torsdag 19 januari 2012

Inget går att dölja i öppenhetens spår...

Visst tycker många att det är jobbigt att allt kommer fram i ljuset. Tiden för de smarta och listiga, de makthungriga som har härjat i bakgrunden är över. Det går inte längre att dölja sina misstag, eller att försöka ljuga sig ur dem. Det går inte heller att smita undan ansvaret eller att obemärkt smida ränker. Det blir svårare att kuppa sig fram till makten, att bluffa sig till positioner. Det kommer alltid fram. Det är bra för det är inte de ljusskygga som ska styra demokratin. Det är öppenheten som ska gälla och det är också det mest hederliga mot dem som ger förtroendet, nämligen väljarna.

Öppenhet och transparens försvårar för den som vill ha makten för sig själv. Fulingar blir alltid avslöjade. Inte minst syns detta nu när socialdemokraternas kris visas upp inför öppen ridå. Det är lätt att sitta och slå sig för knäna och skratta åt dem - många gör det också. Men snabbare än man anar kan skrattet fastna i halsen. För rätt vad det är så händer det i moderaterna också eller någon annanstans. Ingen går säker. Det som sker i kulisserna där pågår också på andra ställen. Ingen tillstår det förstås. Men se på KD, de har bristningar de också. Partiledarkandidater som slåss emot varandra inför öppen ridå. Man ska komma ihåg att det oftast är på den centrala nivån som det blir nyheter och presenteras i de stora medierna.

Varningens finger ska höjas även för det som sker på lokal nivå. Det är där partiernas fotfolk finns och det är de som gör jobbet att hålla partiapparaten igång. En ensam partiledare är inte stark utan stöd från de sina, det gäller på alla håll i en organisation. Makt korrumperar brukar man säga och det är sannerligen sant. Så när vi talar om partiledares vara eller inte vara så ska vi veta att det bara är bruset på ytan. Just nu handlar det om Juholts vara eller inte vara - men det som pågår inom organisationen är något annat och pyr fram genom alla möjliga kanaler. Juholt är katalysator. Förvisso en egensinnig sådan fylld med självförtroende kastar han ur sig den ena kommentaren efter den andra, mer eller mindre korrekt och det öppnar förstås för medias intresse. Idéerna är slut och nu är det kampen om makten som pågår. Tacka sjutton för att det blir rörigt.

Alla har funderingar om det blir så att Juholt ska avgå idag. Många tror det och många tror det inte. Han är dock vald och han verkar vilja sitta kvar. Ni kan se bilden med pärlhalsbandet - o du som ledare drar det efter dig blir det en fin vacker rad men om du försöker buffa den framför dig så stannar det upp som en klump och stoppar upp och så kommer man inte vidare. Kommer han att ta tag i halsbandet? Vill andra att han ska ta det? Socialdemokraterna måste avgöra det inte vi andra.

Rent allmänt så vore det bra att flytta på olämpliga ledare på många ställen redan nu och ersätta dem med sådana som kan bygga lag som gillar vad de ska göra och får utrymme för det. Så vinner man val. Inte på att några stenhårt håller sig kvar i sargen för att rädda sina egna arvoden som kan vara nog så höga i jämförelse med vad de annars skulle kunna få på arbetsmarknaden. Höga arvoden är bra men de ska kopplas till kompetens inte bara valresultat och makttörst. Med mördande reklam kan man till och med sälja konserverad gröt som bekant. Det betyder inte att det blir bra när man öppnar burken. Det är inte självklart att det räcker att flytta på personer som misshagar den sittande makten. Bra ledare tar till vara även på dem som inte är hel strömlinjeformade och ser till att de engageras, för det är med den gemensamma kraften vi kan vinna val. Det är väl vad de flesta av oss som är engagerade vill...

Pulsen i politiken borde vara positiv, hjärta och hjärna... Må vara ett önsketänkande, men ett bra mål. Politik är viktigt, demokrati är viktigt. Det gäller att se till att de båda hålls vid liv. Vi må ha olika syn på vad som ska göras. Det är att det finns ett engagemang som gör att samhällen utvecklas.

Kent Persson gör idag en strålande analys av läget

- Makten får aldrig bli viktigare än idéerna.

Alltså alla har något att lära av det som pågår inom politiken just nu. Det sker förändringar. Det finns en öppenhet och en transparens som tvingar fram denna förändring. Det gäller såväl politiska idéer och som de organiseras. Det går inte att mörka allt och tro att man kan undanhålla saker för omgivningen. Jobbigt för många.

Fredrik Segerfeldt påvisar hur förändringens vindar blåser även i USA. Det som sker där kommer alltid hit.

Media: SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Expr, Expr, AB, AB, Expr

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Säg inte att allt kommer upp till ytan! Vilka ger hemliga bidrag till regeringspartierna? Carema kanske? Och /Eller dess intrikata ägarstruktur? En genomlysning skulle vara på sin plats.

Mary X Jensen sa...

Är detta ett mothugg mot det som händer i (S) idag? Det finns nog både det ena och det andra att fundera kring överallt.