter för människan nu, fler går under nu fler förkortar sitt liv, många är och blir livstidsgäldenärer i ett skuldberg som bara växer. Hur kan vågen göras för Gunnar Axen när människor hamnar i ett utanförskap där döden är det enda tänkbara? Hur kommer det sej att inkassolagen inte förrändras utan handel med skulder är fri att förgöra människor? Hur kan något så idiotiskt som att sätta människor i en arbetsgaranti fas 3?
Hur kommer det sej att försäkringskassans misslyckande med rehabiliteringskedjan ska slå ner sjuka människor och ta livet av dom?