torsdag 3 mars 2011

Är det regeringen som beslutat att FK ska stänga kontor...

Vore det inte ministerstyre att tala om i detalj hur besparingar ska göras på myndigheterna? Aftonbladet kallar det för SLAKTEN - en helt otrolig rubrik i sammanhanget. Regeringen har satt sparkrav på FK och det är de själva med chefen i spetsen som säger att det är nödvändigt att stänga kontor för att spara.

Samtidigt så uttrycker en tjänsteman "Nu får handläggaren ta över det arbetet. En komplettering kan då åka fram och tillbaka innan den är klar för beslut..."  Ja, det låter billigt och effektivt. Eller hur?

Det är möjligt att det är helt riktigt att lägg ner kontoren, de kanske inte behövs längre nu när vi lever i en allt mer datoriserad värld. inte mer aktuellt  FK har lagt ner så oändligt mycket pengar på datorisering så det borde väl fungera vid det här laget. Eller? Det var länge sedan vi hörde något om det.

Lena Mellin påpekar att Riksförsäkringsverket lades ner 2005 och lokala försäkringskassor slogs ihop till en myndighet. Detta var alltså före alliansregeringen tilträdde!  Socialdemokraterna som nu protesterar mest var också de som beställde utredningen kring förändring av sjukförsäkringsystemet som den borgerliga regeringen sedan genomförde. Läs vad fd. (S)-ministern Anna Hedborg med flera skrev i DN om sjukfräskringen. Det talas tyst om problemen med denna jätteamöba som Försäkringskassan är. Det är något som såväl socialdemokrater och den borgerliga alliansregeringen är medvetna om. Så man kanske ska lägga skulden på rätt ställe om det nu är skuld som ska avkrävas. Vikitigare är kanske att lösa upp och renodla problemet.

Fler kommer tillbaka till sjukskrivning och en försäkringssamordnare menar att FK kanske behöver mer underlag från vården om dessa personer! Jag blir förvånad att höra henne säga det för jag trodde att det var så att vården försökte hjälpa människor och har hört åtskilliga läkare vara förtvivlade över att FK inte godkänner deras intyganden. Det är svårt att få det hela att gå ihop.

"... Mer omfattande undersökningar skulle kunna gå till botten med dessa personers möjligheter och förhindra att de bollas runt..."  (DN)


Man häpnar - är det inte så idag? Trodde att det var hela idén med den nya linjen, att ingen ska bli eftersatt och bortglömd med ett utbetalningskort utan att någon annan kontakt. Att det inte fungerar är inte så konstigt om inte rutinerna fungerar. Här finns att göra.


 

Aftonbladet


Röda Malmö

3 kommentarer:

Kent K. sa...

Du skriver: "Regeringen har satt sparkrav på FK och det är de själva med chefen i spetsen som säger att det är nödvändigt att stänga kontor för att spara."
Ber att få påminna dig om hur tongångarna gick när oppositionen röstade för att regeringskansliet skulle spara motsvarande summa. Då var det oppositionens fel att ambassader skulle läggas ner. Då hördes det inget från dig eller dina Alliansvänner om att det var regeringens eget ansvar för VAR de valde att lägga besparingarna!
Märkligt!

embryo sa...

"FK har lagt ner så oändligt mycket pengar på datorisering så det borde väl fungera vid det här laget. Eller?"

Det blir ju kanon. Vi kan datorisera Försäkringskassan och alla dess beslut, initierade av regeringens regeländringar. Då slipper ju handläggarna stå till svars och skämmas.

Nu blir de arbetslösa, handläggarna, istället och kan hamna hos någon effektiv jobbcoach.

Eller varför inte datorisera dem också? När man blir arbetslös kan man bara koppla upp sig mot en datoriserad jobbcoach som snackar med lite schyst talsyntes och ger fina råd om hur man skriver ett CV.

Eller varför inte datorisera alltihop? Lägg ut alla människor på nätet, i bloggar och på fejan, och låt dem leva där istället. Digitaliserade är vi ju mycket billigare i drift. Behöver bara elström. Ingen mat. Ingen medicin. Inget jobb. Ingenting.

Mary X Jensen sa...

Kent K - jag skrev inget om det överhuvudtaget...