söndag 4 april 2010

Kungligt bröllop ger oss anledning till fest...

Jag ser oerhört mycket fram emot bröllopsfesten som kommer att pågå vecka ut och in framför Victoria och Daniels bröllop i sommar. Det är så mycket mer intressant och skojigt att läsa om detta än om de konstruerade såpakändisar som fyller skvallerspalterna. Kungahuset är viktigt ur många synpunkter tycker jag, de har ett oerhört symbolvärde för Sverige och det är svårt att ondgöra sig över det.

Att de sedan lyckas skapa lite fest och glam här och där är allmänt upplyftande för humöret. Vackra klänningar, ceremonier, uniformer, häst och vagn. Det är fantastiskt kul och det är på riktigt. Vi behöver sånt mitt i allvaret runt om kring oss.

Fredrik Reinfeldt berättar med värme om den fest som regeringen tänker bjuda det blivande kronprinsessparet på. Att ge bort saker och ting verkar svårare, där har lagar och skattemyndigheter ständiga synpunkter. Men en riktig fest som ingen glömmer i första taget är vad vi kan behöva här i landet och det tycks också tillåtet.

Nu tillhör jag inte dem som följer med i all rapportering kring det kommande bröllopet och inte känner jag mig heller så underdånig - därtill är distansen för stor till kungafamiljen. Men jag är imponerad och förtjust i skådespelet. Känner respekt. Tror inte att det är det lättaste livet att leva, alltid påpassade och kritiserade som de är.

Läser lite roat om Peter Anderssons tankar kring det kungliga bröllopet som Fredrik Reinfeldts chans att sitta kvar vid makten. Nu tror jag inte att det är fullt så enkelt och statsministern har egna kvalifikationer och det kommer att bli andra frågor än bröllopet att gå till val på. Men man kan ju alltid försöka.

Märkligt nog, men inte oväntat så protesterar vissa mot att regeringen betalar extra till bröllopet. Men hallå inser ni inte vad detta betyder för Sverige i goodwill? Lyft blicken, det handlar inte om att en an är så god som en an nu. Det handlar om en jättemarknadsföringskick för Sverige i världen. Massor med människor reser hit för att ta del av denna fest, de handlar prylar, de bor på hotell, de äter - det skapar jobb och sysselsättning. Det är en PR-satsning för Sverige av sällan skådad art. Jag gillart.

Österåkers kommun skapar fond som lysningspresent.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

embryo sa...

Bidragstagare Royal.

Nä: skrattepengarna kan grå till andra ändamål än att knugar okcså prinsknorrar ska sittra på sina ändror på Skansen och vinkra och virka.

Apanaget till aporna. Apanaget till bergsgorillorna. Till barnen som svälter. Till de behövande.

De riktigt behövande på riktigt.