tisdag 15 november 2011

Är det kraschlandning på gång för partipolitiken här i landet...

När Mona Sahlin avgick från posten som partiledare så var det efter ett risigt valresultat. Och in kommer då Håkan och resten är historia. Alla rubriker den mannen har lyckats skaffa runt sin person är inte att negligera. Men det är det där med politiken, den socialdemokratiska alltså. Det verkar inte nå fram. Eller finns det ingen. Nu har även en av de ledande i partiet unge herr Johansson också känd som stridbar kommunstyrelseordförande i Sigtuna fått nog och SMS:ar till sina partikamrater att han snart inte vill ha me´t att göra. Han kallar det förfall.  I Expressen kan ni läsa hela meddelandet. Det var efter en intervju i Ekot som han han tappade sitt tålamod. En Nisse på partihögkvarteret ska tydligen svara på vad Juholt tycker om SMS-uttalandet.

Samtidigt så kastar unga socialdemokratiska kommunalrådet i Solna loss och ger sig ut på sjön. Man ska inte sitta för länge i politiken tycker hon. Det är intressant det hon säger faktistk. Allt har sin tid. Själv gjorde jag detsamma i 30-årsåldern. Ungarna började skolan och behövde mig på kvällarna och en karriär utanför politiken lockade mer. Nu har jag i och för försökt ta nya tag med politiken igen eftersom jag tror att jag har nåt annat att tillföra. Bland annat genom den här bloggen.

Partierna har det besvärligt på många sätt. aldrig har så många varit intresserade av att delta i samhällsutvecklingen som nu. Vi gör det genom bloggar, genom olika typer av social amedier och det sker ofta på specifikfråganivå. Inte alltid just partipolitiskt. Vi har nog bara sett början av detta tror jag.

Den öppenhet som vi är många som kräver är inte helt bekväm för alla, så länge det skrivs dolda sändlistor inom grupperna för att förhindra att det konverseras och att vissa personer fortfarande tycker att politisk diskussion eller information betraktas som spammail så har vi en bit att gå den saken är klar. Detta må vara en övergående situation, vi får hoppas det, i annat fall så försvinner de politiskt aktiva utanför de styrda sammanhangen och kvar blir ett fåtal.


Den som vill vara aktiv ska inte behöva låsa in sig. Anders Lotsson påminde mig om Erik Gustaf Geijers uttalande: Demokrati är att göra opposition laglig.SvD  Exp2, DN, AB

Högberg Tokmoderaten

5 kommentarer:

Anonym sa...

(s) kärna i nuvarande form kommer att spricka i alla fall. Det är svårt att dra åt samma håll i motvind.

Mary X Jensen sa...

Samtidigt så borde det vara enande egentligen. Att ha motvind. Men tydligen inte.

Nils Dacke sa...

Det är en kris för den representativa demokratin i hela västvärlden, se bara vilka stolpskott som är presidentkandidater i USA som ett exempel, samtidigt som demokratin aldrig mått bättre och sprider sig över hela jordklotet. Det beror helt enkelt på att vi är för välutbildade och tar till oss informationen kanske bättre än de som vi har satt att styra åt oss. Därmed faller systemet.

Leif Ekstedt sa...

S har sina problem och vi våra.
Alliansens hantering är bättre men den underliggande kritike beror av strävan att under hög hastighet se till att våra ideologiska mål fullföljs. Hur får man privatiseringen att bli genomförd?

Det kan vara dags att se tillbaka på vad som blivit besvärligt - ändra det och pröva nytt efter ordentlig analys. Ideologin mår bäst av att växa fram i en något makligare takt. För de mesta av våra beslut är bra - men eftertanken ger signal till bättre
kontroll av resultatet

Anonym sa...

Kolla hur Schweiz fungerar. Det landet ska inte fungera men likt en humla som flyger fungerar allt ändå. Många tycks tro att man bara trixar med pengar men nästan hela delen av landets ekonomi är verkstads- läkemedels- och livsmedelsindustri. (Tomten, snart aktuell i många hem)