söndag 27 januari 2013

Ska sekretessbelagda dokument finnas tillgängliga på nätet...

Anonymousgruppen har slagit till mot USA igen, tagit sig in i databaser där det finns sekreteebelagda dokument. Det där händer då och då trist nog. För det slår mot alla internetanvändare. Vi som inte anser att livet på internet ska användas till att jävlas med andra råkar på grund av såna här tilltag också illa ut. Jag kan förstå läget på sätt och vis. Man vill visa vem som har makten. Det gäller från båda håll i det här fallet.

Vad man däremot kan fundera över är varför det ligger känsliga dokument på ett sätt så att de kan nås via internet? Hur är det med säkerheten egentligen? Ska dessa dokument överhuvudtaget finnas att tillgå online. Förvisso finns det olika säkerhetslösningar med brandväggar och annat. Men det räcker tydligen inte.

Trots allt så finns det rigorösa säkerhetstänk bakom många system hos olika företag. Man kan inte nå dem utifrån alls och ve den som försöker koppla upp sig mot omvärlden, det kan vara samma sak att få sparken direkt. Såvida vi nu inte har att göra med insidesbrott - mot dem kan aldrig någon skydda sig. Det vet vi också.

Att ge sig på regeringar är osedvanligt dumt och framför allt innebär det att så många andra blir lidande. Vi som har internet för kunskapsinhämtning, information och nöje är inte intresserade av att bli inblandade i en massa dumheter av det här slaget. det kan få förfärliga konsekvenser på så många plan.

SVT  Expressen  The Guardian


2 kommentarer:

manen sa...

svt-länken fungerar ej ;)

Mary X Jensen sa...

tack - fixat...