lördag 19 mars 2011

Att tolka utan att veta...

L Ö R D A G S T A N K A R...

Den personliga integriteten är viktig för mig. Det är av den anledningen jag är så emot all typ av masslagring av vår digitala kommunikation. Det kan bli så fel i tolkningen av uppgifter. Bruce Schneier skriver mycket om detta på sin blogg. Hur det handlar om att leta efter nålar i en höstack och hur fel det kan bli. Chansen att finna en terrorist via avlyssning är väldigt liten. Ändå så ser vi allt fler idéer kring detta. Det ena efter det andra dyker upp. Nu senast blev datalagringsdirektivet uppskjutet ett år. Förvisso får Sverige kanske betala böter för detta, men det kan det faktiskt vara värt. Mycket händer hela tiden. Även inom EU.

Men vi behöver inte gå så långt som till avlyssningen. Vi kan stanna upp vi den frihet vi har i Sverige, att kolla varandras inkomstuppgifter exempelvis. Det kan bli fel där också minsann. Det dras snabbt och lätt en massa slutsatser om andra som man tar från sitt eget livs exempel. Jag råkade ut för det idag. Det gör mig illa berörd.

Jag skrev en bloggpost om allt som gick snett igår när vi skulle hämta vår nya bil. Jag krockade familjens bil för någon vecka sedan och den blev skrot och inlöst. Därav ny bil. Tydligen så råkade någon som läste detta i bryderi över hur jag kunde skriva om ny bil eftersom koll med skatteverket visar att jag har ganska medioker inkomst. Ja det stämmer ju för jag har ingen anställning just nu. Befinner mig mitt emellan jobb kan man säga.

Har en helt främmande person med det att göra egentligen. Vederbörande undrar om jag lever på min man! Eller på arv! Det spekuleras fritt från hjärtat. Kära nån. En familj hjälps åt och ibland är det si och ibland är det så. Vår familj klarar sig på egen hand, just nu med en hög och en låg inkomst. Har andra med det att göra? Vi ligger ingen till last. Kan man verkligen bli så intresserad att man kollar med Skatteverket vad en för en själv helt okänd person har för inkomst?  Och därutöver drar egna slutsatser av det. Utan att ha en aning om vem man talar till. Obehagligt är förnamnet.

Om Skattemyndigheten fått en förfrågan borde jag få en uppgift att någon sökt min inskomst eller hur.

Det kanske bara är aningslöst vad vet jag, men onekligen taktlöst...

4 kommentarer:

Anonym sa...

används företag som infotorg för att få upplysningar om enskildas ekonomi så kommer ingen upplysning.

Lisa sa...

Jag trot inkomstuppgifter lyder under offentlighetsprincipen. När jag studerade brukade jag jobba på advokatfirma på sommaren och då var det regel att ringa till skattemyndigheten innan man åtog sig en kligent (för att kolla att de kunde betala räkningen). Men för att få upplysningen behövde man ju uppge deras personnummer...

Annars, jag vet inte om taxeringskalendern fortfarande existerar. Den finns i så fall på bibliotek.

Jag håller absolut med dig, det är inte trevligt att främmande människor "snokar" i sådant de inte har med att göra.

Anonym sa...

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/

Görs en kreditupplysning vida bolag, så skall du få en lapp hem, så inte om ngn knallat in på skattemyndigheten. Hur det fungerar om den näsvise arbetar med denna typ av information i sin tjänst, vet jag inte, men det borde rimligen vara automatiserat tycker jag.

Lisa sa...

Tillägg:

Jodå, ser att taxeringskalendern fortfarande existerar:

http://www.taxeringskalendern.se/

Man behöver alltså inte ens kontakta skattemyndigheten för att ta reda på grannarnas inkomst....