tisdag 13 september 2011

Politik och samverkan över blockgränserna...

Praktiskt politiskt arbete består av förhandling med andra. Ty det är sällan man har egen majoritet att bara klampa över och bestämma. Ibland strandar förhandlingarna och då står man där utan resultat. Många gånger beror det där på att inriktningen att vinna är så stor den tar över allt elelr så handlar det om att visa vem som har makten. Det blir inte alltid det optimala för väljarnas räkning. Jag skrev i min statusrad på Facebook igår  "Jag tycker att politik inte är för eller emot sossarna utan för väljarna..." då med tanke på viss självupplevt groll hemma i vår kommun. Det politiska arbetet koncentreras alltför ofta till att sätta dit sina motståndare. Det blir navelskådning istället för konkret arbete för kommunernas väljare. I valtider kan man hålla på och trilskas med varandra, men när valresultatet är färdigt så handlar det om att jobba för hela kommunens räkning. Det kräver samverkan. Går inte att komma ifrån det. I kommunerna måste man arbeta pragmatiskt och släppa på prestigen. Ta och ge... KOmmunalpolitik är väldigt mycket praktiskt arbete...

Glädjande morgonläsning blev nu att min moderate partikamrat riksdagsledamoten Tomas Tobé också tror på samarbete över blockgränserna för att lösa specifika problem. Han har varit i Gävle på besök och uppmanat politikerna där till samarbete för att lösa kommunens problem med brottslighet, bristande integration och arbetslöshet.

Till SR säger han

"– Jag tycker att kommunpolitikerna i Gävle skulle enas kring det här som är ett samhällsproblem och vi bör samarbeta mera. Jag tror även att jag som riksdagspolitiker ska samarbeta mer med lokala politiker, säger Tomas Tobé och fortsätter:
-- Det här handlar mera om att det här är så stora problem och då kan vi inte sitta och bygga upp barriärer mellan våra partier eller mellan politiska nivåerna." (SR)

Väljare är alltid mer intresserade av vad politiken betyder för dem själva och deras situation i vardagen än de är av den senaste taktiska finten som något parti lyckats få till för att förringa någon annan politisk konstellation. Så är det tyvärr ofta i praktiken. Blir inåtvända aktiviteter som tar mycket energi från det viktiga arbetet att skapa en bra kommun att leva i.

Det där att tänka lite mer på väljarna skulle nog fler politiker göra och oftare. Det är inte den egna maktfullkomligheten som ska vara i centrum när man styr en kommun. Självklart ska inte avkall göras på den grundlägagnde politik man gick till val på men det ska inte heller vara ett självändamål att punktera motståndaren. Det är för medborgarna man ska arbeta som politiker för att lösa samhällsproblemen. Det glöms ofta bort och behöver påminnas om då och då.


Tomas Tobé och han finns också på Twitter

Arbetarbladet - GD Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: