söndag 20 juni 2010

Victoria och Daniel - Grattis och lycka till...

Igår blev kungahuset mänskligt på något sätt. Victorias och Daniels bröllop startade en ny era. Den värme som utstrålades inte minst mellan brudparet men också mellan kungen och drottningen gick rakt genom TV-rutan. En tillställning så hårt styrt av protokoll och regelverk kunde ha blivit väldigt stel och opersonlig egentligen. Men detta blev precis tvärtom. Det ser hoppfullt ut för framtiden.

Först hade jag tänkt titta på TV mest för att kolla in alla tjusiga klänningar vilket brukar vara den stora behållningen på såna här tillställningar. Men det dröjde inte länge förrän man blev uppslukad av det hela. Att sitta med datorn i knät, TVn på och följa med i diskussionerna på twitter var en upplevelse i sig. Så många olika intryck på en gång. Verkligen en totalupplevelse. Diskussionerna gick högt och lågt, var för och emot både bröllop och kungahus. Det var till och med mer intensivt än de vi hade under Melodifestivalens olika program och där trodde man att höjden var nådd. Men icke.

Varje gång man såg brudparet le mot varandra, hålla varandra i handen och vara förtjusta i största allmänhet så drogs mungiporna uppåt. När så talen kom, först kungens där han visade sin egen fru uppskattning med en vacker ros så var det rörande. Sen Daniels pappas tal som var fantastiskt bra också - "att det skulle vara just den flickan" sa han ungefär. När Daniel började tala till Victoria så grät jag en skvätt faktiskt, det var fantastiskt. Helt fantastiskt. Härligt romantiskt. Fast jag är inte svartsjuk för min man är precis just så där kärleksfull mot mig, alltid. Det är något att vara lycklig över.Vi behöver mera kärlek till alla.  Detta var en stor inspirationsdag just på den fronten. Wow.

När bröllopsvalsen sen tog sin början var det häftigt att se drottningen rycka med sig kungen in i dansen. Har vi någonsin sett dem dansa ihop tidigare - offentligt? Så dansade alla med alla - Daniel med drottningen, hans far med Victoria, hans mor med kungen osv osv... Vilken fest. De som är sura på monarkin och tycker att hela bröllopet var onödigt kan sitta där och vara griniga. Det var länge sen vi upplevde något liknande i folkfestväg i Sverige och det lär väl dröja till nästa gång. Det behövs lite fest för att lätta upp. Igår var det en sådan och till och med gamla republikaner gav efter för en stund.

Victoria har med åren visat sig vara en sjusärdeles prinsessa tycker jag. Det påminner mig om min dotterson när han var tre och ett halvt fyra år så där. Han var helt galen i att kolla på filmen om Askungen. Om och om igen såg han den, kunde varenda detalj. En dag åkte familjen till Taxinge Slott för att fika. Den lilla killen steg andaktsfullt in i salongen och viskade - Undrar om hon är hemma? Askungen.

Tokmoderaten hyllar på sitt sätt och Kent får in lite valrörelse i det hela, det ser ganska bra ut för moderaterna just nu. Bröllopet är en delseger för feminismen menar Soilander. Republikaner dra nåt gammalt över er tycker Thomas Ardenfors. Jag håller med. Detta var ett riktigt riktigt härligt skådespel.

(SvD) (DN)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja du Mary, visst var det en skön och trevlig show detta. Välregisserad och med fina mänskliga inslag. Inget att sura över.

Men inte blir man rojalist för det. Alla invändningar finns kvar. Trots att Victoria och till och med Daniel visade goda sidor.

De olika mer el mindre kungliga personerna är en sak. Principerna om monarki eller en demokratisk republik är något annat.

Och så önskar man att Vickan och Daniel skulle få leva ett normalt liv!

Lars-Erick Forsgren sa...

Glömde länken till min längre kommentar kring detta:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/06/en-trevlig-show-trots-allt.html

HumanLabRat sa...

Ja du, för de som tror att välregisserade skådespel är äkta så var ju detta en tillställning att minnas! Kungens tal till drottningen var ju verkligen genuint och oförställt! Ha ha!!! Säkert en tillställning i Moderaternas anda! Fråga dom som nu är döda, som hängt sig för att de blivit utförsäkrade trots sjukdom, skulle de tycka att det var väl spenderade pengar av regeringen?

Bianca sa...

Klart att det är folkfest, debatten kan man ta sen. Så otroligt trött på folk som kritiserar svt för att dem sände ett program om bara bröllopet.
Förstår inte folk som tycker att allt måste vara en samhällsdebatt.