måndag 16 augusti 2010

Många tackar nej till återanställning på SAAB...

Intressanta nyheter är att det gick vägen för SAAB. Med tanke på det ohemula liv det var kring SAAB och hur alla anställda där skulle gå rakt ut i stor arbets- och sysslolöshet, Mona Sahlin åkte dit och lovade bort halva statskassan. Här skulle staten ta hand om alla ingen fara. Skattepengar in för att skattepengar skulle komma tillbaka in i systemet, den typiska rundgången alltså. Socialdemokraterna skyllde regeringen för okänslighet och underskattade den enskilda människans förmåga att lösa sina egna livsproblem. Det är naturligtvis en av de riktigt stora ideologiska skillnaderna här mellan (S) och oss med borgerlig inriktning. Kan människor klara sig själva? Ja, det kan dom visar det sig. Är det önskvärt att människor klarar sig själva? Ja, det tycker vi som har borgerliga funderingar. De som behöver hjäp ska ha det naturligtvis, men man ska inte utöka den hjälpbehövande gruppen till att omfatta alla.

Alliansregeringen satt lugnt i båten, inte för att de inte brydde sig, utan för att de såg lite längre bort än nästippen räckte. Det fanns tid och det fanns resurser och nu kan man se hur rätt de tänkte. Var tredje person på förturslistan att få tillbaka jobbet nobbar idag. De har tagit andra livschanser. Det är bra och det inger hopp för framtiden - att se att man kan klara av att bryta upp och göra nya saker i sitt liv på helt egen hand.

Vilken tur att inte staten gick in och köpte SAAB, då hade förmodligen utvecklingen sett helt annorlunda ut för både bilar och människor. Med starka ägare med branscherfarenhet finns det förmodligen större chanser att möta Kinas behov av bilar.


DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: