Många har under Juholtcirkushelgen gjort sig lustiga över att han inte är så mycket IT. Det må så vara men det är faktiskt inte heller den borgerliga regeringen. Förvisso har vi nu fått en IT-minister som verkar riktigt bra på att fånga upp det ena och det andra. Men den riktigt viktiga saken, den personliga integriteten är det ingen som bryr sig så mycket om vad det verkar.
Förvisso går IT att använda till alla möjliga fiffiga saker. Databaserna är fullproppade med information som kan korsköras på korsen och tvärsen. Allt är möjligt men är det önskvärt? Senaste påfundet kan man läsa om i Riksdag och Departement. Sverige är på gång att skriva på ett avtal om att lämna ut sekretesselagda bankuppgifter till andra länder! Bakgrunden kan ni läsa här. Var går gränsen? Var det detta vi gav våra riksdagspartier mandat att göra? Läs den artikel Nicklas Lundblad skrev i SvD - 2008. Metod finns men inget mandat.
Att korskörning av data om enskilda kan bli obehagligt förstod Gösta Bohman redan på 70-talet. Hans ord tål att upprepas gång på gång på gång:
"Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet. Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre. " (Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979)"
Kom inte och säg att det inte funnits varningssignaler om det som pågår. De borgerliga kan verkligen inte framställa sig som några framstående IT-politiker. Det är skrämmande på många sätt. Vi har möjlighet att sätta stopp för alla dessa dumheter. Se tillt att göra det nu och följ inte bara med i strömmen.
3 kommentarer:
trist domedagsstämning
Vackert talat, men...med tanke på att den som i dag citerar Bohman behandlas som rutten fisk av M's hela politiska styrelse...
Tyvärr, men M liksom FP har sedan länge övergett hela tanken på individen. Inte ens S är i dag lika mycket "S" som M har blivit.
Jag känner mig inte som en rutten fisk på nåt sätt Scary...
Skam den som ger sig.
Skicka en kommentar