tisdag 30 mars 2010

Opinionssiffrorna ser bra ut... men ungdomarna....

Alliansen har åter tagit igen på (S)-gänget. Bra tycker förstås en moderat. Förvisso är opinionssiffror vad de är, men det är lika kul varje gång det går åt det håll man själv vill. Det känns som om alliansen har tagit ett gemensamt grepp och det är förståndigt. Vi väntar lite på några besked från den andra sidan, än så länge är det mest emot allt vad andra säger. Ännu inget gemensamt ställningstagande. Bara att Ohly tycks ha tagit greppet, Wetterstrand blivit populärast och Sahlin kämpar på. Problemen har bara börjat för de rödgröna menar Kent.

Johan Westerholm som håller på (S)-gänget har gjort en analys av läget utifrån sitt perspektiv då. Han menar att inget borgerligt parti vill känna igen sitt forna jag. Kanske är det så men det gäller även socialdemokrater även om de håller fast vid sitt klassamhälle för att kunna dikotomisera VI mot DOM. Om detta har Ingerö reflekterat - socialstaten som en evighetsmaskin.

Jag tror att det är bra att följa med lite i samhällsutvecklingen för det står inte stilla. Och med utveckling för ögonen så behöver man hänga med. Det är inte bara politiken som behöver förändras utan också de politiska organisationerna. Anna Dahlberg skriver i Expressen "Och trots all denna förnyelse lyckas inget av partierna att framstå som riktigt modernt. Ungdomarna ratar alliansen och det är svårt att se hur borgerligheten ska kunna attrahera Miljöpartiets väljare."

De unga är snabbrörliga och struntar i att stanna kvar i det mossiga partierna, de vill inte stå på vänt, de vill agera nu. När de gör det så blir de stoppade och utbytta av någon annan som är lite lugnare. Piratpartiet ligger bra till för ungdomarna. Dels har de den rätta frågan och dels finns de på nätet där de yngre själva håller till. Alla tycks bortse från detta. Det är märkligt. Flera hundra tusen är dem, förstagångsväljarna. Ingen verkar bry sig så mycket. Det interna verkar gå före. I alla partier.

Tokmoderaten jublar över framgångarna. Peter Högberg är lite lugnare, liksom jag själv är. Men nog tänker jag ligga i för att se till att det blir en borgerlig valseger. Det inser också Peter L Andersson att man måste göra från det rödgröna hållet. Jaja, vi får slåss på barrikaderna och ta en kopp kaffe efteråt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Aftonbladet visar grafer.

2 kommentarer:

rasmus sa...

Ungdomarna har inte hunnit fastna i ett politiskt "hemmalag" som de håller på i vått och tort. I stället kan de låta de viktiga sakfrågorna avgöra vem som får deras röst i just det här valet.

Och de viktiga sakfrågorna är inte kosmetiska ändringar i socialförsäkringar och skattetryck. För närvarande är saker som rättssäkerhet och yttrandefrihet i fara, och då är det viktigare.

Jag var, vid 34 års ålder, ung nog att vända alliansen ryggen och rösta på Piratpartiet i förra riksdagsvalet. Du är flera år, men jag har sett många tecken på ett friskt och ungdomligt sinne på din blogg under de år jag har följt den, så våga ta steget du också!

:-)

Mary sa...

Rasmus - det är sunt...