tisdag 31 juli 2012

De smarta och listiga... saknar ofta omdöme...

Tillväxtverket har varit fiffiga när det gäller representationen. Bokfört lite här och där för att få tillbaka momsen och överhuvudtaget haft det livat vad det verkar av det som står i tidningarna. Alla kan göra fel för all del. Men det gäller stt stå för det och kanske rent av också ta konsekvenserna... Det man läser och hör kring Tillväxtverkets representation låter som om just omdömet fallerat en aning.

Det som ständigt förvånar är att omdömet verkar svika hos vissa företrädare i myndighetssverige. ALLA vet att det blir ett sjutusans liv om skattemedel används på ett sätt som skattebetalarna ogillar. Sådana exempel kommer upp varje dag på olika sätt. Inte ska de offentliganställda behöva nöja sig med korv och bröd från Nisses Korvkiosk, det vore att överdriva åt andra hållet.

Har i minnet en fest som i stor stil anordnades av en person som sedan skyller från sig på annan utan att blinka. Alla vet men säger inget. Smart och listigt kanske man tyckte, med de märkligaste argument användes som att man inte hade befogenheterna före det och det datumet och därför inte kunde ta ansvar för sina handlingar. I princip så kan jag tycka att då borde man rent av fått sparken. Det är tråkigt när fel personer får skuld för något de ej varit inblandade i. Så urbota fegt att inte stå för det man själv gjort sen.

Vem vet om det är så att chefen för Tillväxtverket varit medveten om varenda detalj kring all denna representation eller om hon haft kreativa medarbetare som mörkat. Bokföringsknep! Man har ingen aning. Men omdömet om vad som är lämpligt tycks ha saknats i flera led. För någonstans borde väl en klocka ringa i alla fall - opopop det är skattemedel vi hanterar. Kanske inte Varm Korv som sagt men heller inte just Grand Hotel kanske...

Hur mäter man omdöme? Oftast först efter att man handlat med dåligt omdöme faktiskt. Fingertoppskänsla.


Expressen  DN

Paul Ronge har synpunkter i frågan.

1 kommentar:

Johny Alm sa...

En gnutta visdom är kanske på sin plats för Tillväxtverkets chefer, och kanske också andra statliga chefer?

Jag kan rekommendera att cheferna i statlig förvaltning kommer till en ledardag nu i höst på temat - DEN VISE CHEFEN - det kostar i o f sig 3 990 Kr för en heldag, men det är väl värt pengarna.

Vi kommer att vara på Burgårdens konferenscenter i Göteborg den 25 september (en kommunal gymnasieskola - alltså inget högklasshotell - men kvalitet ändå).

Den 23 oktober är vi på Hillesgården i Klippan, ett mycket intressant projekt där ett kollektiv människor skapat en mycket intressant kursgård, ej "högkostnad där heller, men mycket god kvalitet!

Mer information på www.mirrorgate.se - varmt välkomna att sända hög som låg chef på denna intressanta ledardag - DEN VISE CHEFEN.