måndag 28 mars 2011

Människan är en bedrövlig varelse, men kanske finns det hopp...

Bilden på Östros ståendes med en ros i ena hörnan och Baylan med en jättebukett rosor skakandes hand med den nya partiledaren i den andra änden av bilden går utanpå det mesta. Ingen vet exakt vad som hänt förstås men bilder talar också för sig själva på ett avslöjande sätt.

Medmänskligheten saknas helt enkelt hos många. Barn är inte ensamma om att bete sig, de vuxna är värre och dessutom är de förebilder. Förvisso vet vi att världen inte är rättvis på något sätt och det kan för all del vara bra att känna till det för att kunna hålla distansen. I David Eberhards bok Ingen tar skit i de lättkränktas land tar han upp exemplet med mamman som hade tre barn och två glassar. Hon gav helt enkelt två barn glass och den tredje fick vara utan. Det var en slags uppfostran för att lära sig tåla, inte en metod jag sympatiserar med. Inte alls. Tycker snarare att det handlar om att lära sig hyfs, medkänsla och det är det illa ställt med lite här och var.

När Thomas Östros står där i sin hörna och ser helt övergiven ut så skär det i hjärtat. Förnedringen fullbordad skriver Lena Mellin. Många har varit med om liknande situationer, både själva och sett andra. Nyligen var jag på ett möte där en styrelse skulle avtackas och alla utom en fick vin och blommor och det var en person som haft en framträdande roll under hela perioden. Däremot så blev andra som skulle vara kvar avtackade och omkramade. Det är lätt att må illa i hyckleriets närhet. Det gick inte att agera under mötet men dagen därpå kunde jag påminna de ansvariga och jag hoppas att det ordnade till sig. Det är utom min kontroll. Tyvärr.

Men rent allmänt så är det graverande hur människor även i till ytan civiliserade situationer kan bete sig så fruktansvärt dumt. För det mesta är det ren obetänksamhet men det är illa nog.

Thomas Östros må låta lite som en grammofonskiva pressad i socialdemokraternas politikerutbildning på Runö, han är inte ensam om det. Det är som om det är en egen dialekt. Men han är klok och kunnig det kan man inte ta ifrån honom. Han är värd ett bättre öde. Nåväl han vinner i längden. Det vet han nog själv också. Han har ingen anledning att känna sig förödmjukad det är de andra som ska skämmas.

Så socialdemokraternas extrastämma blev en uppvisning av det sämsta hos människan. Idoldyrkan, svasseri och allmän förnedring inför det nya. I publiken sitter en förvånad skara och undrar vad som händer. En slags desperation i att samla gänget. Jag påstår inte att det är typiskt socialdemokratiskt utan snarare typiskt när man vill laga en trasig grupp. Då handlar det om att försöka ena alla med något nytt i det är fallet nye partiledaren.Håkan Juholt.  Det kan gå men visst blir man lite tveksam när det första den nye partisekreteraren Carin Jämtin säger är att de nu måste ändra på valprocedurerna och göra dem mer öppna. Det är samma sak som att säga att vi har det vi har nu men är inte riktigt nöjda med resultatet.

Öppenhet, vänlighet och allmänt hyfs borde vara en allmän rättighet. Tyvärr är det inte så. Det möter vi alltsom oftast. Carin Jämtin vill göra något åt saken och säger till Expressen att hon ska arbeta för en organisationsförändring. Omtanke, engagemang och självförtroende är hennes ledord. Det där borde vara en självklarhet i alla grupperingar, men dessvärre är det inte så. Moderna människor stannar inte i dåliga grupper de drar vidare. Det är olyckligt för vi får fel personligheter som sitter vid makten.

Det är säkert för många långsökt men jag tycker att det är intressant att jämföra med det som sker i mellanöstern just nu där männsikor utan gemensamma etiketter går samman och kräver frihet. De tar avstånd från det givna och det traditionella strategierna slås omkull. I Sverige har vi på senare år sett tillkomsten av både Piratpartiet och Liberaldemokraterna där personer oberoende av tidigare politisk tillhörighet sluter sig samman. Många partister från de gamla partierna fnyser och tycker att det är marginellt. Själv är jag inte lika säker på det. Med höjd utbildningsnivå och nya kommunikationsmöjligheter öppnas nya dörrar för tankeutbyten och det är inte givet att de gamla bastionerna står kvar i evighet. Det är som Fredrik Reinfeldt vid något tillfälle sa, det gäller att förändra sig annars dör man. Han har rätt. Det gäller att hänga på och hänga med här.

SvD  DN
Tokmoderaten  Johan W


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Nils Pettersson sa...

Väl skrivet och jag håller med om varenda ord. Utfrysning och taskigt beteende är i min mening värre när det sker bland vuxna än bland yngre. De yngre bör ha möjlighet att vända sig till föräldrar eller äldre, mer erfarna personer. Vuxna har sällan den lyxen utan lämnas helt åt sig själva.

granntanten sa...

Som moderat så skälls man för empatilöshet - som man behandlat Tomas Östros har nya nivåer på det visats fram om än av S. Jag blir bara ledsen som människa när man gör så här.