söndag 8 maj 2011

Moderatpeppad till tänderna...

L Ö R D A G S T A N K A R
... på söndagen

I blandad kompott kommer här veckans funderingar. 

När man är med i en förening eller organisation så tillför de gemensamma sammankomsterna väldigt mycket av kraften i engagemanget. Har själv under ett par dagar hängt med moderater i Karlstad på den årliga konferensen för kommunalpolitiker, tidigare kallad Kommunala Riks från och med nu namnbytt till Sverigemötet. Det säger precis vad det är också, alla moderata kommunalpolitiker i Sverige på möte. Bra med namnbyte - Kommunala Riks låter som ett socialdemokratiskt fackförbund om man ska ge efter för första tanken. Detta var också första gången som nya partisekreteraren med hjälp av sin kompetenta stab ordnade denna jättekonferens. Det var 1700 deltagare! Det är ganska många det som ska ha logistiken på plats med transporter, mat, bagage, resor, hotellrum, specialmat. konferensutrymmen, talare, pressrum, mingel, middag, lunch etc etc... Imponerande. Allt fungerade. Efter att ha ägnat en stor del av yrkeslivet till mässor, konferenser och liknande så har man ett vant öga och ser detaljerna. I år var det perfekt. Inte minst nöjsamt var att det lämnades så mycket utrymme för mingel.

Sofia Arkelsten höll ett glimrande inledningstal och påtalade vikten av att vi måste börja vara glada åt våra framsteg, kanske rent av våga berömma oss själva. Det var modigt sagt för i detta budskap ingår också att tillåta varandra att ta plats och breda ut sig. Det är svårare när det kommer till personnivå. Som en person i min förening sa till mig - "Du kan ju inte förvänta dig att man gör vågen när du kommer" efter ett samtal om gemenskap och allmän delaktighet. Självklart förväntar jag mig inte det, men däremot att man inte vänder ryggen till när jag kommer eller himlar med ögonen när jag pratar. Men det är priset man får betala för att man ifrågasätter och säger sin mening, då blir man kallad gnällig. Lite underligt i en politisk organisation där debatten så självklart borde vara det centrala, kan man väl tycka. Tyst och fin ska man vara för att passa in. Det gäller dock att inte fastna i det där. Debatten pågår som bekant på många andra ställen och ett parti är en stor organisation, man får söka andra kanaler. Gå runt berget i stället för att föröka spränga det helt enkelt. Nu skrev jag det här och då blir det säkert liv igen och mitt fel alltihop. Syndabockssyndromet finns överallt. Tur att man har lite distans och perspektiv och är beteendevetare och har koll på processerna. Men min övertygelse är inte att alla ska sitta tysta och stilla och acceptera sånt som man inte tycker är bra. Det går inte att engagera människor om de inte får utrymme. Tiden är dyrbar och får man inte ut något av sitt politiska engagemang gör man något annat. En del gör som jag stannar kvar och stimmar, i hopp om att det ska ske en förändring. Det är trots allt i de mellanmänskliga mötena det viktiga sker. Personliga motstånd och konflikter sker överallt, i alla partier, i alla organisationer och det är förmodligen oundvikligt. Fungerar inte saker och ting så blir det som en propp i avloppet, men spolar man varmvatten tillräckligt länge så löser man upp den.

Sofia Arkelsten sa att vi är människor och vi jobbar med människor i det här partiet. Det finns hopp om vi lyckas trycka ner det på individnivå. Tokmoderaten tog genast fasta på det där med skryta och skvallra mer. Det är ett bra sätt att uppehålla glädjen att tillåta andra vara glada över sina egna framgångar. Det blir lättare och skapar mer lust att se framåt då. Wolodarski påpekar att högmod går före fall och att moderaterna bör se upp med detta nu. Kan inte låta bli att fundera över om vi ändå inte ofta blandar ihop glädje med högmod. Det behöver verkligen inte vara samma sak. Att ha skoj och vara glad är inte samma sak som högmod.

Sofia Arkelsten höll ett mycket bra tal hur som helst. Fredrik Reinfeldt sa till mig att han var glad och nöjd för Sofias skull eftersom detta var hennes första riktigt stora tal och att det var så bra. Kan inte annat än hålla med om detta. Själv påpekade jag för honom att jag å min sida är glad för att de yngre kvinnliga politikerna får utrymme utifrån sin egen kompetens och inte bara behöver agera gisslan som kvinnor bara för att det ska vara så som det är på många andra ställen i politiken. Många brukar klandra Fredrik Reinfeldt för att han inte tar utrymme och låter andra som man uttrycker det, ta skulden och själv smita undan. Det är ett märkligt resonemang. För en vital organisation handlar det snarare om att låta andra få eget utrymme och ta ansvar för sina områden. Det är en styrka hos en ledare att lämna plats och inte ta allt ljus själv. Att arbeta genom andra är en av de viktigaste ledaregenskaper man behöver ha som förstaman i en stor organisation, man får styra och hålla koll i bakgrunden. Att även låta andra få talutrymme är en grundläggande detalj för framgång. I moderaterna finns det nu många personer som verkligen har egen plattform och får chansen att använda den också. Som varandes lite vid sidan av så upplever jag att det finns stor respekt mellan olika personer. Det är inte bara en huvudperson utan det finns flera. Dock så var det ingen tvekan om vem som är partiledare. När Fredrik Reinfeldt höll sitt avslutande tal vid mötet blev det stående ovationer och många och långa applåder. Tror faktiskt att det var det bästa talet jag hört honom hålla. Detta var ett tal från partiledaren... Ja så ska det vara på partimöten, eller hur?

Det är inte utan att jag drar på munnen när jag läser om hur (S)-Johan Westerholm skriver om hur han följer en för honom ganska sömnig tillställning med ett parti som inte har en egen agenda utan knycker sossarnas frågor. Haha - säger jag, du har följt det här med största intresse din spjuver ;-). Samhällsfrågorna och dito problemen är nog desamma oavsett parti, det är hur de ska lösas som skiljer sig från partiernas sida. Vissa idéer får socialdemokraterna dock ha för sig själva, en av de mer spektakulära de senaste dagarna var Carin Jämtins nya muslimska helgdag, som hon nu också backar på, liksom tidigare tankar kring butlers i tunnelbanan. Lika bra som Friggebos We shall overcome-sång när det rörde ihop sig. Charmigt trots allt, kanse inte lika kul att vara med sen.

Westerholm skriver om hallelujamoderater och dompterade bloggare varav jag är en då. Tillsammans med Böhlmark, Kent Persson, TokmoderatenMaria Hagbom och Martin E, Fredrik Lidby. Nåväl vi är väl en del som minns vilka applådåskor Juholt drog ner när sossarna hade Hallelujamöte. Det hör liksom till. Det är inte konstigt alls att stötta det lag man håller på och den förening man är med i. Som en hermelin bland katterna i Karlstad dök den mest progressiva av alla progressiva bloggare upp. Sven-Erland beskriver vad han såg (helt påhittat om m-bloggarnas dispyt, det fann inget eget rum).  Jag bryr mig inte om att vara självständig eftersom huvudmålet med att vara med i en politisk organisation är att man håller med om det mesta eller hur? Varför är man annars med i ett parti? Men hursomhelst jag gör absolut anspråk på att vara den mest egensinniga bloggaren, så kan andra få vara självständiga bäst de vill.

Åter till Karlstad - Sofia Arkelsten är ett riktigt guldklipp som partisekreterare och tillsammans med nya kommunikationschefen Hedvig Andersson kommer det att hända grejor. De har samma slags energi de båda och passar utmärkt ihop. Sofia poängterade att detta var konferensen då vyer skulle öppnas, det handlar inte bara om att delta i seminarier, man ska lära sig nåt nytt och bör välja områden man inte är bekant med sedan tidigare. Det var överlag mycket bra kvalitet på seminarierna. Inte bara moderater som talade utan även många inbjudna experter och områdeskunniga. Mycket bra.

Jag säger som Kent - Det känns bra att vara moderat. Detta oavsett om det backar lite i opinionsmätningarna idag så infann sig en kraft under Sverigemötet som gör att nog alla kommer att lägga på ett extra kol framöver. Tror inte att det är så stor risk för moderaterna slår sig till ro, något som flera varnar för. Det är inte fel att vara glad för framgångar, det är däremot fel att stanna upp.

Alla jobb ska räknas sa Reinfeldt och det handlar om "fler jobb - inte fel jobb" moderaterna startar en nationell kampanj under devisen Alla jobb behövs.

Läsvärt:
Urban Bäckström - "Man brukar säga att någon måste ta bort groggbordet precis när festen är som roligast"

SVD DN AB  DN-Ledare 

Bloggare: Rolf E   Ekonomisten Göran P

Enligt S-Johan Westerholm så ser följande bloggare kritiskt på sin omvärld. De är alla socialdemokrater och därmed av automatik alltså kritiska till den borgerliga alliansen och i synnerhet till moderaterna. Nåja... Peter Högberg  - Peter Johansson - Peter Andersson - Martin Moberg



Läs även andra bloggares åsikter om href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, href="http://bloggar.se/om/Sverigem%F6tet" rel="tag">Sverigemötet, href="http://bloggar.se/om/Fredrik+Reinfeldt" rel="tag">Fredrik Reinfeldt, href="http://bloggar.se/om/Sofia+Arkelsten" rel="tag">Sofia Arkelsten, href="http://bloggar.se/om/moderaterna" rel="tag">moderaterna, href="http://bloggar.se/om/" rel="tag">

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda jag egentligen ser som fel med moderata partimedlemmar eller dylika, är att ni inte verkar fundera själva eller formulera något eget. Det ekar snarare från partiledningen, och det kommer att leda till problem.

granntanten sa...

Visst var det underbart säger jag som var en av de blåklädda myrorna som jobbade häcken av mig under två roliga dagar.Det var roligt att du gillade upplägget för det gjorde vi också. Mingelkvällen var också kul. Det var en fantastisk weekend och jag har aldrig haft så kul - jag ser fram mot nästa möte. Det är kul att vara moderat.