söndag 4 december 2011

Om det där med att ta sig ett jobb...

Det är något som är konstigt på arbetsmarknaden numera. Det är för krångligt att ta sig ett jobb. Tänk om företagen som behövde hjälp satte ut en skylt utanför kontoret, verkstaden eller butiken. Vem som helst kunde gå in och säga - hej jag behöver ha ett jobb - behöver ni hjälp.

För all del ibland kan händer det att det finns en lapp i fönstret om att det finns ledigt jobb, men inte ofta inte. Den som spontant kommer in och söker jobb kanske betraktas som lite konstig rent av. Varför går han/hon inte via arbetsförmedlingen?

Ska man söka jobb så ska det ske enligt konstens regler. Inskrivning på arbetsförmedling. kontakt med abetsförmedling (AF) uppmanad att infinna sig på utsatt tid annars blir man av med A-kassan, om man nu har någon. I annat fall blir det svårare för A att ta till sin myndighetsmöjligheter. Det går åt massor med tid till det här. För det är inte bara en person i taget som arbetsförmedlarna ska jobba med utan flera. En person som tagit kontakt och rätt upp och ned vill ha jobb får räkna med att det går minst tre veckor mellan besöken och under den tiden går det inte att starta eget eller studera eller liknande.

Tänker tillbaka på min egen tid som ung. Besök på Domus, rulltrappa upp och där låg personalavdelningen. Goddag har ni nåt sommarjobb till mig. Javisst. Du kan börja i brödbutiken på måndag. Så var det fixat. Det går inte till så idag. Varför det?


Uppdatering: Idag finns de sociala medierna. Twitter, Linkedin och Facebook. Man kan själv tala om att man önskar jobb, andra kan vidarebefodra jobb som de vet är lediga, företag kan söka arbetskraft. Bredvid står arbetsförmedlingen.

Läs Brit Stakstons intressanta tankar. På twitter finns #nyttjobb - där kan man kolla om det finns nåt på gång. Den nya arbetsförmedlingen.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Jens sa...

De flesta 55+ som fortfarande är med i jobbsvängen, kör som egna företagare. Då kan det fortfarande fungera som på Domus, du nämnde.

Köp ett lager 50K AB, släng in en dator och printer som eget kapital, skaffa F-skattesedel och börja ringa runt. Responsen lär bli klart annorlunda, eftersom du på detta sätt rundat LAS, vilket var upphovet till ursprungsproblemet.

Rätt eller fel, men mytbildningen kring LAS är stark. Alla vet att en 25-åring rör på sig inom en 5-års period. En 55-åring sitter däremot stadigt de följande 10 åren. LAS hindrar ett (mindre) företag att vid behov göra personalförändringar.

Anonym sa...

Ja du Mary, det finns mycket man kan göra, men då måste man vara lite obekväm gentemot Hillevi som faktiskt skulle kunna ändra på saker bara hon ville och visste att det fanns problem.

Okunskapen hos våra politiker inom detta området är mycket stor. Gör en föreläsningsserie om hur det skulle kunna fungera och sälj in den. 15´000kr/timme ;)

Nils Dacke sa...

Bra råd av Jens! Det är i det närmaste tjänstefel av den sittande expeditionsministären att inte göra något åt de uppenbara fel på arbetsmarknaden som vi har. Istället ratas bra folk ut hela tiden.