onsdag 15 december 2010

Amerikanska soldater får inte läsa vissa tidningar...

"WASHINGTON (Reuters) – The U.S. Air Force has blocked employees from visiting media websites carrying leaked WikiLeaks documents, including The New York Times and the Guardian, a spokesman said on Tuesday." (news.Yahoo!)

Alltså i USA får inte invånarna läsa nyheter som handlar om Wikileaks. Är inte det väldigt konstigt och mycket obehagligt?

Thomas Matsson skriver, förvisso i en annan fråga men inom samma område, de handlar om yttrandefriheten. Men tänk när någon får yttra sig och andra inte får läsa.

8 kommentarer:

Staffan sa...

Även om jag generellt tycker USA har skött det här väldigt dåligt så är just den här detaljen inte så konstig. Det rör sig alltså om de som är anställda inom amerikanska flygvapnet, d v s militärer eller folk som jobbar nära militärer. Dessa har allt som oftast en egen säkerhetsklassificering, och ett av villkoren för att ha en sådan är att man inte befattar sig med hemligstämplade dokument som man inte har med att göra.

Bara för att dokumenten är offentligt tillgängliga via WikiLeaks, Guardian, förändrar inte det att de fortfarande är hemligstämplade, och då får inte flygvapensanställda handskas med dem.

Mary X Jensen sa...

Tack Staffan - men får de läsa tidningar på sin fritid?

Staffan sa...

Nu är jag inte insatt i exakt vilka regler som gäller, men antagligen inte om de kan stöta på dokumenten i fråga där - men det är ju lite svårare för arbetsgivaren att kontrollera. Man skulle däremot kunna tänka sig att tidningarna i fråga inte längre säljs på flygbaserna, men det är ren spekulation.

Sen vet jag inte heller vad som gäller för referat av dokumenten - att de inte får läsa den amerikanska ambassadörens text "Medvedev är Robin till Putins Batman" (eller vad det nu var han sa) är en sak, men får de läsa "Amerikanska ambassadören i Ryssland jämförde förhållandet mellan Putin och Medvedev med det mellan Batman och Robin"?

Scary Devil Monastery sa...

@Mary X

Rent allmänt...USA's flygvapen har naturligtvis full kontroll över sitt eget intranät. Precis som företaget jag arbetar på har kontroll över sitt eget intranät. I båda dessa fall rör det sig om darknets som man loggar in på via VPN och som hanteras med filtrerad kanal ut på "allmänningen".

Det ser jag inga problem med. Var man är herre i sitt eget hus, trots allt.

Däremot är det vettlöst. Wikileaks speglas på 1500 siter och det finns knappast någong nyhetskanal som inte publicerar valda axplock ur materialet. Det här tror jag mer har att göra med en knärycksreflex utförd av någon befattningshavare mer ämnat att visa att man åtminstonde försökt än något annat.

Att det är ett dåligt försök och bara skickar budskapet "We'd rather not you know the truth" till de anställda är en annan sak, och något de borde reflektera över då det inte gärna kan göra annat än att nagga truppernas moral i kanten på sina håll.

Kerstin sa...

I Sverige är regeringen ännu mycket effektivare när regeringen nu inför förhandsgranskning av nya programtjänster i SVT, SR och UR. Vi har redan massövervakning av alla medborgare, värre än någonsin STASI, nu får vi regeringsstyrd DDR-TV.

Jakob sa...

Det står dem förstås fritt att filtrera sina egna nät, men uppenbarligen inser de inte att de enbart gör sig till åtlöje över hela världen. Ingenting är dock viktigare än sekretssreglerna i deras ögon. Att en given bieffekt blir utländska skrattsalvor, struntar man fullkomligt i.

Jag håller det inte för uteslutet att ett liknande beslut skulle kunna tas av Försvarsmakten här hemma i motsvarande situation. Och tankegången är förstås den gamla vanliga: Organisationen ska inte tillhandahålla hemlig information åt personer, som saknar behörighet att ta del av den.

Fyrkantiga militärer ser ut på ungefär samma sätt världen över. Det bästa man kan göra är att le i mjugg åt de små liven. Ingen utanför deras krets kan ta dylika stolliga beslut på allvar.

HumanLabRat sa...

Och ni Moderater ska börja censurera SVT & SR! Vad är skillnaden egentligen? Eller snarare vad är skillnaden på Sverige & Nordkorea i den frågan när ni börjat förhandsgranska public service?

Mary X Jensen sa...

Human L R - Jag tycker att just det låter skitdumt. BEgriper mig itne på allt som händer faktiskt.