lördag 1 oktober 2011

Nej nu är vi inte överens - ingen kvotering...

Kvoteringsdebatten har flammat upp igen inom moderaterna. Vissa politiker vill att kvinnor ska kvoteras in i styrelser. Jag tycker inte det. Ska kvinnor alltid behöva vara på undantag på grund av att de är kvinnor? Vem vill vara den kvoterade? Det är den ena sidan av saken den andra som egentligen är allvarligare är den intervention det innebär att inte låta ägare få styra sina egna företag.

Det lär bli diskussion om detta på partistämman i Örebro senare denna månad. Är inte säker på att rösterna i partiet är med denna gång heller. Det blev ramaskri förra gången det fördes på tal och debatt utlovas från alla möjliga håll. Hoppas att den blir rejäl. Nyordning och nya tankar för moderaterna är helt i sin ordning, man måste följa med i det som händer. Men just den här gången är jag inte överens med Fredrik Reinfeldt med flera.

Jämställdhet är viktigt - att se till att kvinnor tjänar lika mycket som män i den offentliga sektorn är en bra början. Det är där det börjar.

Vi är många kvinnor i moderaterna som inte vill se kvotering och det beror inte på att vi inte är för jämställdhet. Inte alls. Den ska diskuteras och det hela tiden.

Jag tänker inte klandra Sofia Arkelsten för att hon för fram kvoteringstanken. Hon gör sitt jobb och är inte ensam om att bestämma allt som ska framföras. Det ska man komma ihåg. Sakfrågan måste kunna diskuteras utan att man hoppar på enskilda. Vi är dåliga på det rent allmänt.

Kvotering - NEJ TACK... Vi skapar ett B-lag av kvinnorna.

Återigen - satsa på morötter i stället för piskor. Framförallt sopa framför egen dörr. Regeringen är OK där är det nu 50/50 - låt detta rinna ner i stuprören i den offentliga sektorn och i partierna också. Låt företagen vara ifred. Kvinnor har alla möjligheter att starta egna företag och bestämma själva hur de vill ha det.

Birgitta Holm skriver på millan - hon är emot och lämnar partiet om kvotering går igenom nålsögat jag hör flera tala om detta. Själv har jag inga planer på att lämna partiet på grund av denna fråga, men avser däremot att tala om vad jag tycker. Man kan inte gilla allt.

Alice Teodorescu skriver även hon på millan och anser att kvoteringsivrarna ökar diskrimineringen och säger. "De kvinnor som tagit risker, arbetat envetet och uppnått höga positioner ska inte fråntas sina framgångar genom att ständigt behöva undra om de egentligen bara sitter där de sitter för att de råkat tillhöra rätt kön". Detta är också min ståndpunkt som bekant.

Tokmoderaten skräder inte heller han orden vad gäller kvoteringsdebatten. Maria Hagbom ger många skäl till ett Nej till kvotering. Elias Granqvist är också emot kvotering i det privata. "Självklart kan man ta upp frågan till diskussion (SvD, DI), men för en moderat är svaret lätt: det privata är privat. Det skall inte vi politiker lägga oss i."

RoD

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Gisela Chand sa...

Jag förstår och sympatiserar med tanken på att inte gå in och peta i hur företag ska styras, men jag kan samtidigt undra vad det beror på att det ser ut som det gör i bolagsstyrelserna. Är det en attitydfråga, tas den in som man känner sedan tidigare styrelsesammanhang eller backar kvinnor när de får frågan? Jag vet inte, men för att jämna ut styrelsegardet lite kanske vi får vara öppna för olika lösningar. Jag tror dock definitivt på att börja med morötter innan vi tar fram piskan.