torsdag 18 mars 2010

I bland måste man tänka en meter längre...

Först driver de rödgröna igenom att riksdagen ska tycka att Turkiet begick folkmord i det osmanska riket 1915. Det är väl ingen som kan hurra för den händelsen, men det var som sagt 1915. Mer än en mansålder sedan. Hur frågan överhuvudtaget kom upp på agendan just nu kan man verkligen fundera över.

Hur Mona Sahlin nu kan bli förvånad över att det kommer en reaktion tillbaka till Sverige övergår mitt förstånd. Däremot tycker hon inte att det var fel av riskdagen att fatta beslut om folkmord. Sverige har ingen anledning att utse sig själva som rikslikare för andra. Det är en av de saker som gör (S)-gänget så trista. Den här maktfullkomligheten, svenska staten vet alltid bäst både för enskilda individer som andra stater numera. Hur kan man bli förvånad att någon reagerar på det man säger? Vad tror dom?

Och hur hon dessutom kan ha mage att lägga det i händerna på Fredrik Reinfeldt är häpnadsväckande. Förvisso måste han ta den i sin roll som statsminister det kommer han inte ifrån, men det är inte utan att man undrar om hela processen var en medveten fint från (S)-gänget att ställa till besvär för regeringen. Fredrik Reinfeldt kanske ska ta med Mona Sahlin till Turkiet och låta henne förklara sig själv.

Uppdatering: Blir det regeringskris skriver Sanna Rayman.

Fokus


(SvD)
(SvD) (DN)

27 kommentarer:

Josef sa...

Erdogan gör helt rätt.
” – Kanske är det mer ett uttryck för politiskt ställningskrig i Turkiet. Jag hoppas verkligen att det inte var allvarligt menat att 100 000 människor med armenisk bakgrund i Turkiet, men utan turkiskt medborgarskap, skulle kastas ut, säger Sahlin till TT i samband med en pressträff. ”

Stackars Mona som måste leka ordlek.
Dessa kallas för illegala invandrare i Sverige , Turkiet samt i övriga världen.

Hur många per år slänger Vi i Sverige ut ?

Micke sa...

Sverige har inte bett om ursäkt för slavhandeln som bedrevs 10 år senare än när England förbjöd slaveriet.
Om Sverige bett om ursäkt för behandlingen/mördandet av samerna vet jag inte?

Anonym sa...

Men........

detta är ju bra, det kan ju bli 100,000 invandrare till Armenien och invandring är ju bra.


/Bosse F

Anonym sa...

Dags för krigsförklaring mot Turkiet?

Anonym sa...

Josef: Alla som befinner sig i Sverige utan svenskt medborgarskap är inte illegala invandrare. Men du kanske vill sparka ut massvis med norrmän, danskar och finnar, illegalt som de befinner sig här?

Anonym sa...

Frågan är ju också hur armenierna har kommit till Turkiet och hur länge de har varit där....

Anonym sa...

Låt Mona Sahlin göra bort sig, ju mer hon pratar på desto bättre. Hon har alienerat den turkiska gruppen i Sverige som uppgår uppemot 80000 människor. De är förbannade och kommer att rösta för Moderaterna nästa val.

/Yasin

Anonym sa...

"Flera skribenter i dagstidningen Yeni Safak, som uppfattas som regeringens ideologiska språkrör, går till hårt angrepp mot sin egen regering. Istället för att angripa parlamenten i Europa borde regeringen vända blicken inåt och bakåt mot landets egen historia, menar de. - Det turkiska folket ställer inte längre upp på den kollektiva glömskan eller den officiella synen om vad som hände armenierna i början av förra seklet, skriver Kursat Bumin, en av tidningens främsta skribenter." Det skriver journalisten ESREF OKUMUS.

Anonym sa...

Varför vill inte de rödgröna att kommunismens, brott mot mänskligheten, skall fördömmas? Sovjet är ansvarigt för över 60 miljoner invånares död och Kommunistkina för ca. 80 miljoner av sin befolkning.

FÖRKLARINGEN ÄR. Lars Ohly har sagt att "han inte förknippar kommunism med diktatur och förtryck". Lars Ohly är fortfarande kommunist,han har bara sagt att han skall sluta att använda "begreppet kommunist" samtidigt säger han att han fortfarande är trogen sina gamla ideal. Lars Ohly är en stor hycklare.
Mona Sahlin kämpade för att hela Vietnam skulle bli kommunistiskt.

Osman Feffeson sa...

Här gick vänstern och några högerpolitiker (bland annat folkpartisten Gulan Avci som indirekt ger stöd till den marxist-leninistiska terrorisgruppen PKK på sin blogg) och gjorde sig ovän med Turkiet av den enkla anledningen att man ville "tillfredsställa" 100.000 syrianers Turkiet-hat. Nu kvider man. Konstigt tycker jag.

Problemet är följande: Armenien och Turkiet signerade ett folkrättsligt bindande protokoll i Schweiz förra året. Bland annat kom staterna överens om att en oberoende kommission skulle tillsättas för att bringa klarhet i händelserna i östra Turkiet 1915. Sedan dess har Armenien valt att INTE distansera sig från den nationalistiska armenier-diasporan och dess anti- Turkiet propaganda, utan tvärtom tagit varje tillfälle i akt för att propagera mot Turkiet i framförallt EU sammanhang.

Är det då konstigt att Erdogan och regeringen blir sugna på att skicka hem 100.000 armeneiska medborgare som vistas illegalt i Turkiet? Jag tycker inte det.

Detta är reaktionen som man får i Turkiet. För bara några månader sedan ville jag att Turkiet som stat skulle erbjuda dessa 100.000 armeniska själar turkiskt medborgarskap. Idag frågar jag mig själv varför dom ska vara kvar i Turkiet, kunna arbeta och skicka hem pengar till Armenien när detta land aktivt propagerar mot mitt andra hemland Turkiet. Den svenska riksdagen, den nationalistiska armenier-diasporan, den svenska riksdagens tramsiga beslut om folkmord har tyvärr väckt nationalism i även mig. Tänk på då hur Turkiet bakåtsträvande ultra-nationalister gottar sig i den svenska riksdagens beslut och utnyttjar det.

Anonym sa...

Micke: Vad snackar du om? Döda samer? 1600 kallt då eller? Turkiets folkmord var 1900. Sen kanske du missat sametinget osv. Så vi har nog bett om ursäkt så det räcker.

Billy sa...

Osman: Intressant, för några månader sedan ville du att dessa "armeniska själar" skulle få turkiskt medborgarskap. Men nu när SVERIGES RIKSDAG (inte dessa "armeniska själar") röstat för ett erkännande vill du det inte längre. Det enda sättet att tolka det på är att du tar ut din aggression på andra, en slags hämndaktion från din sida. Det säger en del om dig. Du resonerar likt en vanlig hillbilly-rasist. Är du inte kapabel att göra skillnad på Sveriges riksdag och de där armenierna? Om du verkligen hade sympatiserat med dessa "armeniska själar" skulle du inte bytt uppfattning, men det gjorde du. Det finns alltså två förklaringar: Du är en hillbilly som verkligen ändrade åsikt eller så ljuger du bara. Jag vet iaf att jag själv inte dömer t.ex. iranier efter den iraniska regeringen och absolut INTE efter en hur den belgiska riksdagen röster...

På vilket sätt har Turkiet förresten distansierat sig från den nationalistiska turkiskheten sen de kom överrens med Armenien att tillsätta en oberoende kommission för att reda ut saken? Uppenbarligen inte alls, vilket detta hot är ett i leden av bevis. Det är ganska kul att slänga sten i glashus?

Har du en källa på att syrianer hatar Turkiet? Jag känner en hel del syrianer och favoritresemålet bland syrianer (från Turkiet) verkar vara Turkiet. Varför resa till ett land man hatar? Jag vet vad du tänker och svaret är nej på den frågan: De syrianska vänner jag har reser inte dit för att se gamla byar utan gör det för en vanlig solsemester (jag känner också en vars familj har ett semesterhus där). De jag känner har inte kvar några bekanta där.

Summan av ditt inlägg är ryktesspridning, lögner, överdrifter, stenkastande i glashus m.m. Bra jobbat

Anonym sa...

Erdogan säger fel och jag håller inte med men ,vänster och sossar enda svd(endadagstidningen som förvränger hans tal).Vad sa han till BBC är illegala invandrare som befinner sig i Turkiet.Som vanligt man ska förvränga först sen kommentera.
De tror att folk är blåögda allihoppa eller!

Mary sa...

Jag begriper inte riktigt varför man ska lägga kollektiv skuld på efterlevande. Detta hände för länge sedan och alla vet säkert ändå utan att socialdemokratena i Sverige behöver hoppa in och påtala hur det ligger till.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nej Mary, nu blev jag besviken på dig, liksom på de avgrundsröster du lockade fram.

Jag orkar inte argumentera, men jag har 3-4-5 bloggposter om detta på min blogg.

Att backa för hot har aldrig varit en bra metod att kämpa för demokratiska värden. Jfr Chamberlain och Hitler. Etc.

Senaste inlägg om detta. (I alla inlägg finns länkar vidare.)

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/omma-tar-och-barnslig-logik.html

Mikael sa...

Verkligen tråkigt att så många moderater fallit för Carl Bildts trams. Det moderata parti jag sett förut har inte svansat för nazister - varken svenska eller turkiska sådana.

Och sedan frågar sig folk varför Sverige aldrig stod upp mot tyskarna under kriget? Då fanns det ju i varje fall en rejäl hotbild mot Svea rike, inte bara ett hot mot Bildts möjlighet att gå på mingelfester på turkiska ambassaden.

Anonym sa...

Kan inte Sverige ta emot de 100000 armenierna som bor i Turkiet ILLEGALT?

Mary sa...

Jag tycker inte att man ska backa på hot. Men att man ska ta ansvar för dem om man framkallar dem tycker jag är självklart.

Inga dumheter som sker i nuet ska accepteras tycker jag. Men ibland verkar det somm det är enklare att ta till det som ligger långt bort.

Anonym sa...

Siffran 100 000 är kraftigt överdriven.Det bor 10-12 tusen illegala invandrare från Armenien i Turkiet. Turkiet har ockuperat närmare 250 000 kv.kilometer av armenisk mark och folkmordet var ett försök att bli kvitt armenierna som reste sig mot den ottomanska jihadisterna . Utvisningen av dessa 10-12 tusen är en bagatell.

magnus123 (at) live.se sa...

Lar-Erick Forsgren: "Att backa för hot har aldrig varit en bra metod att kämpa för demokratiska värden".

Men vad det är frågan om här är att svenska kriksdag (och nu även USA:s vänsterliberala kongress) har röstat om att den händelse under 1:a världskriget som inte ens t ex Bernard Lewis, en av världens främsta historiker om 1900-talets Turkiet (tillika islamkritiker, så säg inte att det beror på hans intressen) betvivlar var folkmord.

Varför ska politiska parlament tvärsäkert säga vad som är historisk sanning och därmed pådyvla länder moraliskt ansvar vetenskapen inte pådyvlar dem?

Anonym sa...

till Anonym 18 mars 2010 15.28.
Det finns inte "massvis med norrmän, danskar och finnar, illegalt som de befinner sig här".
Med de nordiska fördragen om rörelsefrihet kan vi flytta vart vi vill inom Norden, och jobba var vi vill, utan tillstånd. Därmed kan vi inte vistas illegalt i varandras länder, åtminstone så länge vi inte har ett utvisningsbeslut t. ex. p.g.a. brott.
Reglerna inom Schengenområdet är liknande så länge du kan försörja dig.
el Persson

Osman F sa...

Billy:

Om du känner syrianer så känner du även till deras utbredda muslim-hat. Sekulära iranier förföljs i Södertälje av den enkla anledningen att dom är FÖDDA MUSLIMER. Att dom är icke praktiserande eller tom tar avstånd från Islam som religion spelar ingen roll.

Armenien agerar mot turkiska intressen i omvärlden. Då får man helt enkelt ta emot sina egna medborgare. Jag önskar att den nationalistiska armenier-lobbyn lade ner sina pengar på att bygga upp Armenien istället för att propagera mot Turkiet i världen.

Turkiet har ingen skyldighet att hysa 100.000 illegala amrenier. Så är det.

Sen kommer Erodgan aldrig att verkställa något sådant. Turkar är ett gästvänligt släkte.

Anonym sa...

Anonym 19 mars 2010 16.49: Ja? Du missade uppenbarligen poängen: Alla armenier utan turkiskt medborgarskap vistas INTE illegalt i Turkiet. Lika lite vistas alla norrmän utan svenskt pass illegalt i Sverige. Man kan befinna sig legalt i ett land TROTS att man saknar medborgarskap. Förstår du?

el Persson sa...

Anonym 17.51. Det jag missade var att du tog nordmän i Sverige som exempel i ett svar till Josef. Jag tyckte att tala om att nordmän skulle kunna vara illegalt i Sverige var så absurd, så min kommentar handlade enbart om slutet på ditt svar. Ursäkta!

Så jag vet att man kan befinna sig legalt i ett land trots att man saknar medborgarskap. Det kan finnas en internationell överenskomelse, som Norden eller Schengen, turism, avtalad visumfrihet (ex Sverige - USA), flyktingstatus, uppehållstillstånd, arbetstillstånd m m.

Om armenierna i Turkiet: en hel del lär ha turkiskt medborgarskap, några lär oxå ha legala skäl enligt ovan. Men om Erdogan säger att det finns 100 000 armenier, som vistas illegalt i Turkiet, så har Turkiet rätt att utvisa dem med samma rätt som Sverige och USA utvisar illegala invandrare.

En helt annan sak är att jag Perssonligen anser att dessa utvisningar vore, resp är, fel. På sikt tjänar invandringsländer både ekonomiskt och utvecklingsmässigt på sina nya innevånare. De som flyttar är oftast de initiativkraftigaste och mest innovativa. Oattraktiva länder som ingen vill flytta till går kräftgång.

Anonym sa...

Vad säger världshistoriker och akademiker om den armeniska frågan?

De är överens...det var konspiration/förräderi (armenier gick ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland och Frankrike i förhoppningen om att ha regionen kring det heliga Ararat för sig själva och i gengäld fick de pengar, uniformer och vapen) Akademiker konstaterar... det var landsförräderi/landssvek mot Osmaner och därmed påföljande inbördeskrig samt förflyttning av armenier boende i östra delarna av osmanska riket till Syrien som då fortfarande var ett osmanskt territorium.

Akademiker och historiker uttalar sig om Armeniers landsförräderi där 5 miljoner Osmaner förlorade sina liv. Se gärna nedanstående video:

http://www.youtube.com/watch?v=hCmg7AdM1tU

http://www.youtube.com/watch?v=o7Q77jAaIhk

http://www.youtube.com/watch?v=fr0kWla0UFs

Sverige=mellanöstern

Anonym sa...

Läs gärna nedanstående artikel som är skriven av armenier i USA. Armeniska diasporan i USA berättar själva hur de manipulerar amerikanska politiken eller "demokratin" genom att avge löfte om att rösta på Obama på villkoret att han godkänner det så kallade armeniska folkmordet.

Det är exakt på samma sätt, dvs. mha påtryckningar från diverse lobbygrupper som svenska riksdagen lät sig manipuleras till att fatta ett sådant beslut med en röstsmarginal i förhoppningen om att fiska nya röster.

Här kommer artikeln:

http://www.ethnicnewz.org/en/obama-disappoints-armenian-americans-opinion

Anonym sa...

Obama och Hillary Clinton gör allt för att det så kallade armeniska folkmordet INTE ska godkännas av USA även om det var ett vallöfte:):) till armenier boende i USA efter alla påtryckningar från armeniska lobbyn...

"The Obama administration had urged the House Foreign Affairs Committee NOT to pass the resolution, warning it could damage U.S.-Turkish relations and jeopardize efforts to normalize relations between Turkey and its neighbor Armenia. The two do not share formal diplomatic relations.

Secretary of State Hillary Clinton told reporters Friday that "the Obama administration strongly opposes the resolution that was passed by only ONE VOTE (23-22) in the House committee, and we'll work very hard to make sure it does NOT go to the House floor."

Mer om den:
http://www.cnn.com/2010/POLITICS/03/06/us.turkey.genocide.debate/index.html

P.S. Armeniska fanatiker/extrema fraktioner/armeniska lobbygrupper borde satsa sina pengar, tid och energi på deras hemland Armenien i stället. De armenier som bor i armenien går tandlösa pga fattigdom och 60% är utan arbete