Det talas inte om annat i politiken just nu än om att skapa nya jobb och flera jobb. Det är en av de stora frågorna i Almedalen. Reformer hit och dit och stora samverkande organisationer. Varför inte också tänka in att det handlar om att släppa fram entreprenören som finns i varje individ. Vara tillåtande och se det mer som en merit att ha misslyckats än som ett livslångt lidande. Väsentlig fråga....
Johan Staël Von Holstein skrev följande på Facebook om Almedalen:
En vän till mig som jobbat 15 år i storföretag, varit hemma med barn i 10 år och nu jobbat i 6 månader som anställd VD i ett LITET (1 en assistent) skall tala småföretagande...
INGET om det individuella digitala varumärket och dess värde! Inget om Privacy!!! Inget om ungdomsentreprenörskap som vägen ur ungdomsarbetslösheten... Ingen som vågar gå emot, säga det oväntade med ett annat perspektiv och som vanligt alldeles för få framgångsrika UNGA entreprenörer som kan tala om den nya värden. PR folk och självutnämnda gurus som aldrig kommit på något eget utan blivit kända för att de sagt vad andra sagt långt senare... Usch!"
Kom hit då sa Harald Ullman ,jag har ett utrymme på torsdag förmiddag. Hos Johan vilar inga halta löss - ge mig en whiteboard och fyra färgpennor så blir det åka av sa han och bokade flyget till Visby.
Whiteboard fanns ingen, men Johan är inte Johan om inte sånt går att fixa, snabbt och lätt klistrade han upp vitt papper på väggarna och Voilà så var det bara att visa vem som var kungen av Whiteboard.
Johan frågade var alla var som skapade jobb, det vill säga entreprenörerna. Inte direkt i Almedalen i alla fall, här finns uppenbarligen bara "ingenjörer" sa han och menade lite hårdraget att det instrumentella tänkandet, inte det entreprenöriella är överrepresenterat i Almedalen. Men landet behöver nya jobb säger Johan och Sverige behöver entreprenörer. Människor med mod att misslyckas. För inte kan det vara så att vi i Sverige har mindre och färre idéer än i andra länder? Nej knappast, tvärtom. Men vi har under årtionden blivit omhändertagna av staten och tappat modet att satsa själva, att bryta oss loss från det omgivande statliga omhändertagandet. Det krävs nya tankar.
Johan pratar med stort engagemang, bjuder på sina egna framgångar och misstag. Förvisso har han inte lyckats så bra för egen del med tanke på olika omständigheter. Men detta till trots så har han startat företag i hela världen. De finns kvar och de ger människor jobb. Jag kan inte skylla på nåt - att jag har ADHD, dyslexi, är adopterad och hade en far som var alkoholiserad säger han. Det är mod det handlar om. Vi måste ingjuta mod i befolkningen så att de vågar kasta loss och göra något av sina idéer. Det finns inga som är dumma egentligen. Hur många har aldrig haft en idé? Hur kan det komma sig att entreprenörsskapet är 50% lägre i Sverige än i många andra EU-länder? Om du för tio år sedan hade gett uttryck för en idé att ha ett par stavar att ha i handen när du går hade du blivit utskrattad. Idag 20 miljoner sålda par senare skrattar man inte längre.
Publiken hade kul, även ingenjörerna som blev utpekade som inte riktiga människor. Han menade naturligtvis det instrumentellt tänkade kontra det entreprenöriella där man tänker vad kan vi göra av det här då och hur kan vi få folk att köpa det här. Istället för hur många fräcka funktioner kan vi trycka in i den här apparaten till hur får vi folk att gilla det här.
Om vi låtsas att flaskan är en Ericssontelefon och det andra ser ni, en iPhone. Ericsson har lagt ner sin tekniskt väl fungerande produkt, vad som hänt med iPhone det vet vi. Det är skillnaden mellan ingenjörskonst och entreprenöriellt tänkande. Ericssons produkt var kanske för tekniskt komplicerad.
Redhead var där och lyssnade (alltså seminariet är inspelat.) HÄR kan ni lyssna på seminariet.
Mona Sahlin tittade in och lyssnade intresserat.
Efter seminariet var både Johan och Harald Ullman nöjda med sitt tilltag att fixa det här seminariet. De som inte var där får skylla sig själva.
Vi behöver fler idésprutor i det här landet. Johan har skapat jobb åt tusentals människor - hur många har gjort det? Och motgångar till trots så reser han sig igen. Alltid. Han är värd beundran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar