Varför allt nätskryt undrar DN i artikel idag. Det talas till och med om att Jantelagen blivit utbytt mot Facebooksskryt. Psykologen Anna Karlstedt säger att "alla männiksor har behov av att förställa sig i olika sammanhang". Det är väl för märkligt ändå. Finns det inget som heter glädje längre, delad glädje är dubbel glädje till och med. Men nej, nu förställer man sig om man visar glädje i statusraden på Facebook. Det går inte an. Nej ond bråd död och elände är tydligen det enda vi ska förmedla till varandra. Annars så skryter vi och det är minsann inte någon bra egenskap.
Men hallå att vara glad är inte det bra? Tydligen inte på Facebook. Då är man narcissist plötsligt. Och förälskad i sin egen bild. Kära nån. Bara för att man visar glädje. Det är inte klokt.
Är det inte dags för en attitydförändring?
Att vi börjar glädjas med andra i stället för att genast må dåligt när någon annan mår bra. Faktum är att det säger mer om den som är grinig än om den som är glad. Att missunna andra glädje är inte stort. Livet går fram och tillbaka och vi alla är både glada och ledsna eller hur?
Att man skriver något positivt och glatt på Facebook betyder inte vare sig att man ljuger eller att man vill få andra att må dåligt som är ett exempel jag träffat på i sammanhanget. Det kan betyda att man är glad. Låt oss få vara det också. De sura kan få ha sitt i fred. Kollar man DNs webbfråga om nätskrytet så är resultatet beklämmande - 67% är irriterade och 33% gillar när folk tar för sig (siffrorna kl. 10:48, 9 aug 2010).
Nej framför lite glädje i tillvaron. Elände har vi nog med.
(SvD) skriver om det positiva med Facebook - lite om det basala i människans sociala liv. Att bli sedd är viktigt. Framför allt tror jag också att det handlar om att få vara med. Men det kanske är samma sak.
Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, jantelagen, skryt, glädje, livsgädje, Facebook
5 kommentarer:
Klockrätt Mary!
Varför gnälla för att det inte gnälls?
Kan lova att det är lättare att peppa sig själv och varandra om man försöker se saker från den ljusare sidan, även när det är mörkt.
Och hejaropen från andra betyder inte ytlighet, det betyder tvärtom omsorg.
Att jag faktiskt också känner glädje och pepp när jag läser om andras.
Citaten i artikeln signalerar ju bara glädje och kan väl knappast anses vara skryt ... Men det kanske är skryt att berätta om vilka platser man har besökt, just för att man kan göra det .. ja, jisses! Var har vi hamnat!
Precis Monica - jag tyckte det samma. Var det skryt. Quelle tristesse...
Ja, allt som utmanar Jantelagen är bra. Mer positivism och glädje!
Hej Mary!
Problemet i Sverige förutom Jantelag är att det har växt fram en mobbar och exkluderingskultur.
Det märker man snabbt av i Sverige om man blir arbetslös. Då slutar alla att prata med en, och man behandlas i princip som om man vore kriminell eller terrorist.
Jag tror att Sverige behöver börja om från början och att vi behöver göra en stor utrensning bland de politiska partierna.
Men, vi behöver också rensa ut i Riksdagen. Där sitter idag människor som många inte känner representerar vanliga snälla och goa människor.
Många upplever tex att ordföranden i Riksdagens socialförsäkringsutskott är ett enormt problem eftersom han har så hemska åsikter.
Aldrig tidigare i Sveriges historia har föraktet mot arbetslösa och sjuka varit så extremt som det är nu.
Det är inte propaganda utan många som blir arbetslös känner verkligen att alla dörrar slår igen och att man inte är värd något i det svenska samhället.
Jag vet, för jag har egen erfarenhet av att vara arbetslös och man blir så illa behandlad och så kränkt. Man blir till och med utsatt för vad det som brukar kallas för "tyst mobbning".
Barack Obama och Joe Biden är de enda jag personligen litar på idag, men det beror väl på att de
inte uppträder som man gör i Sverige. De förstår hur det är att ha det svårt eller mycket svårt, vilket våra politiker i Sverige inte gör.
Skicka en kommentar