söndag 1 augusti 2010

Hur många terrorister har man haffat...

Att skicka alla människors personliga bankuppgifter i en klump till USA är ett oskick.

Swiftavtalet är en ännu en skamfläck på integritetsområdet. Att inte politiker kan ta mer avstånd från USAs allt mer rabiata inställning i sin intensiva jakt på terrorister övergår mitt förstånd. De hittar inga vad det verkar.

(SvD)

7 kommentarer:

Martin sa...

Börjar bli stammis här...

Du skrev:
"De hittar inga vad det verkar."

Enligt "United States Department of the Treasury's Terroist Finance Tracking Program" så har man lyckats spåra flera terrorister med hjälp av denna typ av data. Artikel från New York Times med en sådan uppgift:

http://www.nytimes.com/2006/06/23/washington/23intel.html?ei=5088&en=168d69d26685c26c&ex=1308715200&partner=rssnyt&emc=rss&pagewanted=all

Sedan är det kanske så att myndigheterna i USA kanske bara ljugit ihop historien för att få medborgarnas samtycke. Hade ju inte varit första gången. Å andra sidan verkar det inte orimligt att det skulle fungera att identifiera nätverk på detta vis.

Mary X Jensen sa...

Några har de kansek hittat och skulle förmodligen gjort ändå. Utan min och din inblandning i saken. Det är det jag ogillar. Läs hos Bruce Schneier han har mycket att säga i den här frågan.

http://www.schneier.com/

Martin sa...

Jo, läste boken Schneier on Security för något år sedan där han tar upp detta med falsk trygghet / TSA / flygsäkerhet / terrorism. (Tyvärr visade sig boken i princip bara vara en samling av alla hans blogginlägg, men det var ändå läsvärt).

Att analys av banktransaktioner kan användas för att identifiera delar av terroristnätverk känns rätt uppenbart. Frågan är ju hur ofta det kommer att lyckas och om det är värt det. Hur ofta det lyckas vet ju varken du, jag eller Schneier. Myndigheterna i USA vet, men de är ju knappast öppna kring det. Utan den vetskapen kan vi bara gissa huruvida det är värt det.

Anonym sa...

Det handlar ju alltid om en avvägning. Vi skulle säkert kunna sänka hastigheten på våra vägar till 30 överallt, även på våra motorvägar. Hur många liv skulle detta rädda varje år?
På samma sätt kan vi införa DDR-övervakning i stil med Swift, FRA, IPRED, Datalagringsdirektivert och så vidare. Hur många liv räddar vi varje år genom att skapa ett passivt samhälle där åsiktsregistrering är en standardåtgärd?

Integritetsfrågorna tas inte på allvar av endera politiska block. Visst, det talas en hel del men det handlar nästan uteslutande om valfjäsk som är så genomskinligt att man nästan blir röd om kinderna.

Monika Ringborg sa...

Anonym

Det är inte säkert att låga hastigheter alltid räddar liv. För låga skapar köer och irriterade förare som gör riskabla omkörningar.

Om man bara får köra högst 30 km ökar det säkert hjärtinfarkterna på grund av ökad stress.

Scary Devil Monastery sa...

@Mary

Jo, de hittar säkert mycket. De kan ju utan problem bygga en fullständig karta över EU's samtliga företagsverksamhet på ett sätt som borde få vilken härdad Wall Street-veteran att drägla. Eller Bernanke att tappa fattningen.

Att de inte hittar terrorister annat än i litet omfång säger sig självt, då terrorister som är kompetenta inte har minsta problem med att dölja sig och sina aktiviteter.

Däremot har vi gått med på att skicka bankdata från samtliga företag i Europa till ett land som är desperat att gynna sin egen sedan länge misskötta industri.

Kalla mig gärna foliehatt, men jag undrar om det är så klokt att skicka banktransaktionerna från samtliga biltillberkare i Tyskland, Frankrike och Sverige till ägaren till Ford...

Anonym sa...

@ Scary

Hehehe, än mer kul vore det om den store jätten i väster, som alltid verkar vilja vara inblandat i något krig, skulle få en president som surt sneglat mot europa. Snacka om att kunna kartlägga fienden innan man anfaller

/Smen