onsdag 30 januari 2013

Blir gymnasiet bättre av tvångsanslutning...

Socialdemokraterna förslår idag att gymnasieskolan ska bli obligatorisk. Det behövs mer kunskaper för att träda in på arbetsmarknaden menar socialdemokraterna med Löfven i spetsen. Om man ser livet i en sammanhållen sekvens från A till Ö så kanske han har rätt. Men det fungerar inte så.

För det första så kan man undra om det går att tvinga myndiga personer att gå i skolan? För det andra kan man undra om gymnasieskolan blir bättre om man tvingar eleverna att gå där. För det tredje kan man undra varför det alltid är eleverna som ska sättas dit. Det kan gälla allt från att ta-av-dig-kepsen och lämna mobilen utanför klassrummet.

Alla jobb kräver inte gymnasieutbildning - så är det. Ska du gå och sopa upp grönsaker från golvet på ICA så är det en uppgift man kan klara utan att ha gått på gymnasiet. Det kanske rent av är bra att man går där och sopar ett par år innan man börjar gymnasiet, det ger utrymme för att tänka på vad man vill med framtiden. Man kanske är nöjd rentav med det jobbet. Det är OK.

Att tvinga in ungdomar att gå kvar i skolan om de redan är skoltrötta låter inte särskilt klokt. För all del kanske det rent statistiskt fungerar för att hyfsa siffrorna - men för övrigt?

Däremot bör man satsa på möjligheter till livslångt lärande så att man kan gå emellan arbetsliv och studier hela livet. Det är mycket troligt att man behöver och kanske vill byta jobb flera gånger under en livstid.


DN
Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Jan Andersen sa...

Som jag läste om förslaget i Expressen, så var det bare för personer < 18 år, dvs ej myndiga personer.