söndag 11 april 2010

Maria Wetterstrand pratar så att det hörs...

Miljöpartiet har tagit sig i opinionsmätningen.  Inte var väl det så kul för en som vill se en borgerlig regering. Men å andra sidan så blir man mer taggad. Det finns verkligen ingen anledning att ge upp ännu. Håller med Kent där.

Nu är det val och dags att ta en koll på omgivningens politik. Det gäller att göra konsekvensanalyser. Moderaterna har gett sig i kast med att dissekera MPs politik. Det är bra och det behövs alltid en bra omvärldsbevakning. Koll på konkurrenterna helt enkelt. Vissa anser att det är bättre att pulverisera personen än att ge sig in i sakfrågorna och diskutera dem. Det är möjligt att det är enklare. Tidningarna tycks gilla det  i alla fall och kanske rent av att läsarna gör det också. Man undrar det ibland med tanke på hur det blir.

Jag gillar inte det där med personförföljelser och drev utan tycker att det är viktigare att reda ut konsekvenserna av de politiska sakfrågorna i politiken. Bondfasonerna kan höra hemma i TV-såporna som jag inte heller gillar i och för sig. Tycker att Per Ankersjö har kloka synpunkter.

Men låt oss återgå till Maria Wetterstrand som verkligen lyckas med sitt arbete att nå fram. Det är skickligt och spännande att hon gör det. Frågorna som drivs är opportunistiska och även populistiska på många sätt. Men vad får de för konsekvenser? På lång sikt? Hon låter bra men vad säger hon egentligen.

I en intervju som tidningen Neo gör med henne kan man läsa:

"Vi har inte, såvitt jag vet, tagit ställning för eller emot de här individuellt överförbara fiskekvoterna, men det måste jag å andra sidan kolla upp, för jag tycker att den idén är ganska intressant.


Frågan är lite av en fälla. Sommaren 2009 föreslog regeringen att individuella fiskekvoter ska införas  för vissa bestånd i Sverige. De rödgröna var emot i en gemensam motion (2008/09:MJ20) där en äganderätt till en andel av fisket: ”De äger ju inte fisken i haven. Den principiella frågan måste man lösa.”

Wetterstrand verkar dock vara med på att för ett Miljöparti måste det vara viktigare att fiskebestånden ökar än att åtgärda att fiskarna med kvoter tjänar bra med pengar. Miljöpartiets position förtydligas så småningom till att de är ”tveksamma men inte avvisande” till den empiriskt mest lovande lösningen på utfiskningen av haven, en lösning som Alliansregeringen nu infört i svenska vatten.


Maria Wetterstrand har mycket som talar för henne och hon har definitivt liberala drag i sitt sätt att resonera kring politiska frågor. Men det är inte där engagemanget startar, och ett lika genomgående drag är hur lätt hon kan leva med andra politiska utfall. Hon ingår trots talet om sänkt skatt på arbete i en koalition där frågan är hur skatterna totalt sett ska höjas. Det blir kanske inget framgångsrikt röstfiske bland liberaler i höst." (Magasinet Neo)

Jag tycker inte att det är att mosa Maria personligen för att man undrar vad hon säger. Jag gillar hennes raka stil. Fler politiker borde ta efter henne vad gäller framtoningen.

Visst är det valrörelse. Bloggen Back Nilsson kallar mig för propagandaapparat. Det var ju dagens roligaste men visst finns det ett uns av sanning. Jag kommer att jobba för moderaternas framgång och att den borgerliga regeringen sitter kvar. Den saken är klar.. Kulturbloggen tror att högerregeringen (som hon uttrycker det) har panik. Det tror inte jag. Men alliansen får ligga i.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Per sa...

Hej

Jag tror det är första gången som jag läser en politisk blogg som kommer med ett riktigt vettigt förhållningssätt till sina kollegor och konkurrenter. Jag har själv funderat på det, senast idag, vilka förebilder politikerna är när fokus ligger på det personliga och vad man kan hitta för negativt där. I min mening ser jag ingen skillnad mellan det och skitsnack i fikarummet där man försöker göra sig bättre på bekostnad av andra. Billiga poäng. Hur ska jag som lärare kunna berätta för barnen att det inte är ok att tala illa om andra när de som styr Sverige har satt det i system? Jag tror att politiker har allt att vinna på att se varandras styrkor, för vad är det för skillnad egentligen mellan relationerna i politiken och de i vardagen? Jag tror samma principer gäller. Så tack för bidragande och respektfulla ord i din blogg.

Per

Anonym sa...

Är det inte dags att ändå uppmärksamma de ekofascistiska dragen inom Miljöpartiet och sluta gulla med Maria W?
Och hur kan liberaler ens tänka sig lägga en röst på detta parti?

Vill ni läsa nåt riktigt ruskigt,läs
Ekomord nästa
http://www.theclimatescam.se/

Gilla

Mary X Jensen sa...

Tack Per.

Gulla med MP ska vi inte göra. Nu diskuterar vi deras politik.

Anonym sa...

Jag håller med dig. Personförföljelserna hör hemma i TV-såpor och där hör i sin tur inte politiker hemma. Trots det är alliansen och moderaternas förespråkar alldeles förträffliga på att tillämpa denna typ av personförföljelser där man gång på gång drar och och rubbar in gammal skåpmat om till exempel Mona Sahlin så jag tror inte att dina partisystrar och bröder håller med dig. Men som sagt, din inställning hedrar dig.

Mary X Jensen sa...

Jag försöker ha en juste inställning, men dessvärre hemfaller man ibland åt det lägre hållet själv. Inte mer än människa alltså. Men det är bra att tänka på saken.