söndag 16 maj 2010

OK - då gör vi egna hamburgare...

McDonalds har råkat illa ut, de lever inte upp till sin löften. SVT avslöjar på söndag i en dokumentärfilm av Bosse Lindquist - Mc Fusk & Co - att mat märks om och man slänger inte hamburgarna som man ska efter 10 minuter. KAn nog bli en intressant historia att kolla på.

Har själv länge misstänkt att det är något skumt med det hela. Allt käk är gummilikt och ljummet på nåt sätt. Inget gott helt enkelt. Efter att ha läst boken Snabbmatslandet har skepticismen om maten vi äter spridit ut sig. Det är för mycket bluff och påhitt i maten vi äter. Man kan nu avstå från besöken förstås och gör det också för det mesta. Men ibland gör sig blodsockernivåerna påminda och då är McD nära till hands och får tjäna som bukfylla och kick rätt upp och ned. Nu verkar det väl som om det här gällde vissa restauranger och inte alla dessutom så är det upprört på huvudkontoret. Undra på det. Ännu en myt om den nyttiga snabbmaten har gått i omloppsbana.

Kolla in killen som stoppade hamburgaren i fickan och glömde bort den: Urrk.
Om McDonalds just nu är ledsna så ska ni inte vara det för nu ska ni få veta hur man gör en riktigt god hamburgertallrik. Jag har inspirerats av den som serveras på det lilla trevliga cafét på Åkersberga Växtförsäljning. Ett av traktens trevligaste ställen just nu.  Man sitter där mitt bland blommor och porlande vatten. Mycket avstressande...

Hamburgertallrik att äta direkt

Du behöver: nötfärs, mozarella, landgångsbröd, klyftpotatis, (skär stora potatisar i klyftor), sallad, tomat, morot, rödlök, hela saltgurkor och dressing.

Så här gör du: Sätt på ugnen och skär potatisen i klyftor, pensla med olja, salta och peppra lite, in med dem medan du gör resten. Fixa ganska rejäla pannbiffar av nötfärsen, krydda med salt och peppar (inte massa jox i köttfärsen). Stek dem i lagom varm stekpanna, de ska vara lite höga också. Vad som är lagom märker ni. På slutet lägg på en skiva mozzarella som får smälta ner lite över biffen.

Gör en sallad med gröna blad, skivad tomat, rödlök i tunna skivor, lite rivna morötter, lite gurka, lägg på tallrik och garnera med en halv saltgurka, skuren på längden. Lägg ut på tallriken.

Tag landgångsbröd, stek det i pannan (rosta kan man kanske också göra, i ugnen kanske), skär dem på sniskan så att du får två långa bröd. Lägg biffen på ena brödet och ett par tre rejäla ugnsbakade potatisklyftor bredvid och så lägg på det andra brödet som lock fast åt andra hållet så att det ser lite festligt ut. Bredvid på tallriken även en klick dressing av valfritt slag.

Efter denna måltid så vill man inte ha snabbmat i fortsättningen. Låt ungarna vara med och göra salladen.Ska kolla på SVT 2 söndag: 20:00 Dokument inifrån: McFusk & Co
AB  Expressen

Uppdatering: Ojoj - Aftonbladet men McDonalds känner inte igen sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

McDonald's sa...

Hej,
Jag förstår att det uppstår många frågetecken efter de inslag som har visats i media. Vi har tyvärr inte fått se hela programmet, men så snart vi har gjort det kommer vi att samla in fakta kring de påståenden som framkommer. När felaktigheter kommer till vår kännedom tar vi dem alltid på största allvar, utreder och åtgärdar dem.

McDonald’s standard är bland de högst ställda i hela livsmedelsbranschen. Alla har ett ansvar att se till att reglerna följs och varje avsteg är oacceptabelt.

Det är viktigt att inte blanda ihop McDonald’s högt ställda krav och standarder med branschens riktlinjer. Våra gäster kan känna sig helt trygga ur matsäkerhetssynpunkt. Tiominutersregeln är McDonalds’ egen regel som vi har för att våra hamburgare ska smaka som allra bäst. Det är inte en fråga om matsäkerhet.

Du kan lita på att vi tar uppgifterna på stort allvar och att vi kommer att agera för att säkerställa att vi gör rätt på våra restauranger och för att du ska återfå förtroendet för oss.

Du är varmt välkommen att chatta med oss ikväll 21:00 - 22:00 på http://www.fragamcdonalds.se/, redan nu kan du gå in och ställa frågor!


Vänliga hälsningar,
Sara Jansson
McDonald's Kundservice McSvar

Mary X Jensen sa...

Tack för detta inlägg McDonalds. Jag är övertygad om att ni är seriösa på ett övergripande plan. Vilket jag också skrivit.

Min personliga skepticism mot snabbmat håller dock i sig och tro mig det gäller inte bara McDonalds hamburgare.

floodis sa...

Se gärna även dokumentärfilmen Food Inc.

Sen finns det en video på youtube där de lagar hamburgare nästan exakt som receptet du skrivit här. Video är gjord av professionella så det är bra kvalitet på produktionen. För de som hellre ser på video än läser recept:

http://www.youtube.com/watch?v=hl4OREcydeM

Anonym sa...

De bästa hamburgarna jag ätit någonsin var när jag reste i nya Zealand i mitten av 90 talet.

De lägger ägg på,rödbetor och andra saker som jag inte riktigt minns vad det var.

Oftast har man en bild av vad som skall läggas på burgaren och man tänker inte på att man kan bredda och testa lite.

Här är en sida jag hittade av en slump.

http://www.eatshowandtell.com/2009/09/18/burger-battle-new-zealand-style/

-----

När det gäller det med mcdonalds, det kallas ju för skräpmat. Och jag ser att Mcdonalds själva nu härjar lite på bloggarna för att göra lite "damage control".

Bunny sa...

http://katidis.wordpress.com/2010/05/14/kraksjukebaciller-i-mcdonalds-hamburgare/

Mvh