fredag 7 maj 2010

Blir det en smutsig valrörelse så har media ett ansvar...

Vad som är smutsigt eller inte i stridens hetta kan diskuteras. Att kalla något för Tobleronepolitik är väl mer att retas än att tycka att det är skarpt när Wiehe sjunger om att hänga borgarna.

När ledarskribenter tror att det kommer att bli en smutsig valrörelse så talar de om att de tänker göra den till det. För det är först när media lägger tyngdpunkten på händelser och uttalanden som den så kallade smutsen kommer upp till ytan. Lösryckt ur sammanhanget är det också. Men det ger rubriker.

Helt rumsrent blir det nog aldrig, lite hetta och ett och annat mer eller mindre genomtänkt sagt kommer det att bli. Det hör till. Men vi kan hoppas på att de värsta personliga tillkortakommandena inte ges så stort utrymme. Men å andra sidan verkar det vara vad folk vill läsa.

Jag hoppas de har fel säger Kent Persson som även han tycker att valrörelsen bör handla om sakfrågorna.

(SvD)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

embryo sa...

Men du måste ju skilja på vad ministrar och allianspolitiker säger i sina utfall, och på vad en trubadur sjunger.

Konsten har alltid häcklat och genomsynat makten. Så gjorde Dante Alighieri i Divina Commedia och så gjorde Michail Bulgakov i Mästaren och Margarita. Och så gör Mikael Wiehe. Tungan är vass och orden laddade. Men det är en sång.

Men.

Kanske är det just det man är rädd för, att en sång kan förändra världen.

Den sämsta sortens samhällsskildrare och artister är fursteslickarna. Wiehe inger respekt.

Varför skulle man vara sansad över det faktum att vårat samhälle säljs ut?

Fredrik sa...

Nåja. Medias ansvar må vara, men lättaste sättet att inte göra detta till en smutsig valrörelse är ju naturligtvis att politikerna låter bli att kasta skit. Tänk om grabbar som Odell kunde hålla sig till saken istället för att sprida förolämningar och gräva upp gamla dumheter från tusen år sedan.

Nog kan det hetta till och munnen hinna före hjärnan men *då ber man om ursäkt* och gör inte om det. Istället har uttrycket tobleronepolitik mjölkats järnet i diverse moderata utspel. Lågt.

Den som beter sig på det sättet är en usel, elak människa som helt saknar skrupler. Precis den sortens människa som blir livsfarlig om den får makt över andra.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - Vi väljare vill inte ha politiker som bär sig åt som skitstövlar. Vi vill ha hederliga och ärliga människor.