onsdag 9 februari 2011

Klistret torkar på det ena plåstret efter det andra...

Återigen FRA-lagen. Nu visar det sig bland annat att den regel om att en person som blivit granskad för att ha sänt e-post över Sveriges gränser inte får veta det. Vilket utlovades när lagen klubbades igenom. Det var väl i och för sig ingen med lite kunskap om hur dataflöden fungerar som trodde att det skulle vara möjligt att hålla isär olika begrepp. Det är inget löpande band precis där man manuellt sorterar ut sekunda varor precis. Dock måste det till en mänsklig hjärna för att avgöra vd som är vad. Meddelanden via internet har inte kuvert med utländska frimärken på. Så är det. Det var ett och annat som lovades för att FRA-lagen sulle tvingas igenom till varje pris. Många var vi som protesterade nu ramlar det ena efter det andra plåstret av. Signalspaning är säkert nödvändigt men var FRA-lagen verkligen den enda lösningen? Illustration: Marcus Fridholm


Mark Klamberg gör på sin blogg en mer omfattande analys av innehållet i Signalspaningskommitténs rapport (SOU 2011:13). Sveriges Radio intervjuar ordförande i kommittén Inger René som menar att lagstiftningen delvis är obsolet. Det var en bra tanke tror hon men det har vista sig att den inte går att uppfylla, Det var vissa som försökte påvisa det från början. Varför gick denna olyckliga lag igenom det undrar jag fortfarande. Mot bakgrund av det som hänt i Tunisien och senast Kairo så känns det oroväckande att myndigheter har så pass stora möjligheter att inkräkta i våra liv. Även om våra egna inte har såna avsikter så vet man aldrig i framtiden. Personer som befinner sig i Sverige granskas mycket sällan menar FRA. Det spelar väl inte så stor roll om det är sällan. Det är att det kan göras som är obehagligt. Dessutom så läcker uppgifterna ut.

Hur ska vi förhålla oss när både staten och ICA vet allt om oss undrar Emma och filosoferar kring detta. Intressanta tankar onekligen. Själv har jag inte bestämt mig för hur jag ska hantera det hela.

Uppdatering: Cecilia Wikström har delagit i Studio Ett om FRA-lagen. Karl Sigfrid är också med.Bloggar: Anders S LindbäckHAX om TingelTangel(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Jonas sa...

Det allvarligaste med Signalspaningskommitténs rapport är att ledamöterna ger uttryck för en sådan aningslöshet. Kommittén går i många stycken FRA:s ärenden. Och det är väl så det blir när man frotterats med FRA-företrädare i 1 ½ år.

FRA har förklarat för parlamentarikerna hur massavlyssningen måste bedrivas. FRA:s arbetssätt har sedan i hög grad accepterats av kommittén. Det innefattar även masslagringen av vanliga människors trafikdata, som befinner sig i eller utanför Sverige.

Visserligen påpekar man att bl.a. trafikdatalagringen måste följas upp framöver, men man har inte några egentliga invändningar mot att oskyldigas trafikdata lagras. Bara på hur uppgifterna används. Detta handlar alltså om de parlamentariker som var satta att bevaka integritetsaspekterna!

En kommitté av detta slag ska utgöra en motkraft till FRA. Nu fick vi i stället ett nytt gäng av medlöpare.