tisdag 22 november 2011

Tjafsa inte med förlåt, se till att det händer nåt...

Blir så trött på detta förlåtande hit och dit. Alla ber om ursäkt. Det kan vara på plats, men det viktigaste är att det händer nåt istället för att man ber om ursäkt och sen fortsätter som vanligt. Förut var det Juholt som i folkögon tagit ut för mycket hyresbidrag från riksdagen. Då blev det förlåt och han betalade tillbaka med hela sparpengen. Sen visade det sig att det var många fler som nyttjat förmånen och det man då sa var att det var oklara regler och det verkade vara så.

När Carema nu går ut och ber om ursäkt hit och dit så blir det också fånigt. Min styvfar bodde på ett Caremahem. En natt så ramlade han och bröt lårbenshalsen efter det blev han aldrig mer OK. Hur länge han låg där ensam på golvet vet man inte, för nattpersonalen hade fler avdelningar att ta hand om. Nu vet inte jag om man just kan skylla Carema för detta, det hade kanske hänt ändå. Men nu lever han inte längre och jag känner igen en del interiörer som beskrivits i media kring hur de gamla har det.

Det som irriterar nu är att alla håller på och ber om ursäkt till varandra hit och dit. Hur man skuldbelägger än den ena än den andra och plockar fram alla argument man kan finna för det som är dåligt i äldrevården. Det har konstaterats att det inte självklart beror på om det är privat eller offentligt drivet som avgör hur kvaliteten är. Det hela handlar om synen på människan. Det är där man måste börja.

Så i stället för att gråta ut och leta skurkar och skyldiga - se till att nåt händer! Här kommer lite tips från en som varit med.

Se till att det finns fler personer där så att de gamla får den tillsyn de behöver. 


Se till att de gamla alltid har personal som kan det språk som gamlingarna talar. När man blir gammal tappar man språket och hur ska man då kunna förmedla sig till någon som har ett annat och en annan kultur i botten. Det söks personer som kan finska och turkiska till speciella boenden, men man ser sällan att det krävs bra kunskaper i svenska språket till svensktalande gamlingar. På det Carema jag har erfarenhet av så anordnades faktiskt en omfattande språkkurs för personalen som jobbade där. Det var väldigt bra - för alla. Mer sånt.


Se till att de som inte ännu är fullt så långt gångna i sin demens får en social samvaro med andra och slipper bli inlåsta med dem som i princip har tappat kontakten med omgivningen. Det går att blanda människor. Tänk på det. Det är kanske inte är lika effektivt som att erbjudas att bromsmedicinen kan tas bort så att den gamle går in snabbare i sin demens och anpassas till dödens väntrum - för det är vad det handlar om.


Se till att maten serveras på ett anständigt sätt. Inte i bruna plastförpackningar som värms upp i ugn och som man sedan serverar ur. Mat är en viktig del för många gamla.

Det finns naturligtvis hur mycket som helst att göra. Och andra kan släppa fram ideer också. Är det några som kan sätta standard på gamlingsvården så är det Carema med flera. Så låt oss nu se ett handlingsprogram och uttalanden om att löftena i broschyrerna stämmer så att det blir någon ordning på det här.

Så får man tillbaka förtroendet. De är inte svårare än så. Gör om och gör rätt... Bi en förebild...

SvD SvD2 Expressen


carema, politik, åldringsvård, äldreboende, människosyn, regeringen, alliansen, värdighet

1 kommentar:

Scary Devil Monastery sa...

Vad som står mycket klart för mig är att samtliga aktörer friskrivs allt ansvar och därmed nöjer man sig med att låta Carema gå ur kontraktet - i stället för vad som borde skett, att Cheferna som har hanterat Carema, samt de i den offentliga sektorn vars jobb är att sköta revisionen av Caremas verksamhet faktiskt åtalas för de tjänstefel de begått.

1973 avskaffade vi korkat nog tjänstemannaansvaret och därmed förvandlades hela den offentliga sektorn till någon form av "Peters Princip"-fabrik. Tjänstemän kan begå hur många direkta tjänstefel som helst och bevisa sin totala oduglighet i hela sin karriär utan att annat kan koma på tal än en hastig omplacering - det vill säga att man kastar oduglingen på vilken annan instans som helst som inte hinner värja sig.

I dag sitter den rötan så djupt att riksåklagaren bedömer till och med tjänstemän på SÄPO som varandes både för inkompetenta för att göra sitt jobb. Är man då förvånad att inhandlingen och hanteringen av Carema skett som om en femåring från avdelningen för personer med "särskilda behov" hade styrt?

Immigrationsverket, socialen, försäkringskassan, SÄPO, polisen - mer eller mindre samtliga offentliga myndigheter verkar nedlusade med totala oduglingar som har tilldelats arbete man trott att de inte skulle kunna ställa till större skador med.

Och då får vi politiskt dirigerade katastrofer på hand. Carema och Region Skåne exempelvis.