söndag 7 oktober 2012

Borde varit utveckling - blev istället krig...

Antipiratbyrån med flera kämpar hårt för att få bort den illegala fildelningen på internet. Den senaste tiden har de lyckats stänga ner en del sajter och de är nöjda med det. Det å sin sida har lett till att ett gäng hackare gett sig på samhällsapparatens sajter på internet. Ett slags krig råder, där den ena parten är skicklig på tekniken och den andra på juridiken. Båda sidor jobbar på att förgöra den andre. Kommer dessa två någonsin att mötas eller ska de hålla på och fjanta sig mot varandra även i fortsättningen?

Det vore bättre att man satte sig ner och diskuterade med varandra. Det kan ta tid när två världsbilder ska mötas, men ibland måste man tillåta den tiden. Det kallas utveckling.

Jag är absolut ingen förespråkare av att man ska bryta mot lagar och bestämmelser och hör heller inte till den fritt fildelande generationen. Jag vill därempot se en mer öppen diskussion kring exempelvis upphovsrättslagar och annat. De är orimliga som de är idag. Det är inte alltid upphovsmannen som tjänar pengarna utan det är de som köpte rättigheterna till verket och det är också de som har muskler att sätta dit enskilda fildelare.

De ena sidan upphovsrättsmaffian vill rädda sina pengar och har noll koll eller låtsas i alla fall inte om att det idag finns ny teknik som förändrar distributionsvägar, de vill skydda sina tillgångar. Den andra sidan begriper inte hur tilltagen att stänga ner sajter för myndigheter skadar samhällsapparaten som tycka vad man vill är ryggraden i den värld vi lever i. Det funkar liksom inte att bortse från den. Båda sidor av den här fildelningsstriden har fel - de borde försöka nå varandra och tala utveckling. Om man lyssnar på Rob Reid och hans funderingar kring copyrightmatematiken så kan man få sig en rejäl tankeställare. Kalle Ankakalkylerande ger enorma summar att indignera omgivningen med och man kan sätta dit sina kunder med enorma skadestånd som inte har någon förankring i verkligheten.

Lyssna på Rob Reid här

Så skärpning båda sidor - sätt er ner och försök i alla fall att diskutera er fram till en gemensam världsbild. Den förändras hela tiden och det gäller att försöka förstå inte bara klappa varandra i skallen.


Aftonbladet

1 kommentar:

manen sa...

nåja, folk i branschen själva medger att Piratebay var som att få en brasa tänd nära anus om man får uttrycka sig så, har för mig att det bla står och läsa i Fleischers doktorsavhandling om musikens politiska ekonomi :>

så viss utveckling har skett även om både APB och dess motståndare fortfarande befinner sig i skyttegravarna.