tisdag 21 december 2010

Ungdomarna och moderaterna...

Moderaterna hade problem att nå förstagångsväljarna kommenterade Fredrik Reinfeldt i sitt jultal igår. Därför ska han ut och nå ungdomarna. Det är bra. Men det krävs mer än att lyssna. För de frågor som vi vuxna funderar över är inte de samma som ungdomarna tänker på. Utbildning, jobb, bostad och trygghet. Ni hör själva - det låter som en typisk vuxensammanfattning av livsbehoven. När man är ung så lever man i nuet och vill inte bli begränsad i det. Det andra betraktas som självklarheter och är bara för politiker att fixa.

Man vill inte bara bli lyssnad på, man vill ha dialog och känna att det man säger har betydelse. Unga människor gillar inte Ipredlagen exempelvis. Det har inte så mycket med gratis att göra som att det är internet man använder idag och begränsningar där ogillas för att det motarbetar ett praktiskt liv. Man får faktiskt kopiera en CD-skiva för privat bruk. Varför ska det vara skillnad där? Såna saker undrar ungdomar över.

Mitt tips till statsministern är att satsa på att sätta sig in i hur ungdomar kommunicerar med och använder modern teknik. Det skiljer sig enormt från det många vuxna ens kan tänka sig. Det lärande, det kontaktskapande och de möjligheter som finns via internet är oändliga. Internet är inte bara bankärenden, ett och annat e-mail eller nyhetsläsande. Det är en livsstil.

Vad skulle jag göra om jag ville nå ungdomarna? Praktisera på MUF tror jag, jobba med dem ett tag och se hur de lever där. Det ger fantastiska aha-upplevelser. Det är vad vi vuxna behöver - aha-upplevelser. Jag tror att bara genom att se vuxna i kostym eller dräkt gör att ungdomar börjar anpassa sig till de frågor de förväntas ha. De tycker att det är trist. Det blir förutsägbart. Det berör inte dem.

Jag tror att nyckeln till att verkligen få veta något är att säga - Visa mig vad du gör. Kan jag få var med här ett tag? Inte fråga vad tycker du om jobben och så vidare.

Sen är det lustigt att läsa om tolkningarna varför moderaterna valde Skansen och högloftet. Min pragmatiska tanke är att lokalen är tillräckligt stor för att rymma alla intresserade. Moderaterna är ett stort parti idag och många vill delta i mötena - då behövs större lokaler. Jag minns min tid som IT-journalist på 80-talet. Vi var väl 10 stycken som var intresserade av Bill Gates då. Små lokaler var det då och rundabordsdiskussioner.  Med åren blev det större arrangemang och möjligheten att säga Hi Bill blev begränsade. Det hör liksom till. Livet och världen förändras.

Det finns de som tyckte att statsministerns tal var trist och förutsägbart. Det tycker inte jag. Det var bra. Han har sin roll nu och får hålla sig till den. Vad han än säger och hur han än gör det så kommer kritiken.Aftonbladet  DN 

2 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Mary! Du har helt rätt i ditt resonemang.

Det finns många sätt att nå ut till ungdomarna, men en av de allra viktigaste är att förstå hur ungdomarna har det idag, och då speciellt de ungdomar som har minimal eller ingen marginal vad gäller sin ekonomiska situation.

Sedan tror jag precis som du vad gäller det här med hur ungdomar kommunicerar och lever i nuet.

För ungdomar idag så är det här med utbildning och möjligheten att få jobb efter sin utbildning på dödligt allvar.

Ungdomarna vill precis som i andra länder och på andra kontinenter bli anställningsbara, och många upplever att utbildningsarrangören inte tar ungdomarnas intressen på allvar utan bara bryr sig om sin egen plånbok.

Fredrik måste ut och vara bland ungdomar och lyssna på dem och förstå dem och hur de resonerar kring sin livssituation.

Här skulle Fredrik och resten av Moderaterna ha nytta av det sociologiska perspektivet.

Ni kan läsa min blogg så hittar ni massvis med kunskap runt detta och mycket annat som berör ungdomar, tex jobb och arbetsmarknad.

Bloggen hittar ni via bloggportalen.se

Min blogg har titeln "jag både kan och vill jobba".

Kent Vilhelmsson sa...

Med tanke på hur hög ungdomsarbetslösheten är här i landet är det på tiden att fräcke Fredrik nu inte bara i tal utan även i handling försöker göra något åt ungdomarnas situation.

Och inte minst bostadssituationen i Stockholm är ett hinder för många ungdomar. Det går inte att göra sig en karriär i Stockholm om man inte har rika föräldrar som kan betala insatsen till en lägenhet. Den enda lösningen är att BYGGA (hyres)lägenheter och det har högern ju ingen somhelst politik för.