lördag 27 november 2010

Vi ska inte lyssna vi ska verka tillsammans...

Niklas Wykman lämnade över ordförandeklubban i moderata ungdomsförundet MUF till Erik Bengtzboe idag. Kul Erik och kul Niklas. Båda får nya verkligheter att ta itu med. Kul och nyttigt för alla.

Fredrik Reinfeldt var på stämman och talade om att han ska ut och lyssna in det unga Sverige för att ta reda på vad de intresserar sig för i politiken. Det är en bra ansats förstås. Men det kan rent av vara enklare än så.

Nämligen att öppna för en naturlig samverkan mellan generationerna. Inte bara lyssna på varandra utan vara tillsammans med varandra mer. Ta vara på varandras kunskaper och erfarenheter inte minst inom den tekniska utvecklingen. Internet och sånt där ni vet, sociala medier. Det är inte bara grums och dumheter, det är så oerhört mycket mer. Ungdomar kan det där och den som är lite äldre och inte tagit till sig det hela kan prata med de yngre eller med mig, Gunnar Hökmark eller Carl Bildt som alla tre har koll på det hela.

Gunnar Hökmark är ständigt närvarande på ungdomsförbundets möten och drar applåder, alla gillar honom där - jag också. Även för min del så är kontakten med ungdomsförbundet helt självklar. Det handlar om respekt åt båda hållen tror jag. Ingen försöker göra sig till, man är den man är utan att inta en position. Inte vi och dom utan vi. Man behöver inga positioner om man har en gemensam framtidsbild som för alla är moderat politik, om än med vissa nyanser. Men det ska finnas olika tankar, alltid där människor är inblandade, annars blir vi som stentråkiga förprogrammerade robotar. Så ska det inte vara. Empati och värme finns det gott om i moderaterna och humor också. Jag gillar det.

Grattis till nya ordföranden och alla andra moderater förstås, unga och gamla. Verka tillsammans är det som gäller framöver hoppas jag - över alla generationsgränser. Vi behöver varandra. Världen skulle bli bättre om vi inte delade in oss i olika åldersgrupperingar och sätter gränser emellan. Med tanke på det tekniksksifte som vi befinner oss i behöver vi mötas detta. För det handlar inte bara om teknik i sig som teknik i utan vad den gör med människor oss och hur den utvecklar oss i vardagslivet, va dden gör med oss vad gäller informationsspridning och kunskap. Tala med en unge i tioårsåldern och ni förstår vad som menas - de har ett annat sätt att tänka och fungera, det är inte alltid fel.

Min övertygelse är att vi om fem år kommer att fundera över vad vi höll på med idag avseende användningen av internet vad gäller inskränkningar och annat där det är uppenbart att det inte är synkroniserat. Därför behöver MUF och moderpartiet närma sig varandra och dela på tolkningsföreträdet. Vi ska inte bara lyssna på varandra vi ska delta tillsammans, det tror jag. Sen att var och en har sina fester är en annan sak.


(intressant)

(Expressen) (SvD) Aftonbladet

Tokmoderaten Fredrik Axelsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: