lördag 18 september 2010

Satsa på kompetensen... Ingela Gardner Sundström...

Jag har varit med i moderaterna sen 1973. Mycket aktivt under tiotalet år på 70 och 80-talet i Upplands Väsby kommun. Under den tiden kom jag för första gången i kontakt med Ingela Gardner Sundström, då jobbade hon på utbildningsdepartementet och ringde och frågade mig om jag ville vara ledamot av Statens Ungdomsråd. Sen dess har vi genom åren haft kontakt till och från. Jag lämnade det partipolitiska arbetet för att ägna mig åt en civil karriär och akademiska studier. Förra valet började jag engagera mig politiskt igen. Då bodde jag i samma kommun Österåker där Ingela Gardner Sundström är kommunalråd, så vår kontakt återupptogs.

Under perioden har jag varit förtroendevald dels i utbildningsnämnden och dessutom suttit i styrelsen för Österåkers Vatten. Spännande uppdrag och jag har haft glädjen att följa Ingelas oerhört skickliga och kompetenta arbete i kommunen på nära håll. Hon har varit aktiv kommunolitiker i 32 år, det är imponerande och säger en del om kunskapsnivå och engagemang. Det är tryggt med en person som kan hålla i pengar och vet hur en slipsten ska dras.


I bakgrunden Carl Bildt och Sten Tolgfors, utrikesminister och försvarsminister.

Jag tror att Ingela Gardner Sundström är en av Sveriges skickligaste kommunalpolitiker. För mig har hon alltid varit en förebild, det är inte bara på grund av att hon är en kunnig och alltid påläst politiker utan också för att hon är en väldigt trevlig, intelligent och inkännande person. Det är en bra kombination. Vi behöver politiker som är gediget intresserade av de politiska frågorna och som förstår vad det handlar om.

Det går inte att komma ifrån att det är bra att ha erfarenhet och kunskap i den politiska sfären. Det handlar om demokrati, det handlar om förhandling med andra, samverkan och finess. Inte för inte så är Ingela ordförande i SKLs förhandlingsdelegation. Det är inte ett uppdrag för duvungar precis och inte alltid en populär roll heller. Men med distans och perspektiv så lär man sig att hantera även svårigheter. Att vara politiker är inte bara en lek. Det krävs erfarenhet och kunskap för att navigera bland de olika frågorna.
Att vara kommunalråd är inte bara ett jobb med ordförandeklubban. Det handlar också om att vara ute
och vara människa i olika sammanhang. Många har jag hört som berättat om sina trevliga möten med vårt kommunalråd.

Just nu handlar det om att vinna val. Jag hoppas att Ingela Gardner Sundström blir kvar ytterligare några år. Hon behövs i Österåkers kommun. Hennes kunskaper och erfarenheter är sällsynta.

6 kommentarer:

Jan Lenander sa...

Jag upplevde mycket av det Ingela gör som positivt men tycker att det var ytterst olyckligt att hon hamnade som en symbol för en kampanj mot lärarna. Jag hoppas att hon kan komma tillbaka och slippa den belastningen.

När vi pratar om kompetens så har jag en fråga om skolforskning som väckte mig: Sven Sundin, undervisningsråd på skolverket, uttalar sig om lärlingsplatser i lämplig tid innan valet. Han trixar med statistiken och jämför grupper på ett sätt som inte ger några resultat men drar sig ändå inte för långtgående slutsatser. Otroligt oproffsigt av en forskare och jag erkänner att jag blev så ursinnig att jag skrev ett långt blogginlägg där jag diskuterar vad som krävs av en bra skolforskning.

http://janlenander.wordpress.com/2010/09/18/forskning-till-gagn-for-skolan/

Jag brinner för att de skoltrötta ungdomarna ska få möta bättre vägar in i samhället och vill att forskningen ska understödja detta.

Mary X Jensen sa...

Jan - jag brinner också för skolan som du kanske vet. Pedagogik är mitt huvudämne och jag har läst massor. Det är verkligen viktigt att alla kommer till sin rätt. Jag ska läsa på din blogg och återkommer ;-).

Marius sa...

"Det är tryggt med en person som kan hålla i pengar och vet hur en slipsten ska dras."

Det går inte att inte kommentera det där. Hon såg till att konst för 10 miljoner kr inhandlades, beställde ett porträtt av sig själv för 30 000kr och avtackade sig själv med en fest för mellan 200 000 - 250 000kr.

Mary X Jensen sa...

Marius du har läst tidningen. Tror du på allt som står där? Det är vinklat och drivs på av bealckare. Analyser av läget bör göras innan man tar allt för sanning.

Kommunens ekonomi är i god ordning.
Konsten är inte inhandlad. Tavlan är ett led i att avbilda alla kommunalråd genom tiderna att hängas i korridore till fullmäktigesalen.

Det är inte helt ovanligt att man anordar tillställningar i smaband med att någo avgår. Om man ser till rollen som kommunalråd så ingår det att representera kommunen utanför gränserna. Det är inte konstigt.

Anonym sa...

Hej!
känner du till det här om Ingela Gardner Sundström?
http://www.skolvarlden.se/artiklar/skolvarlden-svarar-ingela-gardner-sundstrom
Jag tycker det inger allt annat än förtroende för Ingela Gardner Sundström. Dessutom är de uppgifter som Skolvärlden anger väldigt lätta att kolla upp, vilket gör att jag tror att de är sanna. Jag som är motståndare till friskolar har ånyo fått vatten på min kvarn.
mvh
Anders Jönsson

F.d. lärare i Österåker sa...

Om Ingela Gardner tycker jag inte!
Hoppas hon pensionerar sig snart.