söndag 8 juli 2012

Alla snackar om invandrare och jobben...

Under Almedalsveckan snackades det självklart om jobben - hur ska vi få till det. Moderaterna vill få till en jobbpakt med arbetsmarknadens parter. Socialdemokraterna tycker att det är för lång tid, vi kan inte vänta...

Men vilka är det som jobbar - jo, invandrarna. Kan det inte vara idé att fråga hur de gör? I princip alla servicebutiker drivs av invandrare, nationalekononmer säljer meloner på torget, andra kör kemtvätt eller restauranger eller spelbutiker och blomsteraffärer.

Hur gör dom? För det händer grejor - i praktiken.

Att sitta på myndigheter och reformera och ta fram regelverk kanske inte är så konstruktivt.

Uppdatering: Det ena utesluter inte det andra. Insåg att jag missade att skriva det ovan...

Uppdatering 2 - seså här kommer artikel om detta i Aftonbladet


5 kommentarer:

X sa...

Visst jobbar många invandrare men allt för många är också utan jobb.

Vilka ska konstruktivt reformera om jobbpolitiken om inte myndigheter på uppdrag av riksdag och regering?

Mary X Jensen sa...

Det ena utesluter inte det andra menar jag. Genom att se det som finns och fungerar så skapar man också incitament för andra att följa efter.

Unknown sa...

Så fort begreppet invandrare för s in i diskussionen så blir det ofta tankefel hos många debattörer. Visst finns det utrikes födda personer som bor i Sverige som antingen inte velat eller också inte lyckats etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden. Men samma förhållande gäller för inrikes födda personer. Om dessa personer har innrikes - eller utrikes födda föräldrar kommer givetvis en till faktor in i sammanhanget. Men förhållandet gäller fortfarande för alla grupper. Detta motsäger inte på något sätt aqtt folk som invandrar till Sverige (oavsett om de är utrikes födda eller intrikes födda som flyttar tillbaka)har mycket värdefullt (kunskaper, erfarenheter, kultur mm.) att bidra med till det svenska samhället. Sverige har alltid varit väldigt beroende av invandring. Även långt innan landet var /blev en nationalstat så var det via folkomvandringarna som Sverige blev den bosättningsplats det blev

Anonym sa...

Att Sverige skulle ha varit särskilt beroende av invandring är trams. Vi har historiskt haft en liten invandring av grupper med specifik kompetens. Det är raka motsatsen till dagens situation. Det går därför inte att generalisera kring fenomenet på det vis som görs. Dagens invandrares huvudsakliga konkreta bidrag till samhället är kostnader, sociala problem och kriminalitet. Inga tomma floskler i världen biter på den realiteten. Det kan bara vara acceptabelt om man abdikerat ifrån allt ansvar för samhället och brutit det sociala kontraktet. Det finns ingen godhet i sådan destruktivitet, hur mycket ni än vill inbilla er det.

Feminix sa...

En fråga du kanske kan besvara: Hur kommer det sig att både höger och vänster, som har så olika samhällsideal, kan vara överens om vår extremt stora invandring av outbildade analfabeter som aldrig lär få ett jobb? Sossarna får ju i alla fall deras röster. Men vad får moderaterna ut av detta och kan det vara värt alla nackdelar?