fredag 1 juli 2011

Vinna omröstningen eller göra gott...

Idag vann oppositionen med en rösts övervikt över alliansen. Det handlade om sjukförsäkringen som varit en ständigt aktuell fråga allt sedan den förändrades av alliansregeringen. I dag fick vi se den del av politiken som är den som minst imponerar. Viktiga frågor handlar inte så mycket om innehåll utan om vem som ska vinna omröstningen. Det är just det som gör att politikerföraktet ökar. Navelskådningen. Ofta kan jag tycka att politiker behöver  kamma sig och växa upp lite så att de kan se en meter längre.

Vad ledde dagens omröstning till för den som hamnat mellan stolarna? Var det genomtänkta förslag som (S) presenterade? Alla tycks inte vara överens om det. Hafsverk mitt i sommaren. Djävulen ligger dömd i detaljerna skriver Mattias Lundbäck på sin blogg.

Man kan också ha åsikter på de uppgifter som framkommit i den rapport som tjänstemän tog fram där de följde förhandlingsprocessen där Cristina Husmark Pehrson blev överkörd av regeringen. Hon påpekade tidigt att det inte skulle bli bra för alla. Där måste man allt klandra regeringen. Man måste känna en viss misstro mot hur regeringen tänkte. Det skulle jag vilja veta, var det verkligen helt medvetet att människor skulle få ramla mellan stolarna? Det är inte så många i det stora sammanhanget förstås men för var och en är det en kanske en livkatastrof. Hade man inte ganska enkelt kunnat ha en egen rad i lagen om att särfallen skulle tas om hand? Uppenbarligen så har även tjänstemän läst för bokstavligt och tolkat svart/vitt.

Det är synd att inte alliansregeringen fick chansen att arbeta igenom det hela lite bättre. Nu när man vet vilka konsekvenser det hela har fått för enskilda. Det är väl ändå helt uppenbart och självklart att man inte kan anpassa stora system för att passa alla individer. Några råkar alltid illa ut och de behöver hjälp. Att det ska vara svårt begriper inte jag. Och varför vissa enskilda lyckas bluffa till sig miljonbelopp begriper jag inte heller.

Tycker att alla politiker ska ta till sig och fundera lite över varför de har fått förtroende. Inte fasen är det för att vinna över varandra. Skäms allihopa. Navelskådningen hjälper inte dem som står utanför och politiken måste börja inrikta sig mer på väljarna och medborgarna och mindre på de egna bataljerna. Sjukförsäkringen är inte någon konserverad gröt som ska säljas med mördande reklam precis.

(intressant)

SvD1 SvD2 AB DN Ex GP1 GP2 JW SDS MM SvT SR1 SR2 ST IYF Va

SvD  Mellin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

JonasE sa...

De som har hamnat mellans stolarna, har oftast just gjort detta för FK:s allt för teoretiska arbetsfömågenebömning, inte motsvarar den verkliga arbetsmarknaden som sedan AF måste utgån ifrån...t princip så kan man säg att AF alltid jobbat mot "normalt förekommande arbete", och nu skall FK även göra det samma.
För det måste ju vara av godo när bode Fk och AF jobbar på samma sätt??.

Mary X Jensen sa...

Nu handlade den här bloggposten om hur beslut baseras mer på tävling om vilken sida som ska vinna än på innehållet i de fårgor man röstar om.

krulli sa...

"Nu när man vet konsekvenserna..."

Hur menar du då? Konsekvenserna visste man ju innan man klubbade igenom förslaget.

anybody sa...

I dag var det ingen som vann, det handlade aldrig om att vinna någonting, det enda målet var att motståndaren skulle förlora.

Att man handskas så ovarsamt med en så allvarlig och akut fråga som är så viktig för så många, är också en förlust för hela det politiska systemet.

Mary X Jensen sa...

anybody - ungefär som jag tycker...

JonasE sa...

Den sida som vann i denna omröstning var de sjuka-som-hamnat mellan-stolarnas-sida!!.

Moderaten sa...

Lite osmakligt är det ändå när moderaterna kritiserar oppositionens förslag för att vara ett hastverk.

Visserligen är väljarnas minne kort, men vi som kommer ihåg hur det gick till när moderaterna införde den nya, omänskliga sjukförsäkringen minns att då var det förtvivlat bråttom. Man hade inte ens skrivit färdigt hela regelverket innan det skulle tas i drift. Till exempel visste ingen exakt vad arbetsförmågan skulle mätas mot eller vad som skulle hända med dem som utförsäkrades när systemet togs i drift.

Men det är klart, det enda man riskerade då var ju att plåga sjuka människor i onödan. Bevisligen är det inget en moderat bryr sig om.

Att några tog livet av sig betyder väl inte mycket heller.

"Mer pengar i plånboken!"

Mary X Jensen sa...

Den som har följt denhär bloggen vet vad jag tycker. Att de som hamnade mitemellan inte skulle lämnats därhän. För övrigt var det nödvändigt att göra något åt sjukförsäkringssystemet det var nog alla överens om.

Leif Ekstedt sa...

Svagheten i denna affär är tänket från de pigga ynglingana som ville visa att hårda killar är det som folket gillar. Nu blev det inte så. Dessvärre försöker vår egen ansvarige låtsas som om han inte föerstod frågan(han behövde inte låtsas) genom att slinta på svarsknappen. Jag vill ha raka moderater som står för vad de gör
och just nu verkar han riktigt utanför.
Har man gjort fel - (kört över sin egen minister) och sedan förmedlat bilden att hon misslyckats så anser jag att Axén borde stå för det.

Leif Ekstedt sa...

"att de som hamnade mellan stolarna inte skulle lämnas därhän" Var lämnade man den sparkade ministern? Jag börjar få åldersnoja - de unga duktiga männen börjar bli för "duktiga".
Axén borde tillstå att han känner till dumpningen och visa lite stake.Mitt förra inlägg kom tydligen inte fram. (dålig täckning hos mig)