lördag 6 november 2010

Att ha rent mjöl i påsen...

Diskussioner om övervakning pågår ständigt och för att vissa tycker att det inte spelar någon roll att bli övervakad om man har rent mjöl  i påsen så finns det en del av oss andra som inser att det inte är vi själva som bestämmer vad som är rent mjöl eller ej. Det är synnerligen obehagligt.

Dagens historia om övervakning vid amerikanska ambassaden förskräcker och man får hoppas att detta öppnar ögonen på många. Det verkar som om även regeringen anser det, saken ska utredas nogsamt enligt justitieministern. Det får vi verkligen hoppas.

Tankarna till FRA-lagen poppar självklart upp - i och med att den klappades igenom så öppnades kanalerna för att kolla allt vi gör, hur vi kommunicerar, vad vi tycker och tänker och med vilka vi gör det. Våra telefoner avlyssnas liksom faxen även om den numera kanske känns som ett lite gammaldags redskap. Men hur som helst så och oavsett hur många stopp det finns på vägen så går det att centralt avlyssna oss alla. Oavsett vad vi säger om att det inte görs idag utan att en massa olika kanaler ska passeras så är det inte det som är problemet. Det är inte att det är krångligt att få lyssna utan problemet är att det går att göra. Tolkningar görs av informationen och även om det även där finns avgränsningar så går det att få fram uppgifter som inte stämmer, det kan alltid bli fel.

Man kan bara inte gilla övervakning och man vet inte heller på vilka premisser man kan bli övervakade heller. För det avgör man inte själv nämligen. Vi vet att alla system som finns kommer att missbrukas förr eller senare. Sjukhuspersonal, poliser, tjänstemän kollar i register fastän de inte får. Det sker dagligen och stundligen.

Det är dags att se upp med tekniken. Den ger stora möjigheter inte bara för oss som vill komma åt och förmedla informationen utan också för de som vill kontrollera oss.  Ipredlagen ger utan större problem underhållningsindustrin möjlighet att sätta dit personer som använder internet på ett sätt som de inte gillar.

Dagens avslöjande om att amerikanska ambassaden sysslar med övervakning av personer i Sverige är verkligen allvarligt och förhoppningsvis så tar regeringen nu ett större grepp på hur viktigt det är med den personliga integriteten. Den finns i grundlagen och ska inte laboreras bort bara för att det går.

Åtskilliga tankar kring detta idag. HAX som inte är förvånad och påpekar att den aktuella övervaknignen pågått sedan år 2000. Ojojoj... Var landar nu detta? Sen får vi i vanlig ordning ta det som står i tidningarna med en nypa salt. Dra ifrån och lägga till. Det kommer att utkristalliseras. Vem som vet vad vet vi inte heller och det kanske inte heller är nödvändigt. Men vanliga männsikor ska få ha sitt liv i fred. Att samla alla äpplen i en säck för att sedan leta efter de ruttna är inte juste.

SR SvD Opassande Töllberg/nyhetskanalen Expressen Expressen DN

3 kommentarer:

Bar sa...

Det måste vara viktigt att ta tillvara all hjälp vi kan få om dagens terroristhot. De svenska politikerna har drabbats av en sjuka som ger rädsla att bli kallade rasister, därför lägger de locket på. De som har sådana hemligheter att de av rädsla vill vara anonyma borde skicka sina meddelanden i ett vanligt kuvär. Bakgrunden till ditt och vissa andras missnöje ligger i svenskarnas kommunistiska uppfostran, inget mer.

Mary X Jensen sa...

Min kommunistiska uppfostran!
Jahaja...

Leif Ekstedt sa...

USA-ambassaden håller koll på sin omgivning. Det är väl uppenbart att både Regering och oppossition har detta klart för sig.
Men när det "bränner" så säger alla "det hade vi inte en aning om"