lördag 25 juni 2011

Att misskreditera andra...

"Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning" Detta står i lagen. Det är en allvarlig sak att utsätta enskilda personer för misskreditering. Men ack så lätt det är hänt. Det kan räcka med att man insinuerar om att något KAN vara fel för att det ska dra igång en räcka av andra händelser och inom kort så ÄR det, utan att fakta tillkommit.  Att i omskrivande ordalag framställa andra som om att de kanske är ohederliga, begått felaktigheter och liknande kan ställa till det rejält på det personliga planet för den som är utsatt. Genom att starta rykten kan man få igång oerhörda känslosvall hos berörda och det kanske utan att det finns någon anledning alls. Ingen VET egentligen heller hur det ligger till, man bara antar och så får moralen (bristande moralen) ha sin gång.

Media hänger gärna på och Anders Pihlblad berättar i sin läsvärda bok Drevet går om flera olika händelser där människor farit mycket illa av den ryktesspridning som ofta får fäste i medias välkända drevmentalitet. Det finns personer som drivits att ta sitt liv. Så illa kan det gå. Det förvånar mig att vi människor så lätt ger efter för dessa antaganden, lösa rykten och elaka tal. Hänger på och VET precis hur den och den är och hur förskräckligt det är och vad som hänt och vad som förekommit. Detta utan att vi har en susning. Bara den egna synen på hur det antagligen gått till. Den är ofta fylld av fördomar och vi attribuerar, målar våra egna förutfattade meningar på andra. Ofta påhejade av ett gäng bredvid.

Det finns förstås också personer som utan att blinka försätter andra i såna situationer, det kan räcka med några lätt förtäckta ord bara som pekar i en riktning för att omgivningen ska gå igång. För de VET ju hur det är. Frågan är om man inte ska granska ryktesspridares avsikter också? Det finns ofta en dold agenda där.

Överhuvudtaget ska man vara försiktig med att uttala sig om andras tillkortakommanden och eventuella felsteg innan man har rejält med fakta. Förtal är ett brott som kan ge fängelse. Rejäla böter borde utdömas oftare. Att skada andra människor borde kosta rejält.

Tillägg: Jag har länge intresserat mig för hur människan som blir utsatt för drev, för förtal och liknande mår. Ibland finns det reell anledning att ta en djupare titt på sakfrågor. Måste medge att det blir lätt att hänga på när det drar igång. Men jag försöker oftast se det från flera håll och tror att det kan vara bra att göa det och inte bara kollektivt flyta med.

Rekommenderar Anders Pihlblads bok Drevet går. Den handlar i huvudsak om mediedrev men tar upp många aspekter av hur människor upplever hur det är att vara ansatt.


Inga kommentarer: